Ανησυχίες για αύξηση του πολιτικού κινδύνου

Ανησυχίες για αύξηση του πολιτικού κινδύνου

Τον κίνδυνο για επιστροφή των ανησυχιών των επενδυτών και των πιστωτών της Ελλάδας λόγω της αύξησης του πολιτικού κινδύνου που έχει προκαλέσει η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, τη στιγμή που το 2023 είναι εκλογική χρονιά, επισημαίνει σε άρθρο του το Reuters Breakingviews

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο για επιστροφή των ανησυχιών των επενδυτών και των πιστωτών της Ελλάδας λόγω της αύξησης του πολιτικού κινδύνου που έχει προκαλέσει η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, τη στιγμή που το 2023 είναι εκλογική χρονιά, επισημαίνει σε άρθρο του το Reuters Breakingviews. Ηδη, όπως αναφέρει, το υψηλό χρέος και έλλειμμα της Ελλάδας αποτελούν πηγή ανησυχίας σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση επιδεινώνεται και τα επιτόκια αυξάνονται. Το άρθρο θεωρεί πως υπάρχει επίσης πιθανότητα η κυβέρνηση να θέλει να εφαρμόσει περισσότερα μέτρα στήριξης από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης ενόψει των εκλογών, αν και εκτιμά πως δεν αναμένεται να προκύψουν αναταραχές στις σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές, τη στιγμή που η Ε.Ε. βιώνει μια διπλή κρίση, στο γεωπολιτικό και στο οικονομικό μέτωπο. Εχει ήδη αναστείλει τους δημοσιονομικούς κανόνες και ανησυχεί πολύ περισσότερο για την αστάθεια στην Ιταλία μετά την πτώση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι.

Πρώτη δικαστική απόφαση για τον Μασκ και το Twitter

Μια πρώτη δικαστική απόφαση εκδόθηκε στο Ντέλαγουερ σχετικά με την προσφυγή του κοινωνικού δικτύου Twitter εις βάρος του παρ’ ολίγον ιδιοκτήτη του Ελον Μασκ (αν και ακόμα η διαμάχη για την εξαγορά του μόλις ξεκίνησε). Το δικαστήριο δεν εισάκουσε τις παράδοξα ευρείες, όπως χαρακτηρίζονται, απαιτήσεις του μεγιστάνα Ελον Μασκ να του επιτρέπεται πρόσβαση στο σύνολο της βάσης των χρηστών. Η κύρια δίκη επίκειται στις 14 Οκτωβρίου και αφορά το εάν πρέπει να προχωρήσει ο Μασκ με την πρόταση για εξαγορά του Τwitter αντί 44 δισ. δολ., την οποία «πάγωσε» ισχυριζόμενος ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί είναι περισσότεροι από όσους τον ενημέρωσε η εταιρεία.

Σε ετοιμότητα τα συνδικάτα για τη ΔΕΘ

Σε… αγωνιστική ετοιμότητα φαίνεται πως επανέρχονται τα συνδικάτα, καθώς ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας θα γίνει κανονικά το συλλαλητήριο των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις ανάλογα με τις πολιτικές αποχρώσεις. Το κεντρικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ, πάντως, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στις 6 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου.

Ανησυχίες για αύξηση του πολιτικού κινδύνου-1

Εκτακτη σύνοδος για την ενέργεια

Εκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω του πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα. «Η Ε.Ε. θα συγκαλέσει κατεπείγουσα συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας προκειμένου να συζητηθούν συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κατάστασης», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Twitter. Χθες, το γερμανικό συμβόλαιο αναφοράς για τις τιμές χονδρικής ρεύματος έκανε νέο άλμα της τάξης των 100 ευρώ περίπου, και έσπασε έτσι και το φράγμα των 800 ευρώ/MWh. H αλήθεια είναι πως σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βλέπουν με ανακούφιση την όξυνση του προβλήματος στη Γερμανία, ελπίζοντας πως θα καμφθεί η άρνησή της για ουσιαστικά κοινά μέτρα αντίδρασης στην κρίση.   

Ανησυχίες για αύξηση του πολιτικού κινδύνου-2

Υψηλός πληθωρισμός και το 2023

Το άλμα των τιμών της ενέργειας αλλάζει σημαντικά τις προοπτικές του πληθωρισμού τόσο για το επόμενο διάστημα όσο και για το 2023, επισημαίνει η Citigroup. Ενσωματώνοντας το πιο πρόσφατο άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πλέον ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κορυφωθεί τον Οκτώβριο και όχι τον Σεπτέμβριο που προέβλεπε πριν, αγγίζοντας το 10,3% σε ετήσια βάση. Το πιο σημαντικό, όπως τονίζει η Citi, είναι ότι η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης αλλάζει πλέον ολόκληρο το προφίλ πληθωρισμού του 2023, σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως. Ετσι, αναθεωρεί την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης το 2023 στο 6,2%, από 4,8% τον Ιούλιο, διατηρώντας ως βασικό σενάριο την 
έλευση της ύφεσης τον χειμώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT