Ωθηση στην ανάπτυξη από τον τουρισμό

«Θαρραλέα» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η νέα πρόβλεψη της HSBC για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θαρραλέα» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η νέα πρόβλεψη της HSBC για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τη στιγμή που σενάρια ακόμα και για ύφεση στην Ευρωζώνη έχουν κάνει την εμφάνισή τους, εν μέσω της ολοένα και ισχυρότερης ενεργειακής κρίσης και της νομισματικής σύσφιγξης, η βρετανική τράπεζα ανέβασε την εκτίμησή της για την Ελλάδα φέτος στο 6,5% από 4% που προέβλεπε πριν, στα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη μετά το 7% που βλέπει για την Πορτογαλία, ενώ στο μόλις 2,6% τοποθετεί την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Οπως εξηγεί, ο τουρισμός είναι αυτός που ουσιαστικά θα δώσει πρόσθετη ώθηση στην ελληνική οικονομία, κυρίως στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, τον τοποθετεί στο 9,2% φέτος από 6,5% που προέβλεπε πριν, προειδοποιώντας πως το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και οι πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου θα μπορούσαν ωστόσο να αφαιρέσουν «πόντους» από την ανάπτυξη.

Ιντερνετ σε πέντε σταθμούς του μετρό

Μέχρι το τέλος της χρονιάς, αρχικά σε πέντε σταθμούς, εκτιμάται ότι θα υπάρχει κάλυψη δικτύου 4G και 5G στο μετρό. Το έργο, που θα υλοποιήσουν από κοινού το Δημόσιο και η Cosmote με την εταιρεία διαχείρισης και εκμετάλλευσης παθητικών υποδομών κινητής Vantage Towers, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε δυόμισι χρόνια. Η τεχνική δυσκολία του σχετίζεται με το ότι θα πρέπει να υλοποιείται κατά τις λιγοστές ώρες που το μέσο σταθερής τροχιάς είναι εκτός λειτουργίας. Δρομολογείται και η ανάπτυξη ασύρματου δικτύου μέσω του έργου WiFi4GR για δωρεάν Ιντερνετ σε δημόσιους χώρους.

Αισιοδοξία για νέα επενδυτικά deals

Αισιόδοξος για τα deals που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια εμφανίστηκε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο επικεφαλής της CVC Greece, Αλεξ Φωτακίδης. Ο ίδιος εκτίμησε πως τα επόμενα λίγα χρόνια στην Eλλάδα θα καταγράφονται συνολικά 3-4 επενδυτικές συναλλαγές αξιοσημείωτου μεγέθους σε ετήσια βάση, τονίζοντας ότι αναμένει ετήσια ανάπτυξη 3%-4% στην ελληνική οικονομία τα επόμενα 4-5 χρόνια, παρά τον πληθωρισμό.

Υπεγράφη έργο ηλεκτροκίνησης

«Η ισχύς εν τη ενώσει» θα μπορούσε να πει κανείς για την κοινοπραξία που θα εκτελέσει το έργο της ηλεκτροκίνησης στη σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Ροδοδάφνη. Ο λόγος για την ΤΕΡΝΑ, θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον όμιλο Μυτιληναίου, που έχουν συμπράξει για το συγκεκριμένο έργο ύψους 84 εκατ. ευρώ. Η σχετική σύμβαση με την ΕΡΓΟΣΕ υπεγράφη χθες και οι δύο όμιλοι, οι οποίοι –κατά τα λοιπά– ανταγωνίζονται σε σειρά έργων ή ακόμα και κλάδων, θα συνεργαστούν. Η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή είναι μήκους 70,6 χιλιομέτρων και μέσω της ηλεκτροκίνησης τα τρένα θα μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητα έως 200 χιλιόμετρα/ώρα.

Ολοκληρώθηκε η τιτλοποίηση Tokyo

Συνθετική τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρηματικών δανείων ύψους 650 εκατ. ευρώ ολοκλήρωσε η Alpha Bank με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η συνθετική τιτλοποίηση επιτρέπει στις τράπεζες να αποκτήσουν ασφάλιστρο προστασίας έναντι τυχόν πιστωτικών ζημιών για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, το οποίο παραμένει στον ισολογισμό αλλά μειώνει το σταθμισμένο ενεργητικό και άρα τα απαιτούμενα κεφάλαια. Οπως ανακοίνωσε η Alpha Bank, η συναλλαγή που έχει την κωδική ονομασία Tokyo αναμένεται να συμβάλλει περίπου 13 μονάδες βάσης στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε ενοποιημένη βάση. Η επιτυχής ολοκλήρωσή της επικυρώνει, όπως σημειώνει η Alpha Bank, τη στρατηγική της για αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών κεφαλαιακής ενίσχυσης, συμβάλλοντας στη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων και στη στήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT