Δάνεια 1 δισ. το 2022 μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Δάνεια 1 δισ. το 2022 μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δάνεια ύψους 650 εκατ. ευρώ 20 επιχειρήσεων έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι σήμερα από τις τράπεζες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου. Τα δάνεια αυτά αντιστοιχούν σε σύνολο επενδύσεων περίπου 1,4 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθούν την ερχόμενη τριετία, ενώ η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν συμβασιοποιηθεί δάνεια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ και περίπου επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ θα συμβασιοποιηθούν εντός του 2023. Ο κ. Βασιλείου ανέφερε ως ένδειξη επιτυχίας του προγράμματος το γεγονός ότι το Ταμείο έχει ήδη «καλύψει» όλες τις προϋποθέσεις της δεύτερης δόσης, ύψους περίπου 1,7 δισ. ευρώ, η οποία εκτίμησε ότι θα ζητηθεί άμεσα, ενώ έκανε λόγο για ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία λόγω της ανόδου των κυμαινόμενων επιτοκίων που καθιστά τα δάνεια του RRF ιδιαίτερα ελκυστικά.

Επίσημη ανακοίνωση από ΤΧΣ για Rothschild

Την επιλογή της Rothschild ως ανεξάρτητου συμβούλου που θα συντάξει την έκθεση για τη στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ ανακοίνωσε το Ταμείο, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της «Κ». Ο σύμβουλος στρατηγικής αποεπένδυσης θα συντάξει τη σχετική έκθεση εντός των προσεχών δύο μηνών και στη συνέχεια το Δ.Σ. του Ταμείου θα συντάξει αιτιολογημένη στρατηγική αποεπένδυσης, η οποία θα περιλαμβάνει το γενικό πρόγραμμα διάθεσης των μετοχών που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ, καθώς και ειδικότερες κατευθύνσεις ανά πιστωτικό ίδρυμα.

Τεράστια η ζήτηση για χώρους logistics

Η άποψη πως δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι logistics στην ελληνική αγορά σε σύγκριση με τη μεγάλη ζήτηση που παρατηρείται εκφράστηκε στο πλαίσιο του 24ου πανελλήνιου συνεδρίου εφοδιαστικής αλυσίδας που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Logistics. «Αυτή τη στιγμή η προσφορά των logistics είναι πολύ μικρότερη από τη ζήτηση», ανέφερε ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος, portfolio & asset manager της Trastor, εκτιμώντας πως μπορεί να υπάρχουν έως 200.000 τ.μ. ζήτησης για τέτοιους χώρους.

Στην τελική ευθεία ο αγωγός IGB

Στην επίλυση των τελευταίων ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων για την εμπορική λειτουργία του αγωγού IGB προχωρούν οι Ρυθμιστικές Αρχές Ελλάδας και Βουλγαρίας ενόψει της έναρξής της το Σάββατο 1η Οκτωβρίου. Την Πέμπτη η ΡΑΕ και η αντίστοιχη Αρχή της Βουλγαρίας θα εγκρίνουν την τροποποίηση του κώδικα διαχείρισης του αγωγού και τα παραρτήματα αυτού, που περιλαμβάνουν τον κώδικα χρήσης δικτύου, τις «ταρίφες», τις συμφωνίες μεταφοράς αερίου και τη συμφωνία χρήσης εικονικού σημείου συναλλαγών. Η εμπορική λειτουργία του IGB θα ξεκινήσει με τη μεταφορά μέσω της Ελλάδας στη Βουλγαρία φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Από το 2023 και μετά, ωστόσο, LNG θα φθάνει στον σταθμό Αλεξανδρούπολης, από εκεί μέσω του IGB στη Βουλγαρία και θα συνεχίζει μέχρι την Ουκρανία.

Μειώθηκε η ζήτηση ρεύματος τον Αύγουστο

Απέφυγαν τα κλιματιστικά τον Αύγουστο τα ελληνικά νοικοκυριά για να μειώσουν τον λογαριασμό ρεύματος. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για την πορεία της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Αύγουστο, η οποία εμφανίζεται μειωμένη κατά 13,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι αλλά και σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022. Τον Αύγουστο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε στις 4,51 τεραβατώρες έναντι 5,19 τον Ιούλιο και 5,187 τον Αύγουστο του 2021. Σημαντική αύξηση της τάξης του 328% καταγράφεται τον Αύγουστο στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 62,8%. Στο 63,33% διαμορφώθηκε το μερίδιο της ΔΕΗ, 7,29% της Mytilineos, 6,66% της Ηρων, 6,26% της Elpedison, 4,44% της ΝRG, 2,22% της Watt+Volt, 2,08% της Φυσικό Αέριο, 1,99% της Volterra, 1,98% της Ζeniθ και 1,35% της Volton.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT