Ο νέος αναπτυξιακός νόμος και οι επενδύσεις στον τουρισμό

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος και οι επενδύσεις στον τουρισμό

Μετά τη «Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα», καθεστώς για το οποίο ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων στις 27 Ιουλίου, εγκαινιάζοντας τον νέο αναπτυξιακό νόμο, άλλο ένα καθεστώς πρόκειται να προκηρυχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη «Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα», καθεστώς για το οποίο ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων στις 27 Ιουλίου, εγκαινιάζοντας τον νέο αναπτυξιακό νόμο, άλλο ένα καθεστώς πρόκειται να προκηρυχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Σειρά, λοιπόν, την ερχόμενη εβδομάδα θα πάρει το καθεστώς του «Τουρισμού» και αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο αυτό της «Αγροδιατροφής». Τον Σεπτέμβριο, εξάλλου, αναμένεται να προκηρυχθεί το καθεστώς «Νέο Επιχειρείν», με κύριο σκοπό την υποστήριξη νέων επιχειρηματιών προκειμένου να προχωρήσουν σε σχεδιασμό και υλοποίηση επενδυτικών πρωτοβουλιών σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Σε ό,τι αφορά το καθεστώς του «Τουρισμού», πάντως, αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε εάν στην προκήρυξη θα συμπεριληφθούν τα κατεξοχήν τουριστικά νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος. Οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών που ήθελαν να μην προβλέπονται ενισχύσεις για την ανάπτυξη τουριστικών επενδύσεων σε αυτά τα νησιά και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν φαίνεται ότι δημιούργησαν δεύτερες σκέψεις και δεν αποκλείεται τελικώς να προβλέπονται ενισχύσεις, αλλά πολύ μικρές.

Στα 79,89 εκατ.

Στα 79,89 εκατ.ευρώ υπολογίζει το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ για το τέλος του έτους ο ΔΑΠΕΕΕΠ, έχοντας συνυπολογίσει τα έσοδα, μετά την εφαρμογή του πλαφόν των 85 ευρώ/μεγαβατώρα στις ΑΠΕ. Με την αφαίρεση του ειδικού αποθεματικού ασφαλείας ύψους 70 εκατ. ευρώ, προκύπτει ετήσιο σωρευτικό υπόλοιπο 1.109,89 εκατ., ενώ αν αφαιρεθούν άλλα 1.100 εκατ. ευρώ σε εκταμιεύσεις προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ώστε να στηριχθούν οι καταναλωτές, προκύπτει τελικό ποσό στα 79,89 εκατ. ευρώ για το τέλος του έτους. Στις παραδοχές του λειτουργού περιλαμβάνεται μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς επόμενης ημέρας για το 2022 στα 165 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Παράλληλα, λαμβάνεται υπόψη και η εκτίμηση για την τιμή ρύπων στα 75 ευρώ ανά τόνο.

Δυσκολίες στον κλάδο του delivery

Δυσκολίες εύρεσης της απαιτούμενης χρηματοδότησης έχουν κάποιες νεοσύστατες εταιρείες delivery ειδών (σούπερ μάρκετ, μανάβικο, φαρμακείο) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ιδρύθηκαν μέσα στο 2021. Ο λόγος για την ελληνική startup ferto, η οποία δείχνει να περιέρχεται στον έλεγχο ανταγωνιστών της, εξέλιξη που δίνει το σήμα για έναν εξορθολογισμό του κλάδου. Υστερα από μια περίοδο μεγάλης διοχέτευσης κεφαλαίων σε τέτοιες εταιρείες παγκοσμίως, η άνοδος του κόστους χρήματος και ο πληθωρισμός έχουν μειώσει την όρεξη των επενδυτών, θέτοντας εμπόδια στην πορεία πολλών εταιρειών του online grocery delivery.

Το ευρώ σε τροχιά αποδυνάμωσης

Στο 0,95 εκτιμά ότι θα βυθιστεί το ευρώ έναντι του δολαρίου η Société Générale, καθώς η Ευρωζώνη, και άρα και το κοινό νόμισμα, είναι αντιμέτωπη με την τέλεια καταιγίδα: αναπτυξιακό σοκ, πληθωρικό σοκ, ενεργειακό σοκ και σοκ του ισοζυγίου πληρωμών. Οπως προσθέτει, μάλιστα, υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος αυτό το καλοκαίρι και ενόψει του δύσκολου χειμώνα για την ενέργεια στην Ευρώπη. «Το να είναι κανείς short στο ευρώ είναι ίσως το πιο χρήσιμο συμπέρασμα με αυτά τα δεδομένα», τονίζει η γαλλική τράπεζα. Η σύσταση της SocGen έρχεται έπειτα και από ανάλογες εκτιμήσεις των HSBC και J.P. Morgan πριν από μερικές ημέρες, οι οποίες προέβλεψαν επίσης ότι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου θα βρεθεί στο 0,95 το επόμενο διάστημα, δεδομένων των πολλών και σημαντικών προκλήσεων με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η οικονομία της Ευρωζώνης, με τους φόβους για ύφεση να χτυπούν ήδη την πόρτα της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT