Στην Ουάσιγκτον για σειρά συναντήσεων ο Χρήστος Σταϊκούρας

Στην Ουάσιγκτον για σειρά συναντήσεων ο Χρήστος Σταϊκούρας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά συναντήσεων θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην Ουάσιγκτον, όπου μεταβαίνει σήμερα, προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τη Παγκόσμιας Τράπεζας. Μεταξύ άλλων, αύριο θα λάβει μέρος, μαζί με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, σε κλειστή συζήτηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για τις δημοσιονομικές προκλήσεις κατά την τρέχουσα περίοδο υψηλού πληθωρισμού, ενώ την Πέμπτη θα συμμετάσχει σε συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν, καθώς και στην Ολομέλεια της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ. Το πρόγραμμα του υπουργού προβλέπει επίσης συνάντηση, το Σάββατο, με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Αλφρεντ Κάμερ, καθώς και μια σειρά συναντήσεων με υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων.

Διοικητικές αλλαγές στον όμιλο Ελλάκτωρ

«Κοινή συναινέσει» και με αμοιβαία αισθήματα εκτίμησης φαίνεται πως «χωρίζουν οι δρόμοι» του κ. Χρήστου Παναγιωτόπουλου και του ομίλου Ελλάκτωρ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος στήριξε το εγχείρημα της αλλαγής διοίκησης στην εισηγμένη το προηγούμενο διάστημα και είχε αναλάβει χρέη διευθύνοντος συμβούλου στην Ακτωρ, αναμένεται να αποχωρήσει, καθώς, σύμφωνα με κύκλους εντός του ομίλου, υπήρξε διαφωνία ως προς τη στρατηγική κατεύθυνση της δραστηριότητας στις κατασκευές. Ο διάδοχός του αναμένεται να είναι στέλεχος του ομίλου.

Αντιδράσεις ΓΣΕΕ σε διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης

Αντιδράσεις προκαλεί διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης που σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ δεν προβλέπει την ύπαρξη άδειας άσκησης επαγγέλματος στις περιπτώσεις χειρισμού κλαρκ με δυνατότητα ανύψωσης έως 2,5 τόνους. Η Συνομοσπονδία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι «την ώρα που τα εργατικά δυστυχήματα έχουν λάβει στη χώρα μας μορφή χιονοστιβάδας, το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί ρύθμιση με την οποία βάζει τους εργαζoμένους στην κλίνη του Προκρούστη» και ζητεί την απόσυρση της σχετικής διάταξης.

Νέο ενεργειακό έργο ανέλαβε η Mytilineos

To «πράσινο φως» για την υλοποίηση της μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας της Mytilineos στη Βόρεια Μακεδονία έδωσε η κυβέρνηση της χώρας. Με χθεσινή απόφασή της η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ενέταξε το project της ελληνικής εταιρείας στο καθεστώς στρατηγικού επενδυτικού σχεδίου. Το ύψος της επένδυσης αναμένεται να ανέλθει στα 211 εκατ. ευρώ και αποτελείται από μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας (ισχύος 90-105 μεγαβάτ) και θερμικής ενέργειας (ισχύος 135-150 μεγαβάτ). Στο μεταξύ, τις εταιρείες Mitylineos και ΔΕΠΑ επέλεξε μεταξύ 8 εταιρειών που συμμετείχαν στον σχετικό διαγωνισμό η κρατική εταιρεία της Βουλγαρίας Bulgargaz για την προμήθεια LNG τον Νοέμβριο.

Πυκνώνουν οι εκτιμήσεις για ύφεση το 2023

Η ύφεση, έστω και ήπια, έχει αρχίσει να αποτελεί το βασικό σενάριο διεθνών οίκων για την ελληνική οικονομία το 2023, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της επιθετικής στάσης της ΕΚΤ, που αναμένεται ευρέως να ωθήσουν την Ευρωζώνη σε ύφεση. Οπως σημείωσε ο οίκος Fitch, ο οποίος την Παρασκευή διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγησή του για την Ελλάδα στο ΒΒ με θετικές προοπτικές, η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει στάσιμη κατά το α΄ εξάμηνο του επόμενου έτους, πριν σημειώσει ανάπτυξη κατά το β΄ εξάμηνο, ωστόσο συνολικά το 2023 θα καταγράψει οριακή ύφεση της τάξεως του 0,2%. Ανάλογες είναι και οι προβλέψεις της ING (για ύφεση 0,2% το 2023), ενώ η DZ Bank σημειώνει πως η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ ήδη επιβραδύνεται και, παρά την ανάπτυξη σχεδόν 7% φέτος, το 2023 η ενδεχόμενη ύφεση στην Ευρώπη θα οδηγήσει και την Ελλάδα επίσης σε ύφεση της τάξεως του 0,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT