Μειώθηκε ο ΦΠΑ στα πρότυπα του ΕΛΟΤ

Στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% μετατίθεται από την 1η Ιουνίου 2022 το σύνολο των προτύπων του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), που σήμερα βρίσκονται στον υψηλότερο συντελεστή (24%).

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% μετατίθεται από την 1η Ιουνίου 2022 το σύνολο των προτύπων του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), που σήμερα βρίσκονται στον υψηλότερο συντελεστή (24%). Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από συντονισμένες ενέργειες της διευθύνουσας συμβούλου του ΕΛΟΤ, Γεωργίας Ρεμπούτσικα, με την ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδώνιδος Γεωργιάδη για ανάδειξη της ελληνικής τυποποίησης και τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για την πρώτη κίνηση στο πλαίσιο της ευρύτερης αναθεώρησης της τιμολογιακής πολιτικής των προτύπων του ΕΛΟΤ, προκειμένου αυτά να είναι προσιτά από πλευράς κόστους στις επιχειρήσεις και γενικότερα στο ευρύ κοινό. Η μείωση του κόστους των προτύπων, τόσο όσον αφορά τον ΦΠΑ όσο και γενικότερα, αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς, η οποία, πάντως, αναμένει και άλλα μέτρα στήριξης, ειδικά λόγω της κρίσης του πληθωρισμού.

Θωρακίζεται το Δημόσιο από κυβερνοεπιθέσεις

Τη θωράκιση του Δημοσίου από κυβερνοεπιθέσεις θα επιτρέψει σχέδιο νόμου που παρουσίασε, χθες, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης. Προβλέπεται η δημιουργία νέων οργανωτικών σχημάτων, όπως το παρατηρητήριο ανάλυσης υβριδικών απειλών και το εθνικό κέντρο συντονισμού για την κυβερνοασφάλεια. Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις. Με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, προβλέπονται η κατάργηση του μητρώου αρρένων και η θεμελίωση του ΜΙΤΟΣ.

9,6 εκατ. για μειωμένα μισθώματα λόγω κορωνοϊού

Εκκρεμότητες που υπήρχαν για πάνω από ένα χρόνο σχετικά με αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι πήραν μειωμένα μισθώματα λόγω κορωνοϊού διευθέτησε χθες το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλοντας 9,6 εκατ. ευρώ σε 6.001 ιδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, η αποζημίωση αφορά μισθώματα Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021. Ειδικότερα, πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς: 5.745 ιδιοκτητών ακινήτων (φυσικών προσώπων) 1.873.914,96 ευρώ και 256 ιδιοκτητών ακινήτων (νομικών προσώπων) 7.774.680,08 ευρώ.

Με αργό ρυθμό οι φορολογικές δηλώσεις

Σπεύδουν βραδέως οι φορολογούμενοι για την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 1.700.000 και απομένουν 4.600.000 δηλώσεις. Κάθε ημέρα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας (30 Ιουνίου) θα πρέπει να υποβάλλονται 145.000 δηλώσεις. Παρά το γεγονός ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα άνοιξε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, φαίνεται ότι είναι στο DNA φορολογουμένων και λογιστών να υποβάλλουν τις δηλώσεις στο παρά πέντε ή στην παράταση. Είναι αναπόφευκτη η παράταση των δηλώσεων μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Ισως κάποια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να βάλει ένα τέλος στις παρατάσεις και να επιβάλει πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων.

Ανοιξαν δρόμοι για νέα deals στα ακίνητα

Φαίνεται πως η λύση του sale & leaseback θα βρεθεί στο προσκήνιο το προσεχές διάστημα για όσες επιχειρήσεις διαθέτουν σημαντική ακίνητη περιουσία και επιθυμούν να αντλήσουν άμεση ρευστότητα από αυτήν, είτε για τη χρηματοδότηση των μελλοντικών σχεδίων τους είτε για την αποπληρωμή οφειλών. Αυτό αφορά τόσο υγιείς επιχειρήσεις όσο και πιο πιεσμένες οικονομικά. Στο παρελθόν, τέτοιες συναλλαγές γίνονταν κατά κύριο λόγο από τις εταιρείες leasing των ίδιων των τραπεζών. Ωστόσο, σήμερα η ύπαρξη αρκετών επενδυτικών εταιρειών ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) φαίνεται πως ανοίγει τον δρόμο και για τέτοιες συναλλαγές. Η Premia Properties, η οποία πρόσφατα εξασφάλισε την έγκριση για τη μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ, φαίνεται πως θα επιδιώξει να εξασφαλίσει ακίνητα μέσω sale & leaseback, με την πρόσφατη συμφωνία με τα Εκπαιδευτήρια Δούκα να αποτελεί μόνο την αρχή, καθώς διεξάγονται συζητήσεις και με άλλες επιχειρήσεις από άλλους κλάδους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT