«Τρέχουν» οι διαγωνισμοί σιδηροδρομικών έργων

«Τρέχουν» οι διαγωνισμοί σιδηροδρομικών έργων

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διαφορετικούς –και πιο ταχείς– ρυθμούς από το συνηθισμένο φαίνεται πως προχωράει η διαγωνιστική διαδικασία για τα σιδηροδρομικά έργα νέας γενιάς, που προκήρυξε πριν από λίγους μήνες η ΕΡΓΟΣΕ. Ο λόγος για έξι επιμέρους έργα, συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως των 4 δισ. ευρώ, τα οποία διεκδικούν τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Intrakat-Siemens, Αβαξ-Alstom και Μυτιληναίος-Ελλάκτωρ. Στα μέσα Ιουνίου, όλα τα σχήματα πέρασαν στη β΄ φάση του διαγωνισμού και πλέον έχουν ήδη ξεκινήσει και οι συναντήσεις των αρμόδιων φορέων, στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού διαλόγου που προβλέπεται. Σειρά συναντήσεων έγινε στο τέλος της εβδομάδας και για τα έργα που αφορούν τη Β. Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη νέα γραμμή Θεσσαλονίκη – Τοξότες, τον προαστιακό της δυτικής Θεσσαλονίκης και τη σύνδεση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ με τον σιδηρόδρομο.

Τιμητική διάκριση στον Ανδρέα Δρυμιώτη

Ως πρωτοπόρος της πληροφορικής στην Ελλάδα διακρίθηκε, χθες, στην τελετή απονομής Βραβείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Ανδρέας Δρυμιώτης. Η πιο σημαντική συμβολή του κ. Δρυμιώτη ως προς την ψηφιοποίηση διαδικασιών και συστημάτων σχετίζεται με τη χρησιμοποίηση των υπολογιστών στη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων όλων των εκλογών στην Ελλάδα από το 1981 μέχρι σήμερα. Τιμητική διάκριση απένειμαν ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θ. Λιβάνιος και στον Παναγιώτη Γεωργιάδη, τον «αρχιτέκτονα του Taxisnet».

Αναβάλλεται η επίσκεψη στην Αθήνα του Αντρέα Ενρία

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για τις 12 Ιουλίου επίσκεψη στην Αθήνα του επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία. Η επίσκεψη εντασσόταν στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης που παγίως έχει ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και τις διοικήσεις των τραπεζών και η αναβολή συνδέεται με λόγους υγείας.

Πάνω από τα προ COVID επίπεδα ο τουρισμός

To μοναδικό φωτεινό σημείο για την ευρωπαϊκή οικονομία αυτή τη στιγμή είναι ο τουρισμός και αποτελεί τον βασικό λόγο για τον οποίο η Bank of America δεν περιμένει ύφεση στο τρίτο ή στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, καθώς εκτιμά ότι το ριμπάουντ του κλάδου θα στηρίξει τη δραστηριότητα, ειδικά στις χώρες του Νότου. Η BofA παρατηρεί πως η δυναμική των ταξιδιών φαίνεται να υποστηρίζει τις ελπίδες της για μια ισχυρή τουριστική σεζόν, σε όλες τις χώρες. Ειδικότερα, εντοπίζει ότι η τουριστική κίνηση είναι ήδη πάνω από τα προ COVID επίπεδα στην Ελλάδα, κοντά στα προ COVID επίπεδα στην Πορτογαλία και περίπου 10% χαμηλότερα σε Ισπανία, Ιταλία.

Πράσινο φως από Ε.Ε. για εξαγορά της Ελλάκτωρ

Αν και εθεωρείτο τυπική διαδικασία, δεν παύει να έχει τη σημασία του το γεγονός ότι η ολλανδική Reggeborgh Invest έλαβε το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξαγορά της Ελλάκτωρ (βάσει του κανονισμού συγκεντρώσεων της Ε.Ε.). Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη εξαγορά δεν θα επιφέρει προβλήματα ανταγωνισμού, δεδομένου ότι η Ελλάκτωρ και η Reggeborgh δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές γεωγραφικές αγορές. Συγκεκριμένα, η Ελλάκτωρ δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Ρουμανία, ενώ η Reggeborgh διαθέτει χαρτοφυλάκιο επενδύσεων κυρίως στο Βέλγιο, στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες. Ο έλεγχος από την Ε.Ε. έγινε στο πλαίσιο της επικείμενης αύξησης του ποσοστού της Reggeborgh στην Ελλάκτωρ, μέσω της προαιρετικής δημόσιας πρότασης που «τρέχει» αυτή την περίοδο. Ουσιαστικά κρίθηκε ότι ακόμα κι αν η ολλανδική εταιρεία αποκτήσει το 100% της Ελλάκτωρ, δεν θα συντρέχει ζήτημα ανταγωνισμού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT