Πολύ αργά, πολύ λίγα τα μέτρα για την ενέργεια

Πολύ αργά, πολύ λίγα τα μέτρα για την ενέργεια

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από πολύμηνη αδράνεια και αφωνία, δεν περνάει μέρα χωρίς δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι οποίες υποτίθεται πως δείχνουν την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να κερδίσει τον ενεργειακό πόλεμο που κήρυξε η Ρωσία και να προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Το πρόβλημα είναι πως όσα έχει προτείνει έως σήμερα, δηλαδή τις τελευταίες εβδομάδες, είναι πολύ λιγότερα από αυτά που έχουν κάνει από μόνα τους πολλά κράτη-μέλη, ενώ κατά το ινστιτούτο Bruegel είναι αναποτελεσματικά και ανεπαρκή. Ερχονται δε με μεγάλη καθυστέρηση και μόνον αφού η Γερμανία το πήρε απόφαση πως δεν μπορεί να περιμένει καμία θεαματική αλλαγή στη στάση της Μόσχας και άρχισε να νιώθει τις επιπτώσεις του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία της. Επιπλέον, δεν ακουμπούν τη δομή της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας που αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες κρίσης.

Συμφωνία χρηματοδότησης του μεταλλείου Σκουριών

Επιστολή ανάθεσης για τη χρηματοδότηση με 860 εκατ. ευρώ της ανάπτυξης του μεταλλείου Σκουριών στη Χαλκιδική συνήψε με ελληνικές τράπεζες, την Πειραιώς και την Εθνική, κατά πληροφορίες, η «Ελληνικός Χρυσός». Οπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς, η επιστολή ανάθεσης για τη σύναψη κοινοπρακτικού δανείου αποτελεί σημαντικό βήμα για την επανέναρξη του έργου στις Σκουριές. Το έργο θα απαιτήσει κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 845 εκατ. ευρώ, ενώ στον β΄ κύκλο χρηματοδότησης ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν θεσμικοί παίκτες.

Σημάδια αποκλιμάκωσης τιμών στα υλικά κατασκευών

Τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης του κόστους κατασκευής κτιρίων έχουν αρχίσει να «αχνοφαίνονται» στην αγορά ακινήτων. Στη χθεσινή γενική συνέλευση της Dimand, ο επικεφαλής της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Δ. Ανδριόπουλος ανέφερε ότι μετά την αύξηση της τάξεως του 40%-45% κατά μέσον όρο, πλέον οι τιμές σε υλικά, όπως ο σίδηρος, το τσιμέντο και το αλουμίνιο, έχουν αρχίσει να καταγράφουν τις πρώτες μειώσεις, της τάξεως του 5%-10%.

Ελεγχοι σε επιχειρήσεις λευκών συσκευών

Αιφνίδιους επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές εισαγωγής, χονδρικής και λιανικής εμπορίας λευκών οικιακών ηλεκτρικών συσκευών ανακοίνωσε χθες ότι πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της συνέδεσε τους ελέγχους με την αναμενόμενη αύξηση σε ζήτηση για ορισμένες λευκές συσκευές λόγω του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή» του υπουργείου Περιβάλλοντος και με την τυχόν αύξηση των τιμών λόγω αντιανταγωνιστικών πρακτικών. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι μόνο ένας από τους τρεις «μεγάλους» της αγοράς επιβεβαίωσε σε επικοινωνία που είχε η «Κ» ότι δέχθηκε την «επίσκεψη» των ελεγκτών της Ε.Α. Τι θα γίνει με τους άλλους δύο; Δεν αποκλείεται να δεχθούν επίσκεψη σήμερα. 

Ολα στο φως για να έχουμε φως

Ούτε ένας στους δέκα δημόσιους φορείς δεν εφάρμοσε το σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας. Και δεν λέμε να κάνουν οικονομία, αλλά να ξεκινήσουν να στήνουν τον μηχανισμό για να κάνουν οικονομία. Από τους περίπου 2.500 φορείς, μόλις 221 έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνουν. Ποιοι είναι αυτοί οι συνεπείς και ευσυνείδητοι 221; Αγνωστο. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, που παρουσίασε τα αριθμητικά δεδομένα, αρνήθηκε να δώσει τη λίστα των συνεπών, προφανώς για να μην εκτεθούν οι ασυνεπείς. Αν θέλει να έχει αποτελέσματα η προσπάθεια εξοικονόμησης, ένας τρόπος υπάρχει: διαφάνεια. Να αναρτήσει τη λίστα και των 2.500 φορέων και να τσεκάρει όσους έχουν κάνει όσα πρέπει. Και στη συνέχεια να καταγράφει τις επιδόσεις τους κάθε μήνα. Ο τάδε φορέας τον Νοέμβριο μείωσε την κατανάλωση ρεύματος κατά Χ%. Ισως έτσι φιλοτιμηθούν. Σε τελευταία ανάλυση, το διακύβευμα δεν είναι μόνο τα λεφτά των πολιτών, είναι και η ενεργειακή επάρκεια. Ολα στο φως για να έχουμε φως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT