Στην πρώτη θέση η Τράπεζα Πειραιώς

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη θέση της κατάταξης των βασικών διαπραγματευτών στα ελληνικά ομόλογα το α΄ εξάμηνο του 2022 βρέθηκε η Τράπεζα Πειραιώς, με τις Εθνική Τράπεζα, BNP Paribas, Commerzbank και Alpha Bank να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την κατάταξη των 18 primary dealers βάσει της δραστηριότητάς τους στην αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022, η Πειραιώς έλαβε την πρωτιά για μια ακόμη φορά, ενώ οι υπόλοιπες τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες κατατάσσονται εντός της πρώτης 10άδας (με τη Eurobank στην 9η θέση). Ετσι, τις πρώτες πέντε που προαναφέρθηκαν ακολουθούν οι BofA Securities, Société Générale, JP Morgan, Deutsche Bank, Eurobank, Goldman Sachs, Barclays, HSBC, Citigroup, Morgan Stanley, Nomura, Intesa Sanpaolo και Credit Suisse.

Ψηφιοποιείται με 44,3 εκατ. ο αγροτικός τομέας

Η είσοδος της τεχνολογίας στη γεωργία επιχειρείται μέσω του έργου 44,3 εκατ. ευρώ της Κοινωνίας της Πληροφορίας, που έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών τη 17η Οκτωβρίου. Το εν λόγω έργο προβλέπει τη δημιουργία μιας τεχνολογικής πλατφόρμας που θα επιτρέπει τη σύνδεση των παραγωγών, των οργανώσεων, των ερευνητικών ιδρυμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων εμπλεκομένων με τη γη και την αγροτική παραγωγή. Τα δεδομένα που θα παραχθούν στηρίζονται, μεταξύ άλλων, σε περισσότερους από 3.000 σταθμούς συλλογής δεδομένων πανελλαδικά.

Κλήρωση για τα αδιάθετα δελτία προγραμμάτων ΟΠΕΚΑ

Με κλήρωση θα διανεμηθούν τα αδιάθετα δελτία από τα συνολικά 7 προγράμματα κοινωνικού ή ιαματικού τουρισμού, εκδρομών και θεάτρου από τον ΟΠΕΚΑ. Δικαιούχοι είναι όλοι όσοι κληρώθηκαν και δεν παρέλαβαν τα δελτία τους έως και τις 30 Αυγούστου, αλλά και όσοι υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στα παραπάνω προγράμματα και δεν κληρώθηκαν. Οι ωφελούμενοι δεν αποκλείονται από τα προγράμματα των επόμενων ετών, αρκεί να πληρούν τις προϋποθέσεις υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Αύξηση κεφαλαίου στην Παγκρήτια

Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας ενέκρινε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η αύξηση θα είναι ύψους 98 εκατ. ευρώ, μέσω δημόσιας προσφοράς έως 78.966.680 νέων κοινών ονομαστικών με δικαίωμα ψήφου μετοχών, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Σημειώνεται ότι δεν προβλέπεται η εισαγωγή των μετοχών της τράπεζας στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η τράπεζα στοχεύει στον μετασχηματισμό της, μετά και την απορρόφηση των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα, καθώς και τη συνένωσή της με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Η νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συνένωση θα ονομαστεί Candia Bank.

Οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες

Σε σοβαρή λεκτική «αστοχία» υπέπεσε χθες, στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, η υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Θέλοντας προφανώς να καταδείξει την προσπάθεια (που όντως γίνεται) για τη δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών, η κ. υπουργός ανέφερε ότι «είναι ήδη υπό κατασκευή φοιτητικές εστίες σε Κρήτη, Θεσσαλία και Θράκη, μέσω ΣΔΙΤ». Πρόκειται ασφαλώς για τους διαγωνισμούς που έχουν προκηρύξει από το 2020 τα αντίστοιχα πανεπιστήμια, με το συνολικό ύψος των έργων να υπολογίζεται σε περίπου 450 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς ακόμα δεν έχουν καν αναδειχθεί οι προσωρινοί ανάδοχοι για τους εν λόγω διαγωνισμούς, πόσο μάλλον να έχει ξεκινήσει και η κατασκευή των φοιτητικών εστιών. Ακόμα κι αν οι διαγωνισμοί είχαν αναδόχους αύριο, θα απαιτούνταν τουλάχιστον έξι μήνες έως ότου υπογραφούν οι συμβάσεις, εκδοθούν οι άδειες και ξεκινήσουν τα έργα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT