Βλέπουν επιθετική αύξηση επιτοκίων

Eπιθετική αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο βλέπει η Moody’s, εκτιμώντας πως μετά την αύξηση κατά 25 μ.β. τον Ιούλιο, θα προχωρήσει σε αύξηση κατά 50 ή και 75 μ.β. στην πρώτη συνεδρίαση του φθινοπώρου.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπιθετική αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο βλέπει η Moody’s, εκτιμώντας πως μετά την αύξηση κατά 25 μ.β. τον Ιούλιο, θα προχωρήσει σε αύξηση κατά 50 ή και 75 μ.β. στην πρώτη συνεδρίαση του φθινοπώρου. «Πιστεύουμε ότι μια μεγαλύτερη αύξηση είναι δεδομένη, αφού ο πληθωρισμός τους καλοκαιρινούς μήνες θα είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι είχε προβλέψει η ΕΚΤ». Επιπλέον, οι προβλέψεις της ΕΚΤ για την αύξηση του ΑΕΠ μπορεί επίσης να υποστηρίξουν την ταχεία σύσφιγξη. «Η οικονομική ανάπτυξη στη διάρκεια του καλοκαιριού ενδέχεται να είναι ισχυρότερη από ό,τι αναμένει η ΕΚΤ, καθώς οι προβλέψεις του Ιουνίου μιλούν για αύξηση μόλις 0,2% και 0,4% κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, αντίστοιχα. Και η ΕΚΤ αναμένει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από τη δυναμική κατά τα χειμερινά τρίμηνα, πράγμα που σημαίνει ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν θα ανησυχήσει για την πιθανότητα ύφεσης».

Στην Ελλάδα η 17η Ολομέλεια των φορολογικών διοικήσεων 

Τη διοργάνωση και φιλοξενία της 17ης Ολομέλειας του FTA/ΟΟΣΑ ανέλαβε η ΑΑΔΕ το 2024. Πρόκειται για τη σημαντικότερη συγκέντρωση των φορολογικών διοικήσεων ανά τον κόσμο, όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι συνιστά «αναγνώριση της αξιοπιστίας της χώρας μας, καθώς και της αναβαθμισμένης θέσης της ελληνικής οικονομικής και φορολογικής διοίκησης στα διεθνή fora». O κ. Σταϊκούρας συνεχάρη τη διοίκηση της ΑΑΔΕ, σημειώνοντας ότι συμμετέχει ενεργά στις σχετικές με τη φορολογική πολιτική ομάδες εργασίας του ΟΟΣΑ.

Τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη με τις πυρκαγιές

Huawei και Nova-Wind ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την αξιοποίηση εφαρμογής ελληνικής startup για την ανάπτυξη ενός πιλοτικού προγράμματος, το οποίο χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες αιχμής υπόσχεται να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών αλλά και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα, η κινεζική Huawei και η, ελεγχόμενη από τη United Group, Nova-Wind πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να παρουσιάσουν το συγκεκριμένο project.

Ιστορικό sell-off στα εταιρικά ομόλογα 

H Ευρώπη βιώνει το χειρότερο sell-off στα εταιρικά ομόλογα εδώ και δεκαετίες, ξεπερνώντας ακόμη και αυτό της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, απόρροια της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. O δείκτης του ευρωπαϊκού χρέους επενδυτικής βαθμίδας έχει υποχωρήσει για επτά συνεχείς μήνες, το χειρότερο σερί από τότε που δημιουργήθηκε το 1998, αναφέρει το Bloomberg. Οι απώλειες της τάξης του 12,9% κατά τους 12 τελευταίους μήνες είναι επίσης οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί. H μέση απόδοση των εταιρικών ομολόγων της Ευρωζώνης έχει ενισχυθεί κατά 2,9% φέτος στο 3,4%, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg, ενώ το 2008 είχαν καταγράψει άλμα 1,62%. 

«Τρέχει» η δημόσια πρόταση της «Ελλάκτωρ»

Μεταξύ 5% και 10% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ» εκτιμούν κύκλοι της αγοράς ότι θα συγκεντρώσει η δημόσια πρόταση της Reggeborgh προς τους μετόχους του ομίλου. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο ολλανδικός όμιλος θα βρεθεί με ένα ποσοστό της τάξεως του 35%-40% (από 30,5% σήμερα), αποφεύγοντας να πυροδοτήσει τη δικλίδα του 50,01% που προβλέπει το διεθνές ομόλογο των 660 εκατ. ευρώ. Βάσει αυτής, αν το ποσοστό ενός μετόχου ξεπεράσει το 50%, τότε αυτός θα πρέπει να προβεί σε άμεση εξόφληση του ομολόγου με τιμή 101% του κεφαλαίου πλέον δεδουλευμένων και μη καταβληθέντων τόκων. Η δημόσια πρόταση ξεκίνησε να «τρέχει» από χθες 24 Ιουνίου, με την ολλανδική εταιρεία να προσφέρει τίμημα 1,75 ευρώ/μετοχή, το οποίο υπερβαίνει κατά περίπου 31,6% τη μέση χρηματιστηριακή αξία κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών (1,33 ευρώ). Σημειωτέον ότι η Motor Oil, που ελέγχει το 29,87% του ομίλου, δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη δημόσια πρόταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT