Ούτε να… ακούσουν για μείωση ωραρίου

Ούτε να… ακούσουν για μείωση ωραρίου

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να κλείσουν άρον άρον το θέμα που άνοιξε για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων επιχείρησαν άμεσα κυβερνητικά στελέχη, καθώς στο άκουσμα και μόνο ενδεχόμενης αλλαγής, με επίκληση μάλιστα των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, διέβλεπαν νέες απαιτήσεις από πλευράς επιχειρηματιών του εμπορικού κλάδου. Οι ειδικοί, άλλωστε, εξηγούσαν πως οποιαδήποτε εργοδοτική πρωτοβουλία για μονομερή μείωση του ωραρίου απασχόλησης και ανάλογη μείωση μισθού προϋποθέτει συναίνεση και τροποποίηση της σύμβασης εργασίας. Ο φόβος αφορά κυρίως το ενδεχόμενο οι εργοδότες να επικαλεστούν «ανωτέρα βία» για να προχωρήσουν μονομερώς στην αλλαγή της σύμβασης με μείωση του μισθού. Βέβαια, όπως σημείωναν χθες με νόημα κυβερνητικά στελέχη, αν ανοίξει θέμα ωραρίου και μισθών, λόγω ενεργειακής κρίσης, δεν αποκλείεται στη συνέχεια οι εργοδότες να ζητήσουν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα αντίστοιχα με αυτά που πήρε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Νέες αντιδράσεις από τον κλάδο του φαρμάκου

Κάθετα αντίθετη με την απόφαση του υπουργείου Υγείας να ενισχύσει τον προϋπολογισμό των φαρμάκων υψηλού κόστους κατά 60 εκατ. ευρώ και να αναπροσαρμόσει το budget, μετά και τις πιέσεις ξένων εταιρειών, δηλώνει η ΠΕΦ. 

Οι μεν πολυεθνικές θεωρούσαν (πριν από την ενίσχυση των 60 εκατ.) ελλειμματικό τον προϋπολογισμό των ΦΥΚ, οι δε ελληνικές εταιρείες διαφωνούν τώρα με τη μεταφορά 60 εκατ. ευρώ από τον «ελλειμματικό» προϋπολογισμό των φαρμάκων κοινότητας στο ελλειμματικό budget των ΦΥΚ.

Αναχρηματοδότηση δανεισμού για την Attica

Διμερείς συμβάσεις δανεισμού, διάρκειας πέντε έως επτά ετών, με τρία ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, συνολικού ύψους 210 εκατ. ευρώ, υπέγραψε η Attica Συμμετοχών. Με τον τρόπο αυτό ο ναυτιλιακός όμιλος πέτυχε τη μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση όλων των δανειακών υποχρεώσεών του με συμβατική λήξη 2022-2023. Επίσης, οι συγκεκριμένες συμφωνίες οδηγούν στη μείωση του μέσου περιθωρίου επιτοκίων (interest rate margin) του ομίλου. Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Attica απορρόφησε την ΑΝΕΚ.

Ενισχύει τη θέση της στις ΑΠΕ η Intrakat

Ο «έρωτας» των κατασκευαστικών ομίλων με τη δραστηριότητα της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ εξακολουθεί να είναι πιο «φλογερός» από ποτέ. Τελευταίο «θύμα» του η Intrakat, η οποία ενισχύει συστηματικά την έκθεσή της στις ΑΠΕ. Για παράδειγμα, πριν από μερικές ημέρες η εισηγμένη προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας DNC Energy, στην κατοχή της οποίας βρίσκονται άδειες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 520 MW. Το τίμημα για την εξαγορά τής εν λόγω εταιρείας ανήλθε σε 15,1 εκατ. ευρώ. Εντός του Σεπτεμβρίου η εταιρεία πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της κι ένα αιολικό πάρκο ισχύος 32 MW, το οποίο προβλέπεται να έχει τεθεί σε λειτουργία έως το 2025.

Ανάπτυξη 6,5% φέτος «βλέπει» η HSBC

Διατηρεί την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος στο 6,5% η HSBC, ωστόσο μειώνει την εκτίμηση για το 2023 στο 2% από 2,5%, τονίζοντας πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία είναι η ενεργειακή κρίση. Η βρετανική τράπεζα υπογραμμίζει παράλληλα ότι υπάρχει κίνδυνος η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει –πιθανότατα προσωρινά, κατά την άποψή της– τα έκτακτα φορολογικά έσοδα χάρη στον πληθωρισμό για να χρηματοδοτήσει μόνιμες αυξήσεις δαπανών και περικοπές φόρων. Αυτό θα μπορούσε να δυσχεράνει την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, κάτι που έχει ήδη θέσει σε κίνδυνο τον στόχο της κυβέρνησης να επιτύχει επενδυτική βαθμίδα το επόμενο έτος. Επιπλέον επισημαίνει πως αν και ο τουρισμός έχει αυξήσει το πλεόνασμα των εξωτερικών υπηρεσιών της Ελλάδας, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συνεχίζει να διευρύνεται λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου καυσίμων και του υποκείμενου ισοζυγίου αγαθών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT