Υφεση στην Ευρωζώνη «βλέπει» η Fitch

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ύφεση στην Ευρωζώνη το τρέχον β΄ εξάμηνο είναι πλέον το πιο πιθανό σενάριο, ως αποτέλεσμα της βαθύτερης κρίσης φυσικού αερίου, αναφέρει η Fitch Ratings σε νέα έκθεση. Η πλήρης διακοπή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου προς την Ε.Ε. μοιάζει όλο και περισσότερο μια λογική υπόθεση και έτσι η νέα εκτίμηση του οίκου είναι ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα χτυπηθεί κατά 1,5%-2% το 2023, μετά την ύφεση που θα ξεκινήσει το β΄ εξάμηνο του 2022. Οπως προσθέτει, η Ευρώπη παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη στο ενδεχόμενο διακοπής των ροών φυσικού αερίου, παρά τις πρόσφατες σημαντικές προσπάθειες για διαφοροποίηση των πηγών της, κυρίως με LNG. Παράλληλα, η ευρεία εφαρμογή δελτίου ενέργειας θα ενίσχυε τις οικονομικές αναταραχές, προειδοποιεί. Την ίδια στιγμή, η ικανότητα της δημοσιονομικής πολιτικής να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένη λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Στην Αίγυπτο ο Κοπελούζος για την ηλεκτρική διασύνδεση

Συνάντηση στην Αίγυπτο με τον πρόεδρο της δημοκρατίας της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, είχε χθες ο Δημήτρης Κοπελούζος, ο οποίος μέσω της εταιρείας ELICA προωθεί το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου. Στη συνάντηση, στην οποία παρευρέθη και ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Μουσταφά Μαντμπουλί, όπως και ο υπουργός Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ Μοχάμεντ Σακέρ, έγινε μια ανασκόπηση των βημάτων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για την πορεία του έργου και επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας του τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Αίγυπτο.

Μέτρα για την ενέργεια ζητεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών 

Η θέσπιση πλαφόν στις τιμές του αερίου και του ρεύματος, αλλά και η εξαίρεση του συνόλου της εγχώριας βιομηχανίας από το μέτρο της Ε.Ε. για μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου από τα κράτη-μέλη κατά 15%, είναι ορισμένα από τα μέτρα που πρότεινε η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος κατά τη χθεσινή συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η διοίκηση του ΣΒΕ τόνισε ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, αρκετές μεταποιητικές επιχειρήσεις θα αναστείλουν πιθανόν τη λειτουργία τους.

Στην efood μόνο η «Σκλαβενίτης»

Ηταν η πρώτη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που συνεργάστηκε με πλατφόρμα παραγγελιοληψίας και συγκεκριμένα την efood και παραμένει στην εν λόγω πλατφόρμα χωρίς άλλον ανταγωνιστή εκεί. Ο λόγος για τη «Σκλαβενίτης», που και μετά τη συγχώνευση των πλατφορμών efood και delivery.gr από χθες και την κατάργηση στην ουσία της delivery.gr, παραμένει εκεί μόνη, πρώτη. Κι αυτό διότι η συνεργασία που υπήρχε ανάμεσα στην «ΑΒ Βασιλόπουλος» και την delivery.gr παύει να υφίσταται μετά την εξαγορά της τελευταίας από την Delivery Hero (ιδιοκτήτρια της efood). Η «ΑΒ Βασιλόπουλος» έχει πλέον συνεργασία με τις πλατφόρμες InstaShop και Wolt, με τις οποίες συνεργάζεται επίσης η MyMarket. 

Αυξήσεις μισθών στη διοίκηση του ΕΦΚΑ

Αυξημένες  αποδοχές προβλέπει για τον  διοικητή και τους υποδιοικητές του e-ΕΦΚΑ υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθηκε ήδη σε ΦΕΚ. Ειδικότερα προβλέπει ότι ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ θα λαμβάνει 7.500 ευρώ μεικτά κάθε μήνα από 4.000 ευρώ μεικτά που παίρνει σήμερα και οι υποδιοικητές του e-ΕΦΚΑ 7.000 ευρώ μεικτά τον μήνα. Πρόκειται για απόφαση… σχεδόν αναμενόμενη, με δεδομένο ότι τον επόμενο μήνα, όπως αποκάλυψε η «Κ», προκηρύσσονται οι πρώτες θέσεις γενικών διευθυντών, με μισθούς κοντά στα 8.000 ευρώ, και θεωρείται οξύμωρο ο διοικητής και οι υποδιοικητές να λαμβάνουν μικρότερους μισθούς από αυτούς  των γενικών διευθυντών. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη  Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για προκλητικές αυξήσεις στη διοίκηση του ΕΦΚΑ και τον επικεφαλής της νέας Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, που φτάνουν πάνω από 7.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT