Η επάρκεια ρεύματος για το καλοκαίρι

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοι οι αρμόδιοι φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Διαχειριστή, είμαστε σε ετοιμότητα και έχουμε καταρτίσει τα απαραίτητα σχέδια ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια σε όλα τα πιθανά σενάρια κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού, είπε, μιλώντας στο Athens Energy Dialogues, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης σε σχέση με την επάρκεια ρεύματος το καλοκαίρι. Σημείωσε επίσης ως θετικό το γεγονός ότι το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία μία νέα μονάδα που θα ενισχύσει το σύστημα σε συνθήκες ιδιαίτερα υψηλής ζήτησης κατά τη θερινή περίοδο. Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη ενεργειακή συγκυρία, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και ότι θα πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι ως προς την κατανάλωση ρεύματος και να αναπτύξουμε σταδιακά και στη χώρα μας μια κουλτούρα εξοικονόμησης ενέργειας, μέσα από τις καθημερινές μας συνήθειες.

Δύο νέες επανεκδόσεις ομολόγων από τον ΟΔΔΗΧ

Αλλες δύο δημοπρασίες ομολόγων με reopening έκανε χθες ο ΟΔΔΗΧ. Μία 150 εκατ. ευρώ στον τίτλο που λήγει στις 30 Ιανουαρίου 2042 και μια δεύτερη, 250 εκατ., στο ομόλογο λήξης 30 Ιανουαρίου 2037. Είναι η τρίτη τέτοιου τύπου επανέκδοση που πραγματοποιεί ο ΟΔΔΗΧ τις τελευταίες εβδομάδες. Ποια είναι η σκοπιμότητά τους; Να καλύψουν χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου; Τα ποσά είναι μικρά. Να θυμίζει η Ελλάδα την παρουσία της στις αγορές. Και πάλι, τα ποσά είναι μικρά για να ασχοληθούν σοβαρά θεσμικά χαρτοφυλάκια.  

Χρηματοδότηση 1,5 εκατ. για 206 απολυμένους 

Mε 1,5 εκατ. ευρώ πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηριχθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση 206 εργαζόμενοι που απολύθηκαν από 6 επιχειρήσεις παραγωγής οικιακών συσκευών στον νομό Αττικής. Με τη χρηματοδότηση θα βοηθηθούν να βρουν θέσεις εργασίας μέσω εξατομικευμένης καθοδήγησης, κατάρτισης και στήριξης για το ξεκίνημα μιας δικής τους επιχείρησης. Πρόκειται για απολυμένους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους από την 1η Απριλίου έως την 1η Οκτωβρίου 2021.

Λήγει η προθεσμία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και 71.452 επιχειρήσεις. Τα φυσικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν 1,72 δισ. ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις το ποσό των 531 εκατ. ευρώ. Συνολικά στον κρατικό προϋπολογισμό από την πρώτη δόση αναμένεται να προστεθούν περισσότερα από 225 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι ακόμα και όσοι θεωρούν ότι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ είναι παράλογος και καλούνται να πληρώσουν δεκαπλάσιο ποσό σε σχέση με το 2021, θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση και εν συνεχεία μπορούν μέχρι τις 10 Ιουνίου να προσφύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και μετά στα διοικητικά δικαστήρια. 

Ρύθμιση για εκτός σχεδίου δόμηση

«Μυρίζει» εκλογές στις παρεμβάσεις πολλών υπουργών, μεταξύ των οποίων και του υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά. Με απόφαση που αναρτήθηκε προ ημερών στη Διαύγεια, δίνεται δυνατότητα «φωτογραφικής» εξαίρεσης (τι άλλο) από τους κανόνες της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου Μεσογείων Αττικής (ανάγεται στο 2003). Πιο συγκεκριμένα, στις ρυθμίσεις για τις εκτός σχεδίου περιοχές για να είναι οικοδομήσιμο ένα οικόπεδο πρέπει να έχει ελάχιστη αρτιότητα 20 στρεμμάτων, ελάχιστο «πρόσωπο» 45 μέτρων (επί διεθνούς, εθνικής ή επαρχιακής οδού) και ελάχιστο βάθος 50 μέτρων. Ομως (όπως αποφάσισε το ΥΠΕΝ) αν ένα οικόπεδο «έχει περισσότερα του ενός πρόσωπα, δηλαδή σε αγροτική αλλά και σε επαρχιακή οδό»… οι ιδιοκτήτες είναι πολύ τυχεροί καθώς δεν δεσμεύονται από τους προαναφερθέντες περιορισμούς των 45 και 50 μέτρων. Το ενδιαφέρον είναι ότι η εν λόγω φωτογραφική ρύθμιση εγκρίθηκε και από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT