Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για το λιμάνι του Βόλου

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για το λιμάνι του Βόλου

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε χθες Δευτέρα τη διαδικασία για την παραχώρηση πλειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ). Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή στους συμβούλους που συνδράμουν το Ταμείο στη διαδικασία να διερευνήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη διάθεση ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, που ανέρχεται σε τουλάχιστον 67%. Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία χρόνια ενδιαφέρον για το λιμάνι έχει διατυπώσει σε δηλώσεις του ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα. Ο ΟΛΒ έχει το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης έως το 2062 του λιμένα Βόλου, των θαλάσσιων εγκαταστάσεων του αλιευτικού καταφυγίου που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του αιγιαλού της πόλης και των λιμενικών εγκαταστάσεων του Αλμυρού και της Αγριάς. Σύμβουλοι στη διαδικασία είναι οι Deloitte, Euroconsultants και Doxiadis Associates.

Στην Αθήνα σήμερα ο CEO της ισπανικής Enagás

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα ο νέος CEO της ισπανικής Enagás Arturo Aizpiri, ο οποίος θα επισκεφθεί αύριο τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Η Enagás είναι μέτοχος του ΔΕΣΦΑ και ο μεγαλύτερος διαχειριστής LNG της Ευρώπης, γι’ αυτό και ο επικεφαλής της ισπανικής εταιρείας έχει αναλάβει και έναν άτυπο ρόλο διαμεσολαβητή για την ενεργειακή αλληλεγγύη των κρατών-μελών της Ε.Ε. στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης εφοδιασμού που έχει προκαλέσει η Ρωσία. O ίδιος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γερμανία, ενώ μετά την Ελλάδα θα μεταβεί στην Αλβανία.

Μικρή μείωση της επιβατικής κίνησης στο «Ελ. Βενιζέλος»

Μειωμένη κατά 3,9%, σε 2,58 εκατ. άτομα, υπήρξε η κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον Σεπτέμβριο, ετησίως. Ωστόσο, η επιβατική κίνηση εσωτερικού ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 κατά 1,5%, με τον αριθμό διεθνών επιβατών να υποχωρεί κατά 6,3%. Συνολικά, κατά το εννεάμηνο η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Σπάτων άγγιξε τα 17,3 εκατ. και είναι μειωμένη κατά 13,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Πληθωρισμός σε ύψος ρεκόρ στην Τουρκία

Σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί μετά τα μέσα του 1998 βρίσκεται ο πληθωρισμός στην Τουρκία, που τον Σεπτέμβριο έφτασε αισίως στο 83,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Οι τιμές έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα στη γειτονική χώρα μετά μια σειρά από ακατανόητες μειώσεις επιτοκίων που αποφάσισε ο διοικητής της Τράπεζας της Τουρκίας υπό την καθοδήγηση του Τούρκου προέδρου. Οι μειώσεις αυτές, που αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού και αναπόφευκτα περαιτέρω πτώση του βιοτικού επιπέδου των Τούρκων, θέτουν την Τράπεζα της Τουρκίας σε μια θεαματική απόκλιση συγκριτικά με την πολιτική των άλλων κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο.

Υποχρεωτική δημόσια πρόταση για τη REDS

Ξεκινάει σήμερα η περίοδος της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης την οποία υπέβαλε η ολλανδική Reggeborgh (διά της RB Ellaktor Holding) για την αγορά μετοχών της REDS. Ο ολλανδικός όμιλος προχωράει στην κίνηση αυτή λόγω του ότι έχει αποκτήσει τον έλεγχο του 46,15% της «Ελλάκτωρ» και μέσω αυτής και το 55,45% της REDS. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία προτείνει στους μετόχους της τελευταίας την αγορά των μετοχών τους με τιμή που έχει οριστεί σε 2,48 ευρώ/μετοχή, η οποία είναι 27,2% υψηλότερη εκείνης (1,95 ευρώ) που προέκυψε από τη διαδικασία αποτίμησης της REDS από την εταιρεία Eurocorp. Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή της μετοχής της REDS κατά τους τελευταίους έξι μήνες διαμορφώθηκε σε 2,02 ευρώ. Η πρόταση προς τους μετόχους λήγει στις 3 Νοεμβρίου, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόθεση εξόδου της REDS από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT