Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκράτηση στη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τους επόμενους μήνες λόγω τουρισμού προβλέπει στο εβδομαδιαίο δελτίο της «7 Ημέρες Οικονομία» η Eurobank. Ωστόσο, συνιστά προσοχή. «Για το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022», αναφέρει, «το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (ΙΤΣ) στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα 9,7 δισ. ευρώ, από έλλειμμα 6,8 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021 (διεύρυνση κατά 2,9 δισ. ή 43,0%). Ωστόσο, λόγω των πολύ αισιόδοξων μηνυμάτων που εξέπεμψε ο ελληνικός τουρισμός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και λόγω των προσδοκιών ότι το θετικό μομέντουμ θα συνεχιστεί και το φθινόπωρο, στις επόμενες δημοσιεύσεις της ΤτΕ για το ΙΤΣ είναι πιθανόν να δούμε συγκράτηση στη διεύρυνση του ελλείμματος. Οποιο και να είναι το τελικό αριθμητικό αποτέλεσμα για το σύνολο της χρονιάς, το έλλειμμα του ΙΤΣ στην Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει υψηλό για τρίτο έτος στη σειρά».

1.700 έλεγχοι σε εταιρείες του κλάδου διανομής

Εντατικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις που απασχολούν διανομείς πραγματοποίησε η Επιθεώρηση Εργασίας πανελλαδικά και πέραν των προγραμματισμένων. Κλιμάκια πραγματοποίησαν 1.700 ελέγχους κατά την περίοδο 29 Αυγούστου – 15 Σεπτεμβρίου και διαπίστωσαν παραβάσεις σχετικές με αδήλωτη εργασία, μη τήρηση των χρονικών ορίων εργασίας, μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών και μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας. Συνολικά για τις παραβάσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 373.150 ευρώ.

«Πράσινο φως» για το Eurojackpot

Τη 19η ευρωπαϊκή χώρα που θα συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό Λόττο (Eurojackpot) θα αποτελεί η Ελλάδα. Διάταξη στο νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση των ΔΕΚΟ προβλέπει την αδειοδότηση στην Ελλάδα του Eurojackpot που διοργανώνει πανευρωπαϊκά η κοινοπραξία Eurojackpot Cooperation. Η άδεια διεξαγωγής θα παραχωρηθεί στον ΟΠΑΠ έναντι ανταλλάγματος για διάστημα δέκα ετών. Προβλέπεται ακόμη ότι η συμμετοχή του Δημοσίου στα έσοδα από τη διεξαγωγή του Eurojackpot καθορίζεται σε 30% επί του μεικτού κέρδους του ΟΠΑΠ.

To έργο κατασκευής του Riviera Tower

Στην κοινοπραξία Bouygues – Intrakat αναμένεται να ανατεθεί και το συμβόλαιο για την κατασκευή του πύργου κατοικιών Riviera Tower στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Η εν λόγω κοινοπραξία έχει επιλεγεί από τη Lamda Development για να λειτουργήσει ως σύμβουλος και συντονιστής σειράς προκαταρκτικών εργασιών που γίνονται αυτό το διάστημα. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να οριστικοποιηθεί και η τελική συμφωνία με τη Lamda Development. «Πρόθεσή μας είναι το έργο να κατασκευαστεί από τη συγκεκριμένη κοινοπραξία», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της Lamda. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι πρώτες εκσκαφές για το κτίριο των 200 μέτρων, ενώ στόχος είναι οι πρώτοι ιδιοκτήτες να εγκατασταθούν στο κτίριο στις 30 Μαρτίου 2026.

Φορτωμένη η σημερινή ατζέντα του ΤΑΙΠΕΔ

Πολλή δουλειά σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ καθώς αφενός θα υποβληθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την εξαγορά της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και αφετέρου θα αποσφραγιστούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την πλειοψηφία του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας. Δύο πράγματα θα πρέπει η αγορά να δει στις σχετικές ανακοινώσεις που αναμένονται αργά το απόγευμα: αν ο όμιλος Γκριμάλντι θα περάσει σε δεύτερο γύρο με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης για την Ηγουμενίτσα και αν στην Αλεξανδρούπολη θα κατέβουν και οι τέσσερις υποψήφιοι, δηλαδή τα δύο σχήματα στα οποία εκπροσωπούνται και αμερικανικά συμφέροντα και τα άλλα δύο που συνδέονται με τους ομίλους Ιβάν Σαββίδη και Δημήτρη Κοπελούζου. Η δουλειά πάντως στο ΤΑΙΠΕΔ θα είναι λιγότερη από αυτήν που είχε προγραμματιστεί, αφού τελικά δεν θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές για τη ΛΑΡΚΟ μιας και αναμένονται ακόμη κάποια διευκρινιστικά έγγραφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT