Προειδοποίηση για παγκόσμια ύφεση

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και η πιο επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα προκαλέσουν τελικά παγκόσμια ύφεση το 2023, προειδοποιεί η Capital Economics. Η κρίση έχει εξαπλωθεί τόσο που πλέον εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία συνολικά θα βυθιστεί σε ύφεση, η οποία μπορεί να καταλήξει να είναι ιδιαίτερα βαθιά εάν υλοποιηθούν οι δύο εξής κίνδυνοι: 1) Να απαιτηθεί ακόμη πιο δυναμική σύσφιγξη, για να μετριαστεί η ζήτηση και να μειωθεί ο πληθωρισμός, ή 2) τα υψηλότερα επιτόκια να προκαλέσουν προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο οίκος αναμένει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει ήπια ύφεση. Ωστόσο, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει πιο γρήγορα από ό,τι προβλέπει η Fed, οδηγώντας τη να μειώσει τα επιτόκια από τα τέλη του 2023 και μετά. Η Ευρωζώνη βέβαια θα υποστεί βαθιά ύφεση το επόμενο έτος (-1,8%). Ομως, καθώς ο πληθωρισμός είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Ζητούν σωστό πλαίσιο λειτουργίας για το «καλάθι»

Ελαφρώς ενοχλημένη εμφανίστηκε η γενική διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Εψιλον για Ελλάδα και Κύπρο, Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς, από το γεγονός ότι από το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού» φέρεται ότι θα αφαιρεθούν τα αναψυκτικά. «Το “καλάθι του νοικοκυριού” πρόκειται για μια πρωτοβουλία πολύ σημαντική. Φυσικά, πρέπει να βρεθεί το σωστό πλαίσιο λειτουργίας», δήλωσε όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρωτοβουλία, ενώ για το ενδεχόμενο αφαίρεσης των αναψυκτικών από τη σχετική λίστα είπε χαρακτηριστικά: «Τα αναψυκτικά μπαίνουν κάθε ημέρα στα νοικοκυριά».

Στον αναπτυξιακό, τουριστικές επενδύσεις στην Ιο

Στο καθεστώς ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκαν δύο τουριστικές επενδύσεις στην Ιο. Πρόκειται για ένα νέο ξενοδοχείο πέντε αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 50 δωματίων και 110 κλινών με συνολικό επιλέξιμο κόστος 5,3 εκατ. ευρώ, ποσό από το οποίο τα 2,1 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε επιχορήγηση. Το δεύτερο έργο, Ios Suites, αφορά την κατασκευή ενός ακόμη πεντάστερου ξενοδοχείου, συνολικής δυναμικότητας 58 δωματίων με κόστος 6 εκατ. ευρώ. Από αυτά 2,4 εκατ. ευρώ αποτελούν επιχορήγηση.

Προς νέα εθελουσία έξοδο στην Εθνική

Το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για το προσωπικό του ομίλου αναμένεται να εγκρίνει αύριο το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας στην τακτική του συνεδρίαση. Το πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί άμεσα και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα στοχεύει στην αποχώρηση 400-500 υπαλλήλων. Η Εθνική, όπως όλες οι τράπεζες, έχει προχωρήσει σε διαδοχικά προγράμματα εθελουσίας εξόδου τα τελευταία χρόνια, που έχουν οδηγήσει στη μείωση του προσωπικού στην Ελλάδα από τα 12.000 άτομα το 2015 σε 7.400 έως και το α΄ εξάμηνο του 2022. Η μείωση του προσωπικού συνοδεύθηκε με σημαντική συρρίκνωση του δικτύου της από τα 527 καταστήματα σε 332 την ίδια περίοδο.

Σχέδια εξαγορών από τη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ βρίσκεται πράγματι σε συζητήσεις για εξαγορές στα Βαλκάνια με 4-5 εταιρείες, δεν υπάρχει όμως τίποτα ώριμο ακόμη, δηλώνουν στην «Κ» κύκλοι της επιχείρησης σχολιάζοντας την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών περί εξαγοράς καθετοποιημένης εταιρείας στη Ρουμανία και συγκεκριμένα του χαρτοφυλακίου της ιταλικής Enel στην παραγωγή, προμήθεια και διανομή ΑΠΕ. Η ΔΕΗ έχει εντάξει στον στρατηγικό σχεδιασμό της την επέκτασή της στα Βαλκάνια μέσω εξαγορών έργων ΑΠΕ, με πρώτες χώρες ενδιαφέροντος, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις στελεχών της, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Φαίνεται όμως ότι η ΔΕΗ έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες και δεν αποκλείεται το πρώτο βήμα εξόδου στα Βαλκάνια να μην αφορά κάποιο έργο ΑΠΕ, αλλά είσοδο σε όλο το φάσμα της παραγωγής, διανομής και προμήθειας. Το επόμενο διάστημα θα δείξει εάν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τη ΔΕΗ να εξαγοράζει το 70% της ρουμανικής Enel…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT