Διαπραγματεύσεις για τον ΘΕΣγάλα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδιαφέρον για την απόκτηση του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα υπάρχει εκ νέου, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της στήλης, από την οικογένεια Καντώνια (γνωστή από τις εταιρείες Βιοκαρπέτ, Exalco και Cosmos Aluminium). Ωστόσο, ακόμη δεν έχει επέλθει συμφωνία με τους πιστωτές και δη τις τράπεζες, έτσι ώστε να υπάρξει και συμφωνία εξυγίανσης που θα επικυρωθεί από το δικαστήριο. Μεθαύριο Παρασκευή πάντως θα ζητηθεί από τους νομικούς εκπροσώπους του θεσσαλικού συνεταιρισμού η επέκταση της προστασίας από τους πιστωτές, προκειμένου να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις με τον υποψήφιο επενδυτή. Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια Καντώνια είχε ενδιαφερθεί ξανά για τον ΘΕΣγάλα, όμως οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν στις αρχές του 2019. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν συζητήσεις και με τη βιομηχανία τυροκομικών προϊόντων «Ομηρος» που βρίσκεται στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, όμως και αυτές ναυάγησαν.

Βραβείο στους Γιούνκερ, Λιου και Ρέγκλινγκ

To διεθνές βραβείο Λόρδος Βύρων θα απονείμει, σε τελετή στην Ακαδημία Αθηνών την προσεχή Τρίτη, η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό στους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Τζακ Λιου, πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, και Κλάους Ρέγκλινγκ, διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η φετινή εκδήλωση έχει θέμα τις κρίσεις και την αντιμετώπισή τους βάσει αξιών. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας και Κυριάκος Πιερρακάκης.

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2,9 δισ. 

Στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2022 προχώρησε xθες το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνεπεία της ενεργειακής κρίσης. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες του προϋπολογισμού αυξάνονται με το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ προς αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που ανέκυψαν λόγω της ενεργειακής κρίσης. Επίσης προβλέπεται κονδύλι 214.000 ευρώ λόγω της παράτασης των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του προσωπικού καθαριότητας.

Αυξημένη κίνηση στα 14 αεροδρόμια

Παγιώνονται οι βελτιωμένες επιδόσεις των αεροδρομίων φέτος σε σχέση με το 2019. Στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον περασμένο μήνα, συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2019, ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε κατά 9,4%, σε περίπου 6 εκατ. άτομα. Ωστόσο, σε τρεις περιφερειακούς αερολιμένες η επιβατική κίνηση παραμένει χαμηλότερη έναντι του Αυγούστου του 2019. Στη Μυτιλήνη, στην Καβάλα και στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των επιβατών είναι χαμηλότερος κατά 10,9%, 10,7% και 8,3%, αντιστοίχως. Στο «Μακεδονία», που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, διακινήθηκαν 753.200 επιβάτες τον περασμένο Αύγουστο, από 821.400 τον ίδιο μήνα του 2019.

Στο 2,5% το επιτόκιο της ΕΚΤ το 2023

Οι αγορές αποτιμούν πλέον ότι το τελικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί στο 2,5% μέχρι τον Ιούλιο του 2023, προβλέποντας περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις. Τα νέα «στοιχήματα» της αγοράς έρχονται έπειτα από τα σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ, την περασμένη εβδομάδα, ότι η ιστορική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης θα μπορούσε να ακολουθηθεί από άλλη μία, ως μέρος «αρκετών» μελλοντικών κινήσεων για την αντιμετώπιση του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού. Σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Γκεντίμινας Σίμκους τόνισε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον μισή μονάδα στη συνεδρίασή της τον Οκτώβριο. «Οι τάσεις του πληθωρισμού είναι ισχυρές», είπε σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους. Ο Σίμκους δεν απέκλεισε, ωστόσο, μία επανάληψη της επιθετικής αύξησης 75 μ.β. αυτού του μήνα. «Τα δεδομένα δεν αλλάζουν τόσο γρήγορα, επομένως πρέπει να ανταποκριθούμε», επισήμανε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT