Η ενεργειακή κρίση δημιουργεί ευκαιρίες

Η ενεργειακή κρίση δημιουργεί ευκαιρίες

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγουν οι… δουλειές για τους ελληνικούς τερματικούς σταθμούς LNG όσο βαθαίνει η κρίση. Η Βουλγαρία, στο δίκτυο της οποίας έχει σταματήσει να μπαίνει ρωσικό αέριο από τον Απρίλιο, στοχεύει στον διπλασιασμό της δυναμικότητας που έχει δεσμεύσει στο FSRU Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, η Bulgargaz υπέβαλε σχετικό αίτημα στην εταιρεία Gastrade και στον όμιλο Κοπελούζου σε συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών που πραγματοποιήθηκε χθες και στην οποία συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο πρωθυπουργός Γκάλαμ Ντόνεφ και ο υπουργός Ενέργειας Ρόσεν Χρίστοφ. Σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία η Bulgargaz, η οποία διατηρεί μερίδιο μετοχών 20% στο FSRU Αλεξανδρούπολης, έχει δεσμεύσει χωρητικότητα 500 εκατ. κ.μ. ετησίως για τα επόμενα δέκα έτη. Ο αντιπρόεδρος της Gastrade Kωστής Σιφναίος, σύμφωνα πάντα με τα βουλγαρικά Μέσα, διαβεβαίωσε ότι η Βουλγαρία θα έχει προτεραιότητα όταν έρθει η ώρα για προσφορές δέσμευσης χωρητικότητας.

Η πράσινη διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

Αναλυτική παρουσίαση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου έκανε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας στον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου των HΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι, με τον οποίο συναντήθηκε χθες παρουσία και του πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη. Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στα οφέλη της διασύνδεσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με δεδομένο ότι θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια που θα παράγεται στην Αίγυπτο προς την Ελλάδα και ζήτησε αυτό το σχέδιο να περιληφθεί στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο κ. Kέρι για τις παγκόσμιες προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή.

Ζητούν νέα παράταση για τις δηλώσεις

Την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ζητάει το Οικονομικό Επιμελητήριο. Παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί δύο παρατάσεις, ακόμα δεν έχει υποβληθεί το σύνολο των δηλώσεων. Το αίτημα διατυπώνεται δεδομένου ότι –όπως αναφέρει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος– δεν έχουν υποβληθεί περίπου 150.000 δηλώσεις και η πλατφόρμα υπολειτουργεί με μεγάλες καθυστερήσεις. Μέχρι χθες είχε υποβληθεί το 97,5% των φορολογικών δηλώσεων.

Καλύτερη ευκαιρία το πετρέλαιο

Το πετρέλαιο αποτελεί τη φθηνότερη πηγή ενέργειας αυτή τη στιγμή και το πιθανότερο είναι να συνεχίσει να επωφελείται από τα υψηλά επίπεδα αντικατάστασης του φυσικού αερίου, τονίζει η Goldman Sachs, προβλέποντας ράλι προς τα 130 δολ. το βαρέλι. Οπως επισημαίνει, ένας μακρύς κατάλογος ανησυχιών οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου σε πτώση έως τα 92 δολάρια/βαρέλι, πριν ανακάμψουν προς τα 99 δολάρια πρόσφατα. Αυτή η πτώση από τα υψηλά των 123 δολ. που βρισκόταν τον Ιούνιο, έδωσε ώθηση στη ζήτηση. Ωστόσο «πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο αποτελεί την καλύτερη αγοραστική ευκαιρία στις αγορές ενέργειας και διατηρούμε την τιμή-στόχο των 130 δολ./βαρέλι για το Brent στο τέλος του έτους», λέει η Goldman.

«Αντίο» στον πρωτοπόρο Βασίλη Παπαζήση

Εφυγε από τη ζωή την Κυριακή 28 Αυγούστου ο Βασίλης Παπαζήσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της THALIS-ES και πρωτοπόρος επιχειρηματίας που συνέβαλε στην ανάπτυξη του κλάδου του περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1965 στα Γρεβενά. Σπούδασε στο Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Με όπλο τις σπουδές του δραστηριοποιήθηκε με αποφασιστικότητα επί 30 και πλέον έτη στην ανάπτυξη υγιών επιχειρηματικών δράσεων στον τομέα του περιβάλλοντος με δραστηριότητες όπως η διαχείριση αποβλήτων, υδάτων και ενέργειας. Παράλληλα, όμως, ενέπνευσε και κινητοποίησε ένα πολυπληθές ανθρώπινο δυναμικό. Αφήνει πίσω του κληρονομιά επιχειρηματικών στρατηγικών με ισχυρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο. Από όλες τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε διαχρονικά η THALIS-ES, ένας ανεξάρτητος διαχειριστής περιβάλλοντος με έμφαση στη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, ήταν το αγαπημένο του δημιούργημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT