Φόβοι για ελλείψεις φυσικού αερίου το 2023

Φόβοι για ελλείψεις φυσικού αερίου το 2023

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις προμήθειες φυσικού αερίου το επόμενο έτος, προειδοποιώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην εφησυχάζουν μετά την πρόσφατη πτώση των τιμών, προτρέποντάς τους να λάβουν άμεσα μέτρα για να διασφαλίσουν τις προμήθειες για τον επόμενο χειμώνα. O επικεφαλής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε ότι ενώ η Ευρώπη είχε γεμίσει τους χώρους αποθήκευσης στο 95% πριν από τους χειμερινούς μήνες, ο οργανισμός προβλέπει σημαντικό έλλειμμα για το επόμενο έτος, με τις ρωσικές προμήθειες να αναμένεται να παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό κομμένες. «Υπάρχει κίνδυνος, πιστεύουμε ότι οι αγορές φυσικού αερίου θα εξακολουθούν να είναι σφιχτές και ασταθείς», τόνισε. Η ανάλυση του IEA υποδηλώνει ότι, σε ένα χρόνο από τώρα, οι αποθήκες της Ευρώπης μπορεί να είναι γεμάτες μόνο κατά 65%, δεδομένων των προκλήσεων για την αναπλήρωσή τους από την επόμενη άνοιξη, και εκτιμά πως θα υπάρξει έλλειμμα 30 δισ. κ.μ.

Ολη την επιστρεπτέα πίσω ζητάει η ΑΑΔΕ

Την επιστροφή των ποσών που έλαβαν από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής ζητάει το υπουργείο Οικονομικών από πολλές επιχειρήσεις. Ο αριθμός των επιχειρήσεων δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός, κάτι που αναμένεται τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη φορολογική διοίκηση, οι επιχειρήσεις που καλούνται να επιστρέψουν το σύνολο των ποσών που έλαβαν δεν τήρησαν τον όρο για διατήρηση του προσωπικού για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ηδη οι επιχειρήσεις αυτές έχουν λάβει επιστολή από την ΑΑΔΕ προκειμένου να επιστρέψουν το χρηματικό ποσό και μάλιστα εφάπαξ. 

Στις 18 Νοεμβρίου η δίκη της Neoset

Για τις 18 Νοεμβρίου μετατέθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης της απιστίας εις βάρος της επιπλοβιομηχανίας Neoset που πτώχευσε το 2014. Είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί προχθές Τετάρτη, αλλά η διαδικασία διακόπηκε επειδή προηγήθηκε η συζήτηση υποθέσεων με μικρότερο αύξοντα αριθμό. Το κατηγορητήριο αποδίδει στον ιδρυτή της εταιρείας και σε μέλος του Δ.Σ. τις δύο κατηγορίες της απιστίας από κοινού και της άμεσης συνέργειας σε απιστία από κοινού, εκ των οποίων η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.

Προαναγγελία ελέγχων από Γεωργιάδη

Στη βιομηχανία τροφίμων επέρριψε εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη για τις όχι και πολύ ικανοποιητικές τιμές στο «καλάθι του νοικοκυριού» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ παραπονέθηκαν ότι οι βιομηχανίες τροφίμων δεν σήκωσαν το βάρος που τους αναλογούσε. Ο υπουργός, μάλιστα, δήλωσε ότι θα ζητήσει να ελεγχθούν από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) όλα τα τιμολόγια της βιομηχανίας προς τα σούπερ μάρκετ για τα προϊόντα των «καλαθιών», προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι βιομηχανίες μείωσαν και οι ίδιες τις τιμές των προϊόντων. Προανήγγειλε, μάλιστα, συνάντηση με τη βιομηχανία τροφίμων, όταν θα έχει στη διάθεσή του αυτά τα στοιχεία.

«Καμπανάκι» Moody’s για τις τράπεζες 6 χωρών

H Moody’s υποβάθμισε τις προοπτικές των τραπεζών σε έξι χώρες –Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία– σε αρνητικές από σταθερές, καθώς η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια αποδυναμώνουν την οικονομική ανάπτυξη, όπως προειδοποίησε. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ισχυρή υποβάθμιση της αξιολόγησής τους το επόμενο διάστημα. Οι προοπτικές για τις τράπεζες σε Αυστρία και Ηνωμένο Βασίλειο παρέμειναν σταθερές, καθώς τα ισχυρά κεφάλαια και τα βελτιωμένα περιθώρια θα αντισταθμίσουν τις πιέσεις από τους αντίθετους μακροοικονομικούς ανέμους, ενώ ο οίκος δεν προχώρησε σε εκ νέου αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών (των οποίων οι προοπτικές είναι θετικές). Η Moody’s τόνισε πως στις έξι αυτές χώρες αναμένει περαιτέρω επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών, κάτι που θα αποδυναμώσει την ποιότητα των δανείων, την κερδοφορία και την πρόσβαση των τραπεζών στη χρηματοδότηση – αν και ο αντίκτυπος θα διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT