Το ρεκόρ επενδύσεων και η αβεβαιότητα

Το ρεκόρ επενδύσεων και η αβεβαιότητα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού, οι επενδύσεις στη χώρα μας το 2023 αναμένεται να προσεγγίσουν τα 30 δισ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί από το 2011, επισημαίνει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο της που δημοσιεύθηκε χθες. Οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 16% και θα έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή στην άνοδο του ΑΕΠ, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που η οικονομική μεγέθυνση στηρίχθηκε κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση. Ωστόσο προσθέτουν ότι στην παρούσα συγκυρία οι προβλέψεις ενέχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας λόγω: Πρώτον, της ανόδου των τιμών της ενέργειας και ευρύτερα του πληθωρισμού, που ενδέχεται να συγκρατήσουν τα τουριστικά έσοδα και την ιδιωτική κατανάλωση. Δεύτερον, της ανόδου των επιτοκίων, που ενδέχεται να πλήξει τις επενδύσεις. Τρίτον, τυχόν ελλείψεων σε φυσικό αέριο, που θα πλήξουν τη βιομηχανική παραγωγή και τις τιμές.

Με ρυθμούς ανάπτυξης 40% τρέχει φέτος η Dialectica

Μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων που είναι κερδοφόρες και δεν αναζητούν χρηματοδότηση συγκαταλέγεται η ελληνική Dialectica, η οποία προχθές ανακοίνωσε πως θα μισθώσει επιφάνεια 6.210 τ.μ. στον Πύργο του Πειραιά για να μεταφέρει εκεί τα γραφεία της από το Θησείο που βρίσκεται τώρα. Οπως εκτιμά η διοίκηση της εταιρείας, το 2023 αναμένεται να είναι μία δύσκολη χρονιά για τις startups καθώς έχει επηρεαστεί αρνητικά το επενδυτικό κλίμα. Σημειώνεται πως η εταιρεία καταγράφει μέχρι στιγμής φέτος ρυθμούς ανάπτυξης που υπερβαίνουν το 40%.

Προς παράταση το πρόγραμμα 230 εκατ. για τους δήμους

Πιθανή θεωρείται η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προτάσεων από 315 δήμους στο πλαίσιο του προγράμματος 230 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ. Ηδη έχει δωθεί μία πρώτη παράταση για τις 30 Νοεμβρίου. Εάν και εφόσον η Κεντρική Ενωση Δήμων το ζητήσει, η ισχύς του προγράμματος ενδέχεται να παραταθεί μέχρι τα τέλη του έτους, όπως αναφέρει σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θ. Λιβάνιος.

Νωρίτερα ξεκινάει η καταβολή συντάξεων

Η αργία της 28ης Οκτωβρίου φέρνει νωρίτερα τις πληρωμές των συντάξεων για 2,4 εκατ. συνταξιούχους. Ετσι, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο ΕΦΚΑ οι καταβολές ξεκινούν την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, που θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. Την Τετάρτη θα καταβληθούν οι συντάξεις  όσων προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9, ενώ  την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις αυτών με ΑΜΚΑ σε 0, 2, 4, 6, 8.

Προειδοποίηση Citι για Ευρωζώνη

Για νέα κρίση στην Ευρωζώνη όπως αυτή του 2011 προειδοποιεί η Citigroup σε περίπτωση «ανώμαλης προσγείωσης» της οικονομίας, όπου η ύφεση στην περιοχή θα αγγίξει το 1,4% και ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 7,9%. Υπό αυτό το σενάριο, οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς προχωρούν σε υπερβολική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, για να μειώσουν τη ζήτηση ως απάντηση στο δημοσιονομικό σοκ που θα ξεσπάσει. Στην Ευρωζώνη θα σημειωθεί έντονη αναταραχή στην αγορά ομολόγων, με επίκεντρο την περιφέρεια, και όπως και το 2011 το σοκ θα είναι παρατεταμένο. Σε συνδυασμό με τα υψηλότερα επιτόκια, το χαμηλότερο εισόδημα θα εμποδίσει τη δημοσιονομική πολιτική να απορροφήσει την πτώση της παραγωγής και η αγορά θα αμφισβητήσει τη βιωσιμότητα του χρέους των χωρών της περιοχής. Πάντως, σύμφωνα και με το βασικό σενάριο της Citi, η Ευρωζώνη θα σημειώσει ύφεση 0,2% το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT