«Βλέπουν» περαιτέρω αύξηση πληθωρισμού

«Βλέπουν» περαιτέρω αύξηση πληθωρισμού

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πακέτο κυρώσεων που συμφώνησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά της Ρωσίας αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού και ασθενέστερες καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, επισημαίνοντας πάντως πως η απόφαση ήταν σύμφωνη με το βασικό του σενάριο. Οπως προσθέτει, η απόφαση εκθέτει επίσης την Ε.Ε. σε μεγαλύτερους πολιτικούς κινδύνους και στη συνέχεια σε υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου στα εμπορεύματα, καθώς η Ρωσία μπορεί να αποφασίσει να «απαντήσει» περιορίζοντας τις εξαγωγές πετρελαίου πριν από την περίοδο σταδιακής κατάργησης ή περιορίζοντας τις εξαγωγές φυσικού αερίου, από τις οποίες η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό. Ηδη χθες οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου σημείωσαν νέα άνοδο, κάτι που κατά τη Moody’s σηματοδοτεί ξεκάθαρα ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κι άλλο τον Ιούνιο.

Στροφή στο χρηματιστήριο από τους Τούρκους επενδυτές

Οι τουρκικές μετοχές έχουν ξεπεράσει σε αποδόσεις κάθε αγορά μετοχών στον κόσμο φέτος σε όρους τοπικού νομίσματος, καθώς οι εγχώριοι επενδυτές αναζητούν  περιουσιακά στοιχεία που θα τους προστατεύσουν από τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με το Bloomberg, η εκτίναξη του πληθωρισμού σχεδόν στο 70%, σε συνδυασμό με την κυβερνητική απόφαση να παύσουν οι αυξήσεις επιτοκίων, άφησε τους Τούρκους με περιορισμένες επιλογές αποταμίευσης και στράφηκαν στις χρηματιστηριακές επενδύσεις. Την ίδια στιγμή οι ξένοι τρέπονται σε φυγή. Μέχρι στιγμής φέτος έχουν πουλήσει μετοχές ύψους 2,2 δισ. δολαρίων.

Νέα δράση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων

Νέο κύκλο σεμιναρίων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων θα ξεκινήσει ο όμιλος ΟΤΕ από το φθινόπωρο, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες κατά την παρουσίαση έρευνας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ. Η νέα δράση #GrowYourBusiness θα περιλαμβάνει δωρεάν σεμινάρια μέσω Διαδικτύου, τα οποία θα γίνονται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Συμφωνία ΕΤΕ με Evo Payments

Την απόσχιση του κλάδου αποδοχής καρτών και την εισφορά του στη νεοϊδρυθείσα εταιρεία με την επωνυμία NBG Pay, που η τράπεζα ίδρυσε από κοινού με την Evo Payments, ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας. Στη νέα εταιρεία, η Evo ελέγχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου και η συνεργασία συνοδεύεται με μακροχρόνια αποκλειστική συμφωνία διανομής, βάσει της οποίας η τράπεζα θα προσφέρει στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις λύσεις αποδοχής καρτών βασισμένες στα εξειδικευμένα συστήματα και προϊόντα της Evo. Η δραστηριότητα έχει αποτιμηθεί στα 310 εκατ. ευρώ και το τίμημα που θα εισπράξει η ΕΤΕ από την πώληση του 51% διαμορφώνεται στα 158 εκατ. ευρώ.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το «Συν-Εργασία»

Τις τελευταίες, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αιτήσεις για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», αυτές που αφορούν τον μήνα Μάιο, θα μπορούν να υποβάλλουν από σήμερα οι εργοδότες, καθώς εκτιμάται ότι το μέτρο που, μετά τις αναστολές, στήριξε επιχειρήσεις και εργαζομένους κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης δεν θα συνεχιστεί. Ετσι, από σήμερα 1η έως και τις 10 Ιουνίου θα υποβάλλονται αιτήσεις στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για τον Μάιο – Β΄ φάση. Εως τις 4 Ιουνίου θα υποβάλλονται αιτήσεις για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο – Α΄ φάση, υπό την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν υποβάλλει δήλωση Β΄ φάσης για τον αντίστοιχο μήνα. Τέλος, από 5 έως 10 Ιουνίου θα υποβάλλονται αιτήσεις για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο – Β΄ φάση. Αφορά όμως μόνο επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δήλωση Β΄ φάσης ή έχουν υποβάλει αλλά οι εργαζόμενοι αποκλείστηκαν από τις σχετικές πληρωμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT