Εργα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό

Εργα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού Αθηνών, ένα έργο της τάξεως των 42 εκατ. ευρώ, ανέλαβε να υλοποιήσει η Intrakat, καθώς υπεγράφη η σχετική σύμβαση με την ΕΡΓΟΣΕ. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός τριών ετών και περιλαμβάνει την αναπροσαρμογή των γραμμών, την ανακατασκευή των αποβαθρών, των διαβάσεων των πεζών και άλλων στοιχείων, την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και την υλοποίηση θεμελιώσεων για μελλοντικές κτιριακές υποδομές. Σημειώνεται ότι το εν λόγω ακίνητο αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου της ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία έχει πλέον μεταφερθεί στο Υπερταμείο. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η εμπορική αξιοποίηση του σταθμού μέσω της ανάπτυξης πρόσθετων εμπορικών υποδομών και της παραχώρησης εκμετάλλευσης, κατά τα πρότυπα ανάλογων σταθμών του εξωτερικού.

Στην Αθήνα ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΙΕΑ

Στην Αθήνα έχουν εγκατασταθεί και ξεκίνησαν τις επισκέψεις στο ΥΠΕΝ 20 εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ). Αντικείμενο των επαφών που θα έχουν μέχρι τις 15 Ιουλίου είναι η ενημέρωση για την ενεργειακή πολιτική της χώρας στο πλαίσιο της «σε βάθος εξέτασης» των ενεργειακών πολιτικών των χωρών-μελών του Οργανισμού, που πραγματοποιείται συνήθως κάθε τέσσερα χρόνια. Στόχος των συναντήσεων είναι η συλλογή των στοιχείων που απαιτούνται ώστε οι εμπειρογνώμονες του ΙΕΑ να προετοιμάσουν την εθνική έκθεση επιδόσεων της Ελλάδας.

Υψηλό ρυθμό ανάπτυξης προβλέπει η Unibios

Υψηλό ρυθμό ανάπτυξης εκτιμά ότι θα εμφανίσει φέτος η Unibios, όπως ανέφερε σε πρόσφατη παρουσίαση ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου συμμετοχών Ορφέας Μαυρίκιος. Κατά τον ίδιο, η αύξηση της ζήτησης σε Ελλάδα και εξωτερικό στην επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση νερού είναι πολύ σημαντική. Η εισηγμένη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, επιδιώκοντας να μετακυλίσει στην αγορά το αυξημένο κόστος. Η Unibios εξετάζει και την υλοποίηση εξαγορών. 

«Ναι» από το Δ.Σ. σε επαναγορά μετοχών

Την επαναγορά ιδίων μετοχών σε ποσοστό έως 10% ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, ενώ για τις 3 Αυγούστου ορίστηκε η έκτακτη γενική συνέλευση για την επικύρωση της απόφασης. Την επαναγορά ιδίων μετοχών για τη στήριξη της μετοχής της εταιρείας είχε προαναγγείλει ο CEO Γιώργος Στάσσης, επισημαίνοντας ότι η διακύμανση της μετοχής οφείλεται στο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μετοχή αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά φθηνή, αλλά σε έξι μήνες η εικόνα θα είναι εντελώς διαφορετική. Χθες η μετοχή έκλεισε στα 4,86 ευρώ. 

Εναρξη διαπραγμάτευσης ομολογιών της Lamda

Σήμερα ξεκινάει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών των ομολογιών της Lamda Development, στο πλαίσιο της έκδοσης νέου πράσινου ομολόγου ύψους 230 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των επενδυτών που συμμετείχαν στην έκδοση ήταν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία απέκτησε ομολογίες ύψους 20 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο υπερκαλύφθηκε κατά 3,12 φορές, συγκεντρώνοντας προσφορές συνολικού ύψους 718,5 εκατ. ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται σε 4,7%, το χαμηλότερο όριο του εύρους που είχε καθοριστεί. Η εισηγμένη θα δαπανήσει ποσό από 85 έως 110 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων βιώσιμων κτιρίων και την ενεργειακή αναβάθμιση υφισταμένων (π.χ. εμπορικά κέντρα) έως το τέλος του 2025. Παράλληλα, ποσό από 65 έως 85 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την είσοδο της Lamda Development στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT