Καθοριστική η επόμενη εβδομάδα για την Attica Bank

Καθοριστική η επόμενη εβδομάδα για την Attica Bank

Εβδομάδα καθοριστικών εξελίξεων θα είναι η επόμενη για την Attica Bank, καθώς λήγει –έπειτα από διαδοχικές παρατάσεις– η προθεσμία που έχει θέσει η ΤτΕ για την κατάθεση από τη διοίκηση και τους μετόχους του κεφαλαιακού πλάνου της τράπεζας, που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση των κεφαλαιακών δεικτών της

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομάδα καθοριστικών εξελίξεων θα είναι η επόμενη για την Attica Bank, καθώς λήγει –έπειτα από διαδοχικές παρατάσεις– η προθεσμία που έχει θέσει η ΤτΕ για την κατάθεση από τη διοίκηση και τους μετόχους του κεφαλαιακού πλάνου της τράπεζας, που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση των κεφαλαιακών δεικτών της. Προϋπόθεση είναι η DBRS να ολοκληρώσει την αξιολόγηση για το τρίτο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που η τράπεζα προτίθεται να τιτλοποιήσει, κάνοντας χρήση της κρατικής εγγύησης του «Ηρακλή». Το χαρτοφυλάκιο Omega, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, αποτελεί το μεγαλύτερο πακέτο κόκκινων δανείων και το ύψος της ζημιάς που θα προκύψει θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το ύψος της απαιτούμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Εχει προηγηθεί η αξιολόγηση δύο μικρότερων χαρτοφυλακίων Astir I και ΙΙ, αξίας 320 και 370 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, για τις οποίες το κεφαλαιακό κόστος υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στα 200 εκατ. ευρώ. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται, επίσης, η ανάληψη των καθηκόντων της νέας διευθύνουσας συμβούλου Ελένης Βρεττού.

Μια σημαντική ημέρα για τα ΕΛΠΕ θα είναι η 20ή Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον από απόψεως συμβολισμών. Η γενική συνέλευση των μετόχων που συγκαλείται εκείνη την ημέρα θα κληθεί να εγκρίνει τη μετονομασία του ομίλου σε HELLENiQ ENERGY A.E. Συμμετοχών. Ο νέος τίτλος συμβολίζει τη στρατηγική απόφαση των ΕΛΠΕ να μετεξελιχθούν σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο, που διεκδικεί ρόλο στη νέα εποχή φιλικότερης προς το περιβάλλον ενέργειας. Το HELLEN δηλώνει τη συνέχεια του ομίλου (Hellenic Petroleum), το iQ την ευφυή μετάβαση στο μέλλον και το Energy την επέκταση της δραστηριότητάς του σε όλο το ενεργειακό φάσμα και όχι μόνο στο πετρέλαιο.  

Εν αναμονή των εκθέσεων η Αθήνα

Τις εκθέσεις των ξένων αναλυτών που επιστρέφουν σιγά σιγά από τις θερινές διακοπές τους και ξαναπιάνουν δουλειά περιμένουν στην Αθήνα οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες. Θέλουν να δουν αν και πώς θα ενσωματώσουν στις αναλύσεις τους τις πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε η αποκάλυψη των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Οι αγορές, ειδικά τα ομόλογα, δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί προς το παρόν. Αλλά έτσι κι αλλιώς το θέμα ενέσκηψε ενώ οι αγορές υπολειτουργούσαν. Από αυτή την εβδομάδα και μετά θα αρχίσουν να αποτιμούν τις εξελίξεις.  

Στη δίνη της ενεργειακής κρίσης

Η εκρηκτική άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας υπαγορεύει τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης, όπως σημειώνει η Oxford Economics. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αυξήθηκαν περισσότερο από 50% τον περασμένο μήνα, καθώς οι φόβοι για την προμήθεια από τη Ρωσία, σε συνδυασμό με δυσμενείς καιρικούς παράγοντες, κυριάρχησαν στην αγορά. Αυτό θα προκαλέσει ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την τιμή του φυσικού αερίου, με επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρώπη τον χειμώνα και το 2023. Η εθελούσια μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης που προκλήθηκε από την τεράστια άνοδο των τιμών, είναι πιθανό να οδηγήσει σε ύφεση την Ευρωζώνη τα επόμενα τρίμηνα, όπως προειδοποιεί ο οίκος, ενώ προσθέτει πως το μέγεθος των αυξήσεων των τιμών σημαίνει ότι η περαιτέρω παρέμβαση των κυβερνήσεων είναι σχεδόν βέβαιη, η οποία θα συμβάλει μεν στην αντιστάθμιση ορισμένων επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα αλλά θα πιέσει τα δημοσιονομικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT