Πρωτοβουλία ΡΑΕ για τις αγορές αερίου

Πρωτοβουλία ΡΑΕ για τις αγορές αερίου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοβουλία για τον περιορισμό των φαινομένων χειραγώγησης των χονδρεμπορικών αγορών αερίου εντός της Ε.Ε. ανέλαβε από τον περασμένο Σεπτέμβριο η ΡΑΕ, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα προς τον ACER (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας). Αποψη της ΡΑΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Αθανάσιο Δαγούμα, είναι ότι ο δείκτης ΤΤF δεν αντιπροσωπεύει τα αξιόπιστα σήματα στην αγορά, γι’ αυτό και εισηγήθηκε στον ACER τη δημιουργία ενός νέου benchmark για το φυσικό αέριο, που πράγματι να αντανακλά τη νέα κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου με το σημαντικά αυξημένο μερίδιο του LNG έναντι του αερίου αγωγών. Η ΡΑΕ σχεδιάζει επίσης την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για ολιστική μελέτη του σχεδιασμού της ευρωπαϊκής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργεια, πάνω στην οποία θα βασίσει την εισήγησή της προς τον ACER για τις αναγκαίες αλλαγές.

Ισχυρή η αεροπορική κίνηση και το φθινόπωρο

Ισχυρή παραμένει η πτητική δραστηριότητα στην Ελλάδα κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Σύμφωνα με το Eurocontrol, η αεροπορική κίνηση το διάστημα 13 έως 20 Οκτωβρίου υπήρξε αυξημένη κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Κατά τα ίδια στοιχεία, το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών είχε 627 πτήσεις ανά ημέρα, μέγεθος χαμηλότερο μόλις κατά 1,3% έναντι του 2019. Η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία είναι οι δύο χώρες από τις οποίες προέρχεται η μεγαλύτερη κίνηση.

Λήγει η θητεία του διοικητικού συμβουλίου της Astra Airlines

Σε ένα μήνα, στις 22 Νοεμβρίου, λήγει η θητεία του εννεαμελούς διοικητικού συμβουλίου της Astra Airlines. Πρόκειται για την αεροπορική εταιρεία με ιδρυτή τον Γιάννη Ζλατάνη που έπαψε, ελλείψει ρευστότητας, να δραστηριοποιείται πριν από τρία χρόνια. Ο αερομεταφορέας, που συνέδεε ακριτικούς-νησιωτικούς προορισμούς με τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, αντλούσε το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων του από επιδοτήσεις άγονων γραμμών. Η μη ανανέωση της θητείας του Δ.Σ. θα σημάνει και τυπικά την έλλειψη διοίκησης της εταιρείας.

Το έργο επέκτασης του προαστιακού

Στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επέκταση του προαστιακού Δυτικής Αττικής, έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης μιλώντας στο Olympia Forum III, πρόκειται για την επέκταση προς την Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο, τα Μέγαρα και τις γύρω περιοχές με επτά νέους σταθμούς και προϋπολογισμό 130 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να διευκολύνει τις μεταφορές αλλά και την οικονομική ζωή, δεδομένου ότι αυτές oι περιοχές αποτελούν πόλο έλξης για τον κλάδο των logistics.

Πρόβλεψη για αύξηση ρεκόρ στα επιτόκια ΕΚΤ

Αν και οι αγορές αναμένουν ευρέως μια νέα αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα, το βασικό σενάριο της Capital Economics είναι για μια πολύ μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης των 100 μ.β., η οποία και θα αποτελέσει ρεκόρ για την κεντρική τράπεζα. Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν να συνεχίσουν να αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια, και έκτοτε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν ισχυρότερα από το αναμενόμενο, ενώ αναμένεται τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία να παράσχουν ακόμη περισσότερες αποδείξεις ότι η δραστηριότητα στην Ευρωζώνη έχει επιβραδυνθεί πολύ απότομα τους τελευταίους μήνες, όπως σημειώνει. Η Capital Economics εκτιμά ότι το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί στο 3%, με την κεντρική τράπεζα να μη σταματάει σύντομα τις επιθετικές αυξήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT