«Πράσινες» δράσεις σε λιγνιτικές περιοχές

«Πράσινες» δράσεις σε λιγνιτικές περιοχές

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 20 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο και συγκεκριμένα από τα έσοδα πλειστηριασμών δικαιωμάτων ρύπων του 2018 θα χρηματοδοτηθούν «πράσινες» δράσεις στις λιγνιτικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης υπέγραψαν χθες την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διάθεση των κονδυλίων. Με το νέο πρόγραμμα, ύψους 20 εκατ. ευρώ, στηρίζουμε έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, προωθώντας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος», δήλωσε ο κ. Σκρέκας, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κινητοποιήσει συνολικά κεφάλαια περί τα 5 δισ. ευρώ για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων στις λιγνιτικές περιοχές από τη μεταρρύθμιση της απολιγνιτοποίησης, η οποία, όπως είπε, «εξελίσσεται με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, η οποία αποτελεί σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Στο 8,4% τελικά ο ρυθμός ανάπτυξης του 2021

Στο 8,4% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης του 2021, σύμφωνα με την αναθεώρηση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 8,3%, που είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο. Πρόκειται για άλμα, μετά τη βουτιά κατά 9% του 2020 λόγω COVID. H τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 6,1%, οι εισαγωγές 34,5% και οι εξαγωγές 40,3%. Επίσης, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 21,4%. Τα στοιχεία για την τελευταία 11ετία δείχνουν έξι χρονιές ύφεσης (2011, 2012, 2013, 2015, 2016 και 2020) και πέντε χρονιές ανάπτυξης, από 0,5% το 2014 έως 8,4% το 2021.

Αλλαγή διοίκησης στην Εθνική Ασφαλιστική

Αλλαγή διοίκησης δρομολογείται στην Εθνική Ασφαλιστική με την τοποθέτηση του Robert Gauci ως νέου διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία. Ο Robert Gauci θα αντικαταστήσει τον μέχρι σήμερα επικεφαλής της Εθνικής Ασφαλιστικής Σταύρο Κωνσταντά, ο οποίος θα παραμείνει στην εταιρεία από τη θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Ο Robert Gauci προέρχεται από την ασφαλιστική ΑΧΑ της Τσεχίας και αποτελεί την επιλογή του νέου μετόχου της Εθνικής Ασφαλιστικής, του CVC.

Την Παρασκευή η νέα αξιολόγηση της S&P

Η αξιολόγηση του οίκου S&P για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας καθώς και της Ιταλίας αυτή την Παρασκευή θα βρεθεί στο επίκεντρο αγορών και επενδυτών, εκτιμά η J.P. Morgan. Πάντως δεν αναμένει πως θα υπάρξει κάποια αλλαγή στη βαθμολογία που διατηρεί. Δεδομένου ότι η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα πολύ πρόσφατα, μόλις τον Απρίλιο του 2022, και λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη ευρύτερη μακροοικονομική αβεβαιότητα στην περιοχή της Ευρώπης, η J.P. Morgan βλέπει χαμηλές πιθανότητες για μια νέα θετική κίνηση από τον οίκο αξιολόγησης. Αξίζει να σημειώσουμε πως η «ετυμηγορία» της S&P κλείνει τον κύκλο των προγραμματισμένων αξιολογήσεων της Ελλάδας για φέτος.

Συμφωνία με Κύπρο για την ψηφιακή κάρτα

Τα… φώτα του για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και στην Κύπρο δίνει το ελληνικό υπουργείο Εργασίας. Ετσι, χθες, κλιμάκιο με επικεφαλής τον κ. Χατζηδάκη μετέβη στην Κύπρο, σε συνέχεια της συμφωνίας που είχε υπογραφεί στην Αθήνα, για την παραχώρηση της τεχνογνωσίας στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας και γενικότερα του συστήματος «Εργάνη ΙΙ» στην Κύπρο. Και όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης που υποδέχθηκε τον Ελληνα υπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, αυτή η συμφωνία λειτουργεί επ’ ωφελεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Ελληνας υπουργός με τη σειρά του εξήρε τη συνδρομή της ψηφιακής κάρτας στην προσπάθεια ελέγχου της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας, και επισήμανε ότι με αυτό το νέο ψηφιακό εργαλείο «θα γίνεται σεβαστό το ωράριο του εργαζομένου, θα καταγράφονται οι υπερωρίες του και θα υπάρχει ένας δίκαιος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT