«Βλέπουν» βαθιά ύφεση στην Ευρωζώνη

Η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημαίνει ότι η Ευρωζώνη πιθανότατα θα υποστεί μια βαθύτερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν πριν από λίγες μόνο εβδομάδες, ενώ ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί στο 10% πριν από το τέλος του έτους και θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα δύο χρόνια, όπως εκτιμά η Capital Economics

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημαίνει ότι η Ευρωζώνη πιθανότατα θα υποστεί μια βαθύτερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν πριν από λίγες μόνο εβδομάδες, ενώ ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί στο 10% πριν από το τέλος του έτους και θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα δύο χρόνια, όπως εκτιμά η Capital Economics. Ο οίκος προβλέπει πως το 2022 η τιμή του φυσικού αερίου θα διαμορφωθεί σε μέσο όρο στα 250 ευρώ/MWh και στα 150 ευρώ το 2023. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα κινηθούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, πιέζοντας το πραγματικό εισόδημα και την κατανάλωση, με αποτέλεσμα η Ευρωζώνη να εισέλθει σε βαθιά ύφεση, με τη Γερμανία και την Ιταλία να πλήττονται το περισσότερο. Το υψηλό κόστος της ενέργειας είναι επίσης πιθανό να «χτυπήσει» τις επενδύσεις, καθώς το αυξημένο κόστος και οι ασθενέστερες προοπτικές για την τελική ζήτηση θα ωθήσουν τις επιχειρήσεις να περιορίσουν τις δαπάνες.

Αντίστροφη μέτρηση για τις επιστρεπτέες

Προθεσμία μέχρι τις 31 Αυγούστου έχουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά ακόμη δεν έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά που προβλέπει η νομοθεσία. Οσοι δεν προχωρήσουν στην υποβολή τους μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία θα κληθούν να επιστρέψουν όλο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής, εντόκως αλλά και εφάπαξ. Σημειώνεται ότι ένας στους τρεις μικρομεσαίους επιχειρηματίες που έλαβαν την κρατική στήριξη εξόφλησε την οφειλή του εφάπαξ. Συγκεκριμένα, από τα 2,74 δισ. ευρώ που ανέρχεται το βεβαιωθέν ποσό της επιστροφής (σε σύνολο 8,3 δισ. ευρώ που έλαβαν) εξοφλήθηκαν 897 εκατ. ευρώ.

Η ΕΚΤ προχωράει τη μελέτη για το ψηφιακό ευρώ

H μελέτη την οποία διεξάγει η ΕΚΤ για το ενδεχόμενο της υιοθέτησης ενός ψηφιακού ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί του χρόνου τον Οκτώβριο. Τα σχετικά ανέφερε ο Ολι Ρεν, διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος της ΕΚΤ, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Επιπλέον, επισήμανε πως ένα ψηφιακό κοινό νόμισμα πιθανώς να έχει ορισμένα πλεονεκτήματα, όπως είναι η διευκόλυνση των διασυνοριακών συναλλαγών μεταξύ ανθρώπων και φορέων, αλλά και μεταξύ τραπεζών.

«Βλέπουν» βαθιά ύφεση στην Ευρωζώνη-1

SOS εκπέμπουν οι βρετανικές παμπ

Με εξαφάνιση απειλούνται οι βρετανικές μπιραρίες, οι πασίγνωστες και τυπικά βρετανικές παμπ, καθώς ενδέχεται να κλείσουν μαζικά εξαιτίας του υψηλού κόστους της ενέργειας. Πρόσφατη έρευνα στον κλάδο κατέδειξε πως σε ποσοστό πάνω από το 70% προβλέπουν πως τον χειμώνα θα βάλουν λουκέτο, διότι δεν θα αντέξουν στους δυσβάσταχτους λογαριασμούς. Με επιστολή τους στον υπουργό Οικονομικών, ανεξάρτητοι ζυθοποιοί απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση να παρέμβει για να σώσει έναν κλάδο που έχει γνωρίσει ευημερία στο παρελθόν, αλλά τώρα περιβάλλεται από «μεγάλη αβεβαιότητα». Υπογραμμίζουν μάλιστα πως το δυσβάσταχτο κόστος της ενέργειας για τις παμπ έχει συνδυαστεί με την πτώση των πωλήσεών τους εξαιτίας της ακρίβειας.

«Βλέπουν» βαθιά ύφεση στην Ευρωζώνη-2

Χαμηλώνει ο πήχυς για τις παροχές

«Tα περιθώρια είναι υπαρκτά αλλά περιορισμένα», είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στις επικείμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για νέα μέτρα στήριξης, εκτός αυτών που αφορούν την επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι το μότο του οικονομικού επιτελείου το τελευταίο διάστημα, καθώς η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου απορροφά όλο και μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργεί η καλή πορεία του τουρισμού και των άλλων συνιστωσών του ΑΕΠ, επενδύσεων και εξαγωγών. Για πολλοστή φορά και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε χθες στον ΣΚΑΪ ότι όσο περισσότερος δημοσιονομικός χώρος απορροφάται από τη στήριξη στην ενέργεια τόσο μειώνονται οι πόροι για άλλα μέτρα στήριξης. Μάλιστα, για τα αναδρομικά των συντάξεων είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις, χαμηλώνοντας τις προσδοκίες για αναδρομικά σε όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT