Σύμβουλος του ΤΧΣ η Rothschild

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επιλογή της Rothschild ως ανεξάρτητου συμβούλου που θα συντάξει την έκθεση για τη στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ κατέληξε η διοίκηση του Ταμείου. Η επιλογή έγινε μεταξύ 15 διεθνών επενδυτικών συμβούλων που είχαν λάβει τη σχετική πρόσκληση, από τους οποίους ωστόσο ανταποκρίθηκε μονοψήφιος αριθμός, καθώς οι περισσότεροι έχουν προκρίνει τη συμμετοχή τους ως υποψήφιοι σύμβουλοι για τη διάθεση των μετοχών των συστημικών τραπεζών που έχει υπό τον έλεγχό του το ΤΧΣ. Η διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη με αφορμή και το ενδιαφέρον που, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», έχει εκδηλώσει επίσημα προς το ΤΧΣ το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας Public Investment Fund για την εξαγορά του 20% της Εθνικής Τράπεζας. «Η ιδιότητα του συμβούλου στρατηγικής αποεπένδυσης είναι ασυμβίβαστη και συνιστά κώλυμα για την απόκτηση της ιδιότητας συμβούλου διάθεσης, προβλέπει ο νόμος για το ΤΧΣ», στην οποία τον τελικό λόγο έχει ο υπουργός Οικονομικών.

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης 

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία άσκησης από τον ALLIANZ SE του δικαιώματος εξαγοράς του 100% των μετοχών της ασφαλιστικής εταιρείας Ευρωπαϊκή Πίστη. Η εξαγορά αφορά στην απόκτηση 26.539.907 μετοχών έναντι τιμήματος 7,80 ευρώ ανά μετοχή, εξέλιξη που οδηγεί και στη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το Χρηματιστήριο. Το τίμημα για την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης ανέρχεται στα 207 εκατ. ευρώ και επόμενο βήμα αποτελεί η νομική συγχώνευση των δύο εταιρειών, της Allianz Greece και της Ευρωπαϊκής Πίστης και η λειτουργία τους υπό ενιαία εταιρική οντότητα.

Βελτίωση κερδών προβλέπει η εταιρεία πληροφορικής Byte

Περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας της για το σύνολο της χρήσης προβλέπει ότι θα εμφανίσει η εταιρεία Πληροφορικής Byte. Tους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς, η εισηγμένη κατέγραψε ενισχυμένο κατά 24%, στα 23,4 εκατ. ευρώ, ενοποιημένο τζίρο και αυξημένα κατά 22,15% κέρδη προ φόρων, σε 1,7 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Ideal Holdings έχει ολοκληρώσει την προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 93,3% των μετοχών της Byte.

Αποφασισμένη για νέες κινήσεις η ΕΚΤ

Η Ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με οικονομική συρρίκνωση αλλά ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός, έτσι τα επιτόκια πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται, τόνισε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπελ Σνάμπελ. «Μια επικείμενη συρρίκνωση θα είχε περιοριστική επίδραση στον πληθωρισμό. Ωστόσο, το σημείο εκκίνησης των επιτοκίων είναι πολύ χαμηλό, επομένως είναι σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουμε να τα αυξάνουμε», όπως σημείωσε. Οι προσδοκίες της αγοράς είναι μοιρασμένες μεταξύ μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μ.β. και κατά 75 μ.β. Η Σνάμπελ δεν είπε προς ποια κατεύθυνση κλίνει η ίδια, αλλά επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Σημαντική βελτίωση στα έσοδα του ΕΦΚΑ

Η επανέναρξη των πληρωμών όσον αφορά τις εισφορές κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών, η ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν εντός της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς και η ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά τα δύο χρόνια μιας αδιανόητης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, έφεραν σημαντικό πλεόνασμα, της τάξεως των 734 εκατ. ευρώ, στον ΕΦΚΑ κατά το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως αποκαλύπτει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι μάλιστα βελτιωμένο κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, που είχε προκύψει έλλειμμα της τάξεως των 375 εκατ. ευρώ. Συνολικά φέτος τα έσοδα είναι αυξημένα κατά περισσότερο από 1,9 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης σε έσοδα από εισφορές και ρυθμίσεις οφειλών, όμως καταγράφεται και αύξηση δαπανών, της τάξεως των 867 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω πληρωμών υποχρεώσεων του ΕΦΚΑ προς τρίτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT