Μετρούν κέρδος 100 εκατ. ευρώ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ ικανοποιημένοι είναι στο υπουργείο Οικονομικών από την πληρωμή εφάπαξ περίπου του ενός τρίτου της επιστρεπτέας προκαταβολής, σχεδόν 900 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο. Σημειώνουν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να είχαν επιλέξει τις 96 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, το οποίο μπορεί να ήταν και πιο συμφέρον από την έκπτωση 15% που εξασφάλισαν με την εφάπαξ πληρωμή. Δείγμα οικονομικής ευχέρειας, ίσως, ή νέου επιχειρηματικού μοντέλου, όπως το θέλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης. Σε κάθε περίπτωση, στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι θα έχουν κέρδος περίπου 100 εκατ. ευρώ από αυτή τη σπουδή των μικρομεσαίων να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Και αυτό γιατί στο υπουργείο είχαν υπολογίσει απώλειες 27% στο συνολικό ποσό που θα εισέπρατταν, ενώ τώρα χάνουν μόνο το 15% της έκπτωσης στα 900 εκατ. ευρώ της εφάπαξ πληρωμής. Αρα κερδίζουν το 12%, κάπου 100 εκατ. ευρώ. Μια χαρά δημοσιονομικός χώρος…

Τελευταία προθεσμία για παιδικούς σταθμούς

Τελευταία προθεσμία σήμερα για τους γονείς, καθώς είναι η τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ στην ΕΕΤΑΑ. Το πρόγραμμα αφορά την υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση, καθώς και την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης. Τα προσωρινά αποτελέσματα αναμένονται στις 22/8/2022, ενώ προβλέπεται κι ένα διάστημα μεταξύ 23 και 25 Αυγούστου προκειμένου να υποβληθούν ηλεκτρονικά οι πιθανές ενστάσεις. Η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων αναμένεται στις 29/8/2022.

Παραχώρηση μαρίνας στον Αγ. Ιωάννη Σιθωνίας

Στην εταιρεία «Ακτή Αγίου Ιωάννη» παραχωρήθηκε για 33 χρόνια το καταφύγιο τουριστικών σκαφών που βρίσκεται στον Αγ. Ιωάννη Σιθωνίας. Η μαρίνα βρίσκεται σε χερσαία έκταση 3.660 τ.μ. και διαθέτει δυναμικότητα ελλιμενισμού 44 σκαφών. Στην περιοχή, η εταιρεία «Ακτή Αγίου Ιωάννη» της «Μεντεκίδης Κατασκευαστική» έχει αναπτύξει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, δυναμικότητας 500 κλινών, που αποτελεί τμήμα ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με γήπεδο γκολφ, με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.

Νέα συμφωνία Aegean και Emirates 

Πτήσεις κοινού κωδικού θα πραγματοποιούν από τον Οκτώβριο η Aegean με την Emirates. Βάσει της συμφωνίας των δύο αεροπορικών, η Emirates θα προσφέρει στους επιβάτες της (με τη χρήση μόνο ενός εισιτηρίου) πτήσεις, μέσω Αθηνών, προς οκτώ ελληνικούς προορισμούς, δηλαδή Χανιά, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Ρόδο, Μύκονο, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη. Αντίστοιχα, η Aegean θα τοποθετήσει τον κωδικό σε πτήσεις που εκτελεί η Emirates μεταξύ της Αθήνας και του Ντουμπάι. Σήμερα ο αερομεταφορέας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εκτελεί δώδεκα πτήσεις την εβδομάδα από και προς την Αθήνα.

Στροφή στο πετρέλαιο και από τη Σουηδία

Στην καύση πετρελαίου στρέφεται ακόμη και η «πράσινη» Σουηδία, καθώς χτυπούν ρεκόρ οι τιμές της ενέργειας και η αιολική και η πυρηνική παραγωγή της δεν επαρκούν. Εχει βάλει, λοιπόν, σε λειτουργία τη μονάδα μαζούτ Karlshamn, ένα παλιό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής που καίει πετρέλαιο, προκειμένου να κρατήσει αναμμένα τα φώτα στον Νότο της χώρας. Ο σταθμός Karlshamn, που χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και καίει βαρύ μαζούτ, λειτουργεί τακτικά εδώ και μία εβδομάδα σύμφωνα με τον διαχειριστή Uniper SE, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στο νότιο τμήμα της χώρας άγγιξαν υψηλό όλων των εποχών την Τετάρτη, καθώς εκτοξεύτηκαν έως 51% στο Nord Pool ASA. Η νότια Σουηδία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη για την παραγωγή ενέργειας στα χαμηλά επίπεδα του ανέμου, μετά το κλείσιμο αρκετών πυρηνικών αντιδραστήρων τα τελευταία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT