Ζητούν «πάγωμα» ασφαλιστικών εισφορών

Ζητούν «πάγωμα» ασφαλιστικών εισφορών

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πάγωμα» της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για 1,2 εκατ. μη μισθωτούς, τουλάχιστον για το 2023, ζητάει η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη. Εκπροσωπώντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Παύλο Ραβάνη, δεν μπορούν –ενόψει ενός ιδιαίτερα δύσκολου χειμώνα– να επωμιστούν και την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών, το ΒΕΑ αντιπροτείνει έστω την αύξηση μόνο στις εισφορές που αφορούν τη σύνταξη, ήτοι τις εισφορές κύριας ασφάλισης, ενώ ζητεί και νέα ρύθμιση, 120 δόσεων. Οι πιέσεις προς το οικονομικό επιτελείο είναι μεγάλες, καθώς πληθαίνουν και οι βουλευτές που ζητούν τη μη εφαρμογή του νόμου Βρούτση. Είναι χαρακτηριστικό πως με ερώτησή της που κατατέθηκε στη Βουλή και η βουλευτής Α΄ Αθηνών Ολγα Κεφαλογιάννη ζητεί το «πάγωμα» των αυξήσεων, αναφερόμενη ιδιαίτερα στους δικηγόρους.

Συμπιέζονται τα έσοδα τηλεπικοινωνιακών παρόχων

Μείωση του μέσου μηνιαίου εσόδου ανά πελάτη (ARPU) στις τηλεπικοινωνίες παγκοσμίως προβλέπει σε έρευνά της η εταιρεία Omdia. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι το ARPU θα υποχωρήσει την επόμενη πενταετία, έως το 2027, κατά 4,2%, στα 7,16 δισ. ευρώ, με την ανάπτυξη δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) και οπτικής ίνας να μην είναι σε θέση να αντιστρέψει την εκτιμώμενη αυτή υποχώρηση. Ωστόσο, προβλέπεται αύξηση κατά 14%, σε 12 τρισ. ευρώ, των συνολικών εσόδων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων μέχρι το 2027.

Υψηλό το ενεργειακό κόστος για την Eldorado Gold

To 14% των συνολικών λειτουργικών δαπανών αντιπροσωπεύει το κόστος ενέργειας στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής για την Eldorado Gold. Εκεί, σήμερα, ο καναδικός όμιλος διαθέτει το μεγαλύτερο έργο του, δρομολογώντας την επανέναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές. Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών ο επικεφαλής της εταιρείας, Τζορτζ Μπερνς, έως το τέλος της χρονιάς επιδιώκεται η οριστικοποίηση της χρηματοδότησης του έργου που απαιτεί κεφάλαια άνω των 850 εκατ. ευρώ.

243 αυξήσεις επιτοκίων έχουν γίνει διεθνώς

Σε 243 αυξήσεις επιτοκίων έχουν προχωρήσει οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς, όπως τις μέτρησε η Bank of America, κάτι που… μαθηματικά σημαίνει μία αύξηση επιτοκίων για κάθε ημέρα συναλλαγών στις αγορές, σε έναν άνευ προηγουμένου συγχρονισμένο κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Η αγορά ομολόγων, όπως επισημαίνει, στρέφει πλέον την προσοχή της μακριά από τον πληθωρισμό και προς την έλευση της ύφεσης, και σύμφωνα με την ιστορία των τελευταίων 250 ετών η εκκίνηση της ύφεσης «ισούται» με ράλι στα ομόλογα και νέα χαμηλά για τις μετοχές, κάτι που θα κάνει το 2023 ένα σαφώς πολύ καλύτερο έτος για τις αποδόσεις των ομολογιούχων απ’ ό,τι το 2022.

Συμφωνία Prodea – KPMG για κτίριο γραφείων

Σε συμφωνία με την KPMG για τη μίσθωση του κτιρίου γραφείων, επιφάνειας 5.500 τ.μ., που ανακατασκευάζει αυτή την περίοδο στην αρχή της Λ. Συγγρού, στην Αθήνα, προχώρησε η Prodea Investments. Η εισηγμένη είχε αποκτήσει το ακίνητο πριν από περίπου δύο χρόνια, με στόχο την ανακατασκευή του και τη μετατροπή του σε ένα «πράσινο» κτίριο γραφείων. Το The Wave είναι το δεύτερο βιοκλιματικό κτίριο που αναπτύσσει η Prodea φέτος, μετά το eLement, που ξεκίνησε να λειτουργεί στο Μαρούσι νωρίτερα εντός του 2022. Οι εργασίες για την ανακατασκευή του The Wave θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους. Σήμερα η Prodea διαθέτει «πράσινα» κτίρια αξίας 500 εκατ. ευρώ, ενώ στοχεύει στην προσθήκη επιπλέον 500 εκατ. ευρώ ακινήτων με τέτοια χαρακτηριστικά το επόμενο διάστημα. Εντός των επόμενων πέντε ετών, πρόθεση της εταιρείας είναι το 80% της αξίας του χαρτοφυλακίου της να αφορά ακίνητα με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT