Οι πηγές αύξησης των εσόδων από φόρους

Οι πηγές αύξησης των εσόδων από φόρους

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα θα μπορούσε να τα ακούσει, ίσως, ως κριτική στην πολιτική της η κυβέρνηση, αλλά όχι να την κατηγορήσουν για φορομπηχτική πολιτική, αφού σημαία της είναι οι φοροελαφρύνσεις. Ετσι, χθες, στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε ως εξής στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι τα αυξημένα έσοδα του προϋπολογισμού οφείλονται στον «σαρωτικό» ΦΠΑ, δηλαδή στην ακρίβεια: Το 75% των αυξημένων εσόδων από ΦΠΑ οφείλεται στην αύξηση του τουρισμού και της ιδιωτικής κατανάλωσης και μόνο το υπόλοιπο στις υψηλότερες τιμές, και αυτό επιστρέφεται στην κοινωνία μέσα από αύξηση δαπανών. Οσον αφορά την αύξηση των συνολικών φορολογικών εσόδων, είναι αποτέλεσμα της αύξησης των εισοδημάτων και των κερδών των επιχειρήσεων, εξαιτίας της καλής πορείας της οικονομίας, είπε ο υπουργός στην εισήγησή του στην ομιλία του για το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

«Τρέχει» ο διαγωνισμός για την τηλεργασία στο Δημόσιο

Μέχρι τις 21 Νοεμβρίου θα είναι σε θέση οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προσφορά για το έργο ύψους 2,7 εκατ. ευρώ που δημοπράτησε η Κοινωνία της Πληροφορίας με αντικείμενο την τηλεργασία στο Δημόσιο. Στόχος του έργου, μεταξύ άλλων, είναι το πληροφοριακό σύστημα που θα αναπτυχθεί να επιτρέπει την παρακολούθηση της αποδοτικότητας της εργασίας, όπως και ότι οι εργαζόμενοι εργάζονται τις προβλεπόμενες ώρες. Στο πρώτο lockdown είχε παρατηρηθεί ότι στις περισσότερες υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου τα αποτελέσματα της τηλεργασίας δεν ήταν ενθαρρυντικά.

Με συμμετοχή ΓΣΕΒΕΕ η Πανεθνική Ημέρα Δράσης

Τη συμμετοχή της στην Πανεθνική Ημέρα Δράσης και Κινητοποίησης που διοργανώνεται στις 9 Νοεμβρίου 2022  αποφάσισε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), καλώντας όλες τις ομοσπονδίες να συμπορευθούν με τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους, εργατικά κέντρα και να διοργανώσουν από κοινού συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Ενδιαφέρον, πάντως, θα έχει εάν η ΓΣΕΒΕΕ αποφασίσει τις επόμενες ημέρες να συμμετάσχει στην εν λόγω κινητοποίηση και με κλείσιμο των επιχειρήσεων. 

Η τελετή εγκαινίων για το Ελληνικό

Μπορεί να «άργησαν», αλλά εντέλει τα εγκαίνια της επένδυσης στο Ελληνικό έλαβαν χώρα χθες το μεσημέρι. Το έργο έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο τυπικά δεν είχε γίνει κάποια εκδήλωση για την έναρξη της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης στη χώρα. Οπως εξήγησαν χθες οι ιθύνοντες, την ευθύνη γι’ αυτό φέρει ασφαλώς η πανδημία και η ανάγκη για προφυλάξεις. Εν τέλει, χθες εγκαινιάστηκε το έργο του Ελληνικού, σε μια ιδιαίτερα οργανωμένη εκδήλωση, αν ληφθεί υπόψη η ταυτόχρονη παρουσία εκατοντάδων καλεσμένων – από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και μέλη της κυβέρνησης, μέχρι επικεφαλής επιχειρήσεων, συντελεστών του έργου, εκπροσώπων του Τύπου και ασφαλώς εκκλησιαστικών στελεχών, που τέλεσαν και τον καθιερωμένο αγιασμό. 

«Βλέπει» επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης

Μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει πλέον η Goldman Sachs, μετά τη βέβαιη αύξηση κατά 75 μ.β. στη συνεδρίαση της 27ης Οκτωβρίου. Η Goldman πλέον αναμένει αύξηση κατά 50 μ.β. τον Δεκέμβριο, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 75 μ.β. «Πρόσφατα σχόλια της ΕΚΤ υποδηλώνουν ότι αρκετά μέλη του Δ.Σ προτιμούν να μειώσουν τον ρυθμό αύξησης στο τέλος του έτους, καθώς το επιτόκιο καταθέσεων κινείται προς το ουδέτερο έδαφος, η οικονομία αρχίζει να συρρικνώνεται και η Fed αναμένεται να επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιγξης», όπως τονίζει. Πάντως, η Goldman διατηρεί την εκτίμησή της για το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ, στο 2,75% τον Μάρτιο του 2023, ενώ αναμένει επίσης ότι το Δ.Σ. θα αποφασίσει εντός του α΄ τριμήνου του 2023 να αρχίσει να μειώνει το μέγεθος του ισολογισμού της ΕΚΤ, με το QT να ξεκινάει στις αρχές του δευτέρου τριμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT