Ηρθε η ώρα επιστροφής για τα παρακρατηθέντα

Ηρθε η ώρα επιστροφής για τα παρακρατηθέντα

Ακόμη και εντός του Ιουνίου ενδέχεται χιλιάδες εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ και σε τράπεζες να λάβουν από τον ΕΦΚΑ επιστροφές από τα ποσά που παρακρατούνταν λάθος, για τρία ολόκληρα χρόνια, από τον Φορέα.

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και εντός του Ιουνίου ενδέχεται χιλιάδες εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ και σε τράπεζες να λάβουν από τον ΕΦΚΑ επιστροφές από τα ποσά που παρακρατούνταν λάθος, για τρία ολόκληρα χρόνια, από τον Φορέα. Το θέμα ήρθε εκ νέου στη δημοσιότητα μετά την εντολή που έδωσε ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank στη νομική υπηρεσία του να υποβάλει μήνυση κατά του ΕΦΚΑ, υποστηρίζοντας ότι αρνείται την επιστροφή των χρημάτων τους. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για χρήματα που φθάνουν ακόμη και τα 600 ευρώ και αντιστοιχούν σε ποσά από «παράνομη παρακράτηση», κατά το διάστημα 1.1.2017 έως 31.1.2020, ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του κλάδου υγείας (πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ και πρώην ΤΑΠΕΤΕ) σε ποσοστό 0,85% μηνιαίως αντί για 0,40%. Πλέον, και έπειτα από διαπραγματεύσεις μηνών, φαίνεται πως ήρθε η ώρα επιστροφής των παρακρατηθέντων. Η διαδικασία θα γίνει μέσω των εργοδοτών, εν προκειμένω των τραπεζών και των πρώην ΔΕΚΟ.

Μνημόνιο συνεργασίας για την αγορά εργασίας

Τη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας επιδιώκουν στην πράξη η  Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – πρώην ΟΑΕΔ) και το  Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, που υπέγραψαν μνημόνιο τριετούς συνεργασίας. Στόχος είναι η διερεύνηση της ζήτησης σε συγκεκριμένες επαγγελματικές και τεχνικές δεξιότητες, ιδιαίτερα στη μετά COVID εποχή, ώστε η ΔΥΠΑ, που εγκαινίασε χθες το νέο της λογότυπο, να προετοιμάσει τα κατάλληλα προγράμματα μέσω των ΕΠΑΣ Μαθητείας και ΙΕΚ, αλλά και μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης που έχει αρχίσει να υλοποιεί.

Πράσινο φως σε ενισχύσεις στον κτηνοτροφικό τομέα

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες το καθεστώς ενίσχυσης του κτηνοτροφικού τομέα στην Ελλάδα με 50 εκατ. ευρώ, για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την αύξηση του κόστους των εισροών, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι επιλέξιμοι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ποσό ενίσχυσης ίσο με το 2% του κύκλου εργασιών για σκοπούς ΦΠΑ το 2021 ή το 2% των ακαθάριστων εσόδων τους το 2020, ανάλογα με το αν υπέκειντο ή όχι σε ΦΠΑ το 2021.

Σε κινητό και τάμπλετ η εφαρμογή myErgani

Διαθέσιμη σε κινητό και τάμπλετ είναι η εφαρμογή myErgani, διευκολύνοντας την πρόσβαση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στο εργασιακό ιστορικό τους. H εφαρμογή είναι διαθέσιμη για android και iOS συσκευές. Μέσω αυτής ο κάθε εργαζόμενος έχει άμεση  πρόσβαση σε όλες τις  εργασιακές σχέσεις με τους εργοδότες όπου έχει απασχοληθεί, καθώς και στα πιο πρόσφατα καταγεγραμμένα στοιχεία της κάθε σχέσης, όπως έχουν καταγραφεί στο «Εργάνη» από τις δηλώσεις των υπόχρεων εργοδοτών. Παράλληλα, μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στο «Εργάνη» και τον αφορούν, μέσω προωθητικών ειδοποιήσεων (push notifications). Η είσοδος στην υπηρεσία προϋποθέτει αυθεντικοποίηση με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης Taxisnet.

Οι ανάγκες στελέχωσης στον κλάδο κατασκευών

Επιτακτική, σύμφωνα με τα στελέχη των τεχνικών εταιρειών, είναι πλέον η ανάγκη για αντιστροφή του «brain drain» που έχει συμβεί τόσο στον κατασκευαστικό όσο και στον μελετητικό κλάδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 και πλέον ετών. Ο αριθμός των μηχανικών που εργάζονται πλέον στο εξωτερικό εκτιμάται σε αρκετές χιλιάδες, με την επιστροφή τους στα πάτρια εδάφη να αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολη «εξίσωση», δεδομένου ότι οι άνθρωποι αυτοί όχι μόνο συμμετέχουν συχνά σε ορισμένα από τα πιο εμβληματικά έργα υποδομών που πραγματοποιούνται σε διεθνές επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα αμείβονται και πλουσιοπάροχα. Ως εκ τούτου, φαίνεται πως για να γίνει το πολυπόθητο «brain gain» στην ελληνική αγορά, ίσως θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις, πιθανώς ακόμη και η «εισαγωγή» στελεχών από τρίτες χώρες. Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος των έργων που βρίσκεται σε τροχιά εκκίνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT