Οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του πρώτου πακέτου μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας που θα χρηματοδοτήσει η Γερμανία από το πρόγραμμα-μαμούθ των 200 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η αρμόδια επιτροπή εισηγήθηκε στην κυβέρνηση της χώρας την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου, ώστε να περιοριστούν οι τιμές για τις μεγάλες βιομηχανίες στα 70 ευρώ/μεγαβατώρα από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως το τέλος Απριλίου 2024. Η μείωση ισχύει για το 70% της βασικής κατανάλωσης των εταιρειών. Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να επιβιώσουν στον διεθνή ανταγωνισμό με τιμή φυσικού αερίου τον Νοέμβριο στα 135 ευρώ/μεγαβατώρα και μηδενική επιδότηση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ρίξει το βάρος στη στήριξη των νοικοκυριών, υποβαθμίζοντας τις επιπτώσεις στην απασχόληση και άρα στα ίδια τα νοικοκυριά από τη συρρίκνωση της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής.
Ανησυχία στη Βρετανία για μπαράζ λουκέτων
Περισσότερο από το ένα τρίτο των παμπ, εστιατορίων, ξενοδοχείων και χώρων διασκέδασης στη Βρετανία πρόκειται να βάλει λουκέτο μέσα στο επόμενο έτος. Αιτία το απλησίαστο κόστος της ενέργειας αλλά και γενικότερα η ακρίβεια που καθιστά απρόσιτες τις τιμές των τροφίμων. Και στο μεταξύ μειώνονται οι κρατήσεις και τα έσοδα των επιχειρήσεων. Η εικόνα προκύπτει από την τελευταία σχετική έρευνα που φέρει το 35% των συμμετεχόντων να εκτιμούν πως αν εξακολουθήσουν να λειτουργούν στα τέλη του έτους, αυτό θα γίνεται με ζημίες.
Ξεκινάει η απογραφή του ωραρίου απασχόλησης
Ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου η διαδικασία της απογραφής του ωραρίου απασχόλησης για όλες τις επιχειρήσεις, που έχει χαρακτηριστεί και ως ο προπομπός για καθολική λειτουργία της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Παράλληλα δόθηκε ολιγοήμερη παράταση, έως τις 11 Νοεμβρίου, στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής του εντύπου Ε4, που αφορά τον ετήσιο ή τον συμπληρωματικό ετήσιο πίνακα προσωπικού των επιχειρήσεων. Εγινε έτσι μερικώς αποδεκτό το αίτημα λογιστών και ΕΣΕΕ για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προθεσμίες.
«Η ΔΕΗ διερευνά ευκαιρίες εξαγορών»
Σε διευκρινίσεις σχετικά με το μπαράζ δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών περί επικείμενης συμφωνίας εξαγοράς της Enel Ρουμανίας προέβη η ΔΕΗ, απαντώντας σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. «Σύμφωνα με το στρατηγικό της πλάνο στο πλαίσιο της ΑΜΚ το 2021 και όπως άλλωστε αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων έκτοτε, η ΔΕΗ διερευνά ενεργά ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών στην Ελλάδα και σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ εξετάζει επιλεγμένες πιθανές περιπτώσεις εξαγορών σε Ρουμανία και Βουλγαρία, χωρίς όμως να υπάρχει προς το παρόν κάποια συμφωνία ή η υπογραφή σχετικού μνημονίου κατανόησης. Η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις στον κατάλληλο χρόνο», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
Οι συζητήσεις για deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής
Στην τελική ευθεία φαίνεται να εισέρχεται, τουλάχιστον «χρηματιστηριακά», ο «αρραβώνας» ανάμεσα στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τον αυστραλιανό όμιλο First Sentier. Το κατά πόσο θα υπάρξει και «γάμος» αναμένεται να αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς ο Νοέμβριος είχε «καρφιτσωθεί» ως ο μήνας των οριστικών αποφάσεων. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις ήδη από το καλοκαίρι, μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος που είχε εκφραστεί νωρίτερα εντός του έτους από την επίσης αυστραλιανών συμφερόντων MacQuarie. Πηγές με γνώση των συζητήσεων συνεχίζουν να διαμηνύουν ότι οποιαδήποτε τυχόν συμφωνία πώλησης μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής δεν θα αφορά μόνο τους μεγαλομετόχους αυτής, αλλά το σύνολο των μετόχων της εταιρείας, «δείχνοντας» με αυτόν τον τρόπο την επιθυμία του επικεφαλής της εταιρείας κ. Γ. Περιστέρη για υποβολή δημόσιας πρότασης. Χθες, πάντως, η μετοχή της εταιρείας διαπραγματευόταν στο επίπεδο των 19 ευρώ, 37% υψηλότερα από τις αρχές του έτους.