Υπαρκτός ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη

Υπαρκτός ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Ε.Ε. για απαγόρευση σχεδόν του 90% των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, η Goldman Sachs πιστεύει ότι ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος ύφεσης παραμένει υψηλότερος στη Ζώνη του Ευρώ απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, όπου οι ανησυχίες επικεντρώνονται πολύ περισσότερο στην προοπτική της επιβράδυνσης το 2023 λόγω της ταχείας σύσφιγξης της Fed. Οπως εξηγεί, το εμπάργκο του πετρελαίου εγείρει τον κίνδυνο η Ρωσία να «απαντήσει» διαταράσσοντας τον εφοδιασμό φυσικού αερίου στην Ευρωζώνη, κάτι που πιθανότατα θα ωθήσει τη Γερμανία και την Ιταλία σε ύφεση, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησής τους από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει κίνδυνος στις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος, η οποία τοποθετείται στο 1% προς το παρόν, και εκτιμά ότι θα υπάρξει υψηλότερη και μεταγενέστερη κορύφωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θέλουν να φύγουν από Ρωσία

Η ΕΚΤ ελπίζει ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα πουλήσουν σύντομα όλα τα ρωσικά περιουσιακά τους στοιχεία, δήλωσε ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία. Με τη ρωσική οικονομία να συρρικνώνεται και να απομονώνεται από τις σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση, πολλές τράπεζες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων της Société Générale και της αυστριακής Raiffeisen Bank International, έχουν φύγει ή θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. «Ολες οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν δηλώσει ότι θα πουλήσουν, και όλες προσπαθούν να πουλήσουν», είπε σε ομιλία του στην Ιταλία.

30 δισ. ευρώ έως το 2030 για startup δίνει η Γερμανία

Δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια έως και 30 δισ. ευρώ υπόσχεται το γερμανικό κράτος στις νεοφυείς εταιρείες. Ως ένα κίνητρο για να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία θα είναι η απαλλαγή τους από τον φόρο κύκλου εργασιών και άλλες διευκολύνσεις. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ορίζοντα το 2030, ενώ το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο και την ανακοίνωσε, τόνισε πως «αυτές οι νεοπαγείς επιχειρήσεις συνιστούν την κινητήρια δύναμη του οικονομικού δυναμισμού και της ανανέωσης της χώρας».

Οδεύει προς το Χ.Α. η «Μπλε Κέδρος»

Ξεκινάει τη Δευτέρα η δημόσια προσφορά των μετοχών της «Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ» των αδελφών Ευμορφίδη (Coco-mat κ.τ.λ.), με εύρος τιμής που θα κυμανθεί μεταξύ 2,18 και 2,45 ευρώ/μετοχή. Συνολικά θα διατεθεί το 16,7% των μετοχών, με την εταιρεία να στοχεύει στην άντληση εσόδων  16,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 15 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό της πρόγραμμα, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 8,3% των μετοχών της εταιρείας έχουν ήδη διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, εξασφαλίζοντας έτσι το ελάχιστο απαιτούμενο όριο ελεύθερης διασποράς του 25%. Η εισαγωγή των μετοχών της στο Χ.Α. αναμένεται να γίνει στις 14 Ιουνίου.

Αλλαγή CEO στην «ΑΒ Βασιλόπουλος»

Ο κ. Νίκος Λαβίδας, γενικός διευθυντής Ελλάδας, Κύπρου και Βαλκανίων της Upfield, φαίνεται ότι θα είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της «ΑΒ Βασιλόπουλος». Σχετικές πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας δεν επιβεβαιώθηκαν, ούτε διαψεύσθηκαν από την αλυσίδα, θυγατρική του ομίλου Ahold Delhaize στην Ελλάδα, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου αποχώρησε αιφνιδιαστικά και μάλλον επεισοδιακά από το τιμόνι της «ΑΒ Βασιλόπουλος» ο κ. Βασίλης Σταύρου, ο οποίος εργαζόταν για την αλυσίδα από το 1994 και είχε αναλάβει επικεφαλής της το 2018. Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στο μεσοδιάστημα ανέλαβε ο Γιέσπερ Λάουριντσεν. Ποιο είναι το βασικό πλεονέκτημα του κ. Λαβίδα; Οχι μόνο ότι είναι βαθύς γνώστης της αγοράς, αλλά και ότι την περίοδο 2010-2019 ήταν γενικός διευθυντής στη «Σκλαβενίτης». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT