«Καμπανάκι» Moody’s για τις ευρωπαϊκές χώρες

«Καμπανάκι» Moody’s για τις ευρωπαϊκές χώρες

Το υψηλό κόστος της ενέργειας και η επιβράδυνση της ανάπτυξης αυξάνουν τους δημοσιονομικούς και κοινωνικούς κινδύνους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, προειδοποιεί ο οίκος Moody’s

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υψηλό κόστος της ενέργειας και η επιβράδυνση της ανάπτυξης αυξάνουν τους δημοσιονομικούς και κοινωνικούς κινδύνους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, προειδοποιεί ο οίκος Moody’s. Η πτώση των πραγματικών εισοδημάτων, που προκλήθηκε από τις ραγδαία αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, καθώς και των τροφίμων και άλλων αναγκαίων ειδών, έφερε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις άλλον έναν «πονοκέφαλο» μετά την πανδημία. Βραχυπρόθεσμα, ο κοινωνικός κίνδυνος είναι υψηλότερος για εκείνα τα κράτη όπου η αύξηση της τιμής της ενέργειας ήταν πιο γρήγορη και αισθητή στην κοινωνία. Ωστόσο, όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουν διλήμματα πολιτικής, τονίζει η Moody’s. Εκτιμά ότι η απομάκρυνση της Ευρώπης από τις ρωσικές προμήθειες θα διατηρήσει τις τιμές ενέργειας πολύ πάνω από τα ιστορικά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και επισημαίνει ότι οι δημοσιονομικοί και κοινωνικοί κίνδυνοι θα ενταθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Δύο νέες δράσεις 700 εκατ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τη δημοσίευση των προσκλήσεων σε πολύ λίγες μέρες δύο δράσεων, συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, που θα απευθύνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προανήγγειλε χθες από τη Λάρισα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης. Πρόκειται για προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης – ενεργειακής αναβάθμισης, καθώς και ψηφιακής αναβάθμισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, οι σχετικές αιτήσεις έχουν αποσταλεί στην Κομισιόν και αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα η τελική έγκριση των δράσεων. 

Εντείνει τις επενδύσεις σε ηλεκτροκίνηση η DHL

Στη σταδιακή αντικατάσταση των οχημάτων της με ηλεκτροκίνητα προχωρεί η DHL Ελλάδας. Κατά πληροφορίες, έως το τέλος της χρονιάς το 35% του στόλου της ελληνικής θυγατρικής, περίπου 60 οχήματα, θα είναι ηλεκτροκίνητα, ενώ για το 2024 το ποσοστό αυτό επιδιώκεται να ανέλθει στο 60%. Με στόχο να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, η DHL Ελλάδας, που διακινεί 100 τόνους εμπορευμάτων ανά ημέρα μέσω και τριών εμπορευματικών αεροσκαφών, εφαρμόζει επίναυλο καυσίμων.

Ενίσχυση επιβατικής κίνησης τον Σεπτέμβριο

Σε ποσοστό 7,2% ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, ο αριθμός των επιβατών στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Συγκεκριμένα, οι διακινηθέντες ταξιδιώτες ανήλθαν σε 4,7 εκατ., έναντι 4,4 εκατ. τον Σεπτέμβριο του 2019, με το αεροδρόμιο της Σαντορίνης να εμφανίζει τη μεγαλύτερη ετήσια ποσοστιαία άνοδο (30,4%). Ακολουθεί η Σκιάθος, όπου η επιβατική κίνηση στον αερολιμένα ενισχύθηκε κατά 20%, έχοντας διακινήσει 438.400 άτομα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στο ραντάρ Αμερικανών μεσιτών οκτώ πόλεις

Τα «φτερά» της προς την αμερικανική αγορά ετοιμάζεται να «ανοίξει» η ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς πριν από μερικές ημέρες αντιπροσωπεία από 22 μεσίτες και εκπροσώπους μεσιτικών γραφείων, μελών σχετικού φορέα από το Ιλινόι των ΗΠΑ, με αφετηρία την Αλεξανδρούπολη, επισκέφθηκε οκτώ πόλεις της χώρας και συγκεκριμένα την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Πάργα, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, το Αίγιο και την Κόρινθο. Τους φιλοξένησε το δίκτυο μεσιτικών γραφείων eXp Greece με επικεφαλής τον Νίκο Μανομενίδη, επαγγελματία της αγοράς ακινήτων με σημαντική εμπειρία. Σκοπός της παρουσίας της εν λόγω αντιπροσωπείας ήταν να ενημερωθούν για λιγότερο προβεβλημένες περιοχές της χώρας, που ενδεχομένως να «κρύβουν» επενδυτικές ευκαιρίες. Η eXp Greece λειτουργεί στην Ελλάδα από τον προηγούμενο Μάιο και αποτελεί τμήμα της eXp Realty, εταιρεία που έχει παρουσία σε 21 αγορές με πάνω από 80.000 συνεργαζόμενα γραφεία και μεσίτες ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT