Μεγάλη αύξηση επιτοκίων «βλέπει» η Wall

Μεγάλη αύξηση επιτοκίων «βλέπει» η Wall

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιθετική αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης θα είναι η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street. Goldman Sachs, Bank of America και JP Morgan Chase εκτιμούν πως τελικά η τράπεζα της Ευρωζώνης θα πεισθεί από τα επιχειρήματα των στελεχών της που ζήτησαν προ ημερών πιο επιθετική στροφή σε περιοριστική πολιτική. Τα τελευταία στοιχεία ενισχύουν μία τέτοια κίνηση, καθώς ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έφτασε τον Αύγουστο στο 9,1% υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των περισσότερων οικονομολόγων. Λίγα λεπτά αφότου δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο πρόεδρος της Bundesbank, Χοακίμ Νάγκελ, ζήτησε «σημαντική αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο» και προσέθεσε πως «θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων». Εξίσου αποφασιστικός ο ομόλογός του της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτζμαν, τόνισε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να δείξουμε υποχωρητικότητα».

Πρόεδρος στην ΕΑΤ ο Γιώργος Ζαββός

Στη θέση του προέδρου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) τοποθετήθηκε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός. Η εκτελεστική αρμοδιότητα παραμένει στη διευθύνουσα σύμβουλο Αθηνά Χατζηπέτρου και στον αντιπρόεδρο Παντελή Τζωρτζάκη σε θέματα καινοτομίας. Η εμπειρία του κ. Γ. Ζαββού στους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα ενισχύσει τη διεθνή παρουσία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB στο πλαίσιο και του αιτήματος που υπέβαλε στην ΕΕ για να καταστεί ο πρώτος ελληνικός πιστοποιημένος φορέας άμεσης αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων. 

Νέα CEO στην Attica Bank η Ελένη Βρεττού

Την κ. Ελένη Βρεττού εξέλεξε ως εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και νέα διευθύνουσα σύμβουλο το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση και σε συνέχεια της αποχώρησης του κ. Μιχάλη Ανδρεάδη. Ενόψει της προθεσμίας που έχει θέσει η ΤτΕ για την υποβολή του κεφαλαιακού και επιχειρησιακού πλάνου της τράπεζας, η νέα διοίκηση θα ζητήσει ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή του. H Ελένη Βρεττού διαθέτει εμπειρία άνω των 20 ετών σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Χρηματοδότηση για τα ψηφιακά ΕΛΠΕ

Χρηματοδότηση που θα καλύπτει το 80% του επενδυτικού προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού του ομίλου διασφάλισαν τα ΕΛΠΕ. Η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 33,4 εκατ., διάρκειας 15 ετών, με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και της Alpha Bank. Από την πλευρά των ΕΛΠΕ στη δανειακή σύμβαση συμμετέχει η HELPE Digital Α.Ε., 100% της «Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών». Το συνολικό επενδυτικό σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ περιλαμβάνει τους τομείς: ψηφιακή επιχείρηση, ψηφιακή εμπορία, ψηφιακές κεντρικές υπηρεσίες, καθώς και σειρά δράσεων για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των κεντρικών συστημάτων και την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας.

Χαμηλώνει ο πήχυς για παγκόσμια ανάπτυξη

Σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s λόγω της επιδείνωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών. Επειτα από ανάκαμψη 5,9% το 2021, αναμένει ότι οι οικονομίες του G20 θα αναπτυχθούν κατά 2,5% το 2022, από 3,1% που προέβλεπε τον Μάιο, ενώ το 2023 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,1% το 2023, από 2,9% πριν. «Οι παγκόσμιες νομισματικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες θα παραμείνουν αρκετά περιοριστικές μέχρι το 2023», αναφέρει ο οίκος. «Οι κεντρικές τράπεζες θα απαιτήσουν αποφασιστική απόδειξη ότι ο υψηλός πληθωρισμός δεν αποτελεί πλέον απειλή για τους στόχους πολιτικής τους προτού εγκαταλείψουν τη νομισματική σύσφιγξη. Το δύσκολο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον τού σήμερα θα επιλυθεί με απότομη και αποπληθωριστική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης», προειδοποιεί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT