Επενδυτική βαθμίδα το 2023

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανή θεωρεί την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα η Τράπεζα Πειραιώς, τη στιγμή που το 2023 η τάση που θα κυριαρχήσει διεθνώς σε ό,τι αφορά τις χώρες που δεν κατέχουν αυτό το ορόσημο θα είναι αυτή της υποβάθμισης. Σύμφωνα με το μοντέλο της τράπεζας, και με βάση τις αξιολογήσεις της Moody’s, από ένα συνολικό δείγμα 123 χωρών, οι 33 έχουν τη «σωστή» βαθμολογία, σε 36 χώρες ο οίκος δίνει υψηλότερη αξιολόγηση έναντι των θεμελιωδών παραγόντων, ενώ οι 54 αξιολογούνται πιο συντηρητικά απ’ ό,τι υπονοούν τα θεμελιώδη στοιχεία τους. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει και η Ελλάδα. Η εκτίμηση της Πειραιώς για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σηματοδοτεί την αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα μετά το 2021, παρά την τρέχουσα κατάταξη στο Ba3, δηλαδή τρεις βαθμίδες κάτω από αυτήν. Με βάση τις μακροοικονομικές εκτιμήσεις, η επενδυτική βαθμίδα είναι συνεπώς εφικτή το 2023, συμπεραίνει η μελέτη.

Συμμαχία Bouygues – Intrakat για το Ελληνικό

Σε συνεργασία με τη γαλλική Bouygues πρόκειται να διεκδικήσει το έργο για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Vouliagmenis Mall στο Ελληνικό η Intrakat. Οι δύο πλευρές φαίνεται πως δημιουργούν μια ισχυρή συμμαχία, καθώς πριν από το τέλος του έτους αναμένεται να υπογράψουν με τη Lamda Development τη σύμβαση για την κατασκευή του πύργου κατοικιών Riviera Tower. Πρόκειται για έργο της τάξεως των 250 εκατ. Οσον αφορά το Vouliagmenis Mall, ένα έργο ύψους 350 εκατ., η κατάθεση των προσφορών είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Πέμπτη 17 Νοεμβρίου.

Και η Wolt στο «καλάθι του νοικοκυριού»

Και η δεύτερη μεγάλη πλατφόρμα delivery και παραγγελιοληψίας, η οποία έχει αναπτύξει και δική της λιανική, η Wolt, θα συμμετάσχει στο «καλάθι του νοικοκυριού». Την είδηση έκανε γνωστή ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο Twitter, γνωστοποιώντας μάλιστα τη σχετική επιστολή που απέστειλε η εταιρεία. Η Wolt, η οποία ανέπτυξε πριν από την efood τη δική της λιανική, τη Wolt Market, θα συμμετάσχει στο «καλάθι» με 57 προϊόντα. Από την προηγούμενη εβδομάδα συμμετέχει η efood.

Περιζήτητοι οι εργαζόμενοι της Beat

Κάλεσμα προς τους εργαζομένους της Free Now, που είχαν αναλάβει την ανάπτυξη και υποστήριξη από το hub στην Αθήνα της Beat στη Λατινική Αμερική, κάνουν στελέχη πολλών ελληνικών εταιρειών και startups, μέσα από post που ανάρτησαν στο LinkedIn. Ανάμεσα σε αυτές τα Public, οι Workable, SoftOne, Schoox, DeepSea, Qualco, Epignosis κ.ά., που σπεύδουν να προσελκύσουν περιζήτητο ταλέντο το οποίο θα αποχωρήσει από την εταιρεία λαμβάνοντας ένα πακέτο εθελουσίας εξόδου. Υπενθυμίζεται πως ο μητρικός όμιλος Free Now αποφάσισε πρόσφατα να αναστείλει τη λειτουργία της Beat στη Λ. Αμερική, θέλοντας να επικεντρωθεί στην αγορά της Ευρώπης.

Η αποδόμηση του νέου μηχανισμού

Πλήρη αποδόμηση του νέου μηχανισμού τιμολόγησης που αντικατέστησε τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος επιχειρεί ο σύνδεσμος των παρόχων (ΕΣΠΕΝ) υπό τον φόβο της προαναγγελθείσας φορολόγησης υπερκερδών, που δρομολογεί η κυβέρνηση. Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επιστολή του ΕΣΠΕΝ προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και ΥΠΕΝ για το θέμα της φορολόγησης, ιδίως εάν διαβαστεί από την ανάποδη. Επιχειρηματολογεί στη βάση του ότι ο ΕΣΠΕΝ είχε εξαρχής επισημάνει ότι ο  συγκεκριμένος μηχανισμός θα επέβαλε την ενσωμάτωση του κινδύνου των αγορών στα προσφερόμενα τιμολόγια και θα οδηγούσε στην αύξησή τους. Με απλά λόγια, οι προμηθευτές με τον νέο μηχανισμό περνάνε στον καταναλωτή όχι μόνο το αυξημένο κόστος της χονδρεμπορικής που περνούσαν εκ των υστέρων με τη ρήτρα, αλλά και το υψηλό ρίσκο λόγω της υψηλής αβεβαιότητας της αγοράς, το οποίο όπως έδειξαν οι πρώτες μήνες εφαρμογής του… ταβάνιασε και φυσικά γέμισε τα ταμεία, που για πολλούς είχαν στεγνώσει κυριολεκτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT