Ε.Ε.: Ενίσχυση συλλογικών διαπραγματεύσεων

Ε.Ε.: Ενίσχυση συλλογικών διαπραγματεύσεων

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σε χώρες όπου καλύπτουν λιγότερο από το 80% των εργαζομένων, προβλέπει συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματευτές του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρόκειται για τη συμφωνία που αφορά τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών, όμως το σκέλος που φαίνεται πως έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα αφορά τις συλλογικές συμβάσεις. Αναλυτικά, η συμφωνία προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη στα οποία λιγότερο από το 80% του εργατικού δυναμικού προστατεύεται από συλλογική σύμβαση θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδιο δράσης για τη σταδιακή αύξηση αυτής της κάλυψης, με τη συμμετοχή και των κοινωνικών εταίρων. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, στην παρουσίαση της έκθεσης για την ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος αποκάλυψε ότι οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν μόλις το 25% του συνόλου των Ελλήνων που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Εκδοση κοινού ομολογιακού δανείου από την Trastor

Ρευστότητα της τάξεως των 20,45 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου, εξασφάλισε η Trastor ΑΕΕΑΠ. Πρόκειται για την πρώτη κίνηση που γίνεται μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης αποεπένδυσης από την αμερικανική Varde Partners και την επιστροφή της εταιρείας στον όμιλο της Τρ. Πειραιώς, που αποτελεί και πάλι τον βασικό μέτοχο της εισηγμένης. Η νέα αυτή «ένεση» θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, η οποία πρόσφατα πλειοδότησε για την εξαγορά κτιρίου γραφείων στη συμβολή των οδών Σωρού και Αμαρουσίου – Χαλανδρίου.

Αλλαγές στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων

Σε επαναπροσδιορισμό της ταυτότητάς της προχωρεί η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Γι’ αυτόν τον σκοπό η ανεξάρτητη αρχή έχει εγκρίνει δαπάνη 28.500 ευρώ για την παροχή υπηρεσιών, τρίμηνης διάρκειας, με αντικείμενο το rebranding της ταυτότητάς της και τον σχεδιασμό ενημερωτικών ηλεκτρονικών δελτίων. Στόχος είναι η ΕΕΕΠ να καταστεί περισσότερο εξωστρεφής και να ενισχύσει την επικοινωνία της με τους συνδρομητές της και το ευρύ κοινό.

6,6 εκατ. ευρώ έως το 2025 για το ΤΧΣ

Κατά 6,6 εκατ. ευρώ έως και το 2025 εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό η παράταση ζωής του ΤΧΣ, προκειμένου να υλοποιήσει την πολιτική αποεπένδυσης από τις τράπεζες. Αυτό είναι το κόστος που έχει υπολογιστεί με βάση την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Στο κόστος αυτό θα πρέπει να προστεθούν και οι αμοιβές που θα καταβάλει το Ταμείο στους συμβούλους που θα προσλάβει και οι οποίοι θα συνδράμουν την πολιτική αποεπένδυσης. Πρόκειται για τον σύμβουλο στρατηγικής αποεπένδυσης και τον σύμβουλο διάθεσης για την αποεπένδυση από κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Χωρίς προβλήματα το αεροδρόμιο Αθηνών

Τρόπους για να αντεπεξέλθει στην κρίση που παρουσιάζεται παγκοσμίως όσον αφορά τις ελλείψεις εργαζομένων έχει βρει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ο οποίος δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα καθώς οι εταιρείες που έχουν αναλάβει εργολαβικά υπηρεσίες (π.χ. επίγειας εξυπηρέτησης) εντός του ΔΑΑ έχουν εξασφαλίσει ότι θα έχουν προσωπικό. Κατά την παρουσίαση του νέου κύκλου του προγράμματος καινοτομίας «The Digital Gate IV: The Airport Innovation Challenge» του ΔΑΑ σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού Γιάννης Κόλλας απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» ανέφερε πως το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού εδάφους και αεροσυνοδών είναι παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό. «Αυτό το φαινόμενο υπάρχει και μας έχει φέρει και σε μια εγρήγορση», επεσήμανε, εξηγώντας πως ο ΔΑΑ μετράει περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας (άμεσες και έμμεσες). «Θα πρέπει να βρίσκουμε λύσεις που θα συνδυάζουν τεχνολογία και ανθρώπους για να είμαστε πιο ευέλικτοι», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT