Δύσκολη η ενίσχυση των δανειοληπτών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολο να προκύψουν γρήγορα απτά αποτελέσματα για δανειολήπτες και καταθέτες από τις επαφές του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες. Κι αυτό γιατί κανένας δεν φαίνεται έτοιμος να βάλει το χέρι στην τσέπη. Ο μεν υπουργός επικαλέστηκε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί το 2023, αν η χώρα φιλοδοξεί να εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα. Οι δε τραπεζίτες διαμηνύουν ότι αν πρόκειται να επιδοτήσουν οι ίδιες οι τράπεζες επιτόκια δανεισμού ή να αυξήσουν επιτόκια καταθέσεων, πρέπει να πάρουν ανάλογες προβλέψεις, κι αυτό δεν θα περάσει εύκολα από τον SSM. Οι παροικούντες τον τραπεζικό χώρο εξάλλου γνωρίζουν ότι τα καλά φετινά αποτελέσματα των τραπεζών είναι έως ένα βαθμό απόρροια όχι σταθερών, αλλά έκτακτων εσόδων. Αρα και οι δύο πλευρές έχουν λόγους να προσέχουν. Βέβαια, εκλογές έρχονται, οπότε… Για να δούμε…

Ξεκαθάρισε το τοπίο για τις παροχές σε είδος

Παροχές σε είδος θα θεωρούνται οι διατακτικές σίτισης και δεν θα υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές, υπό την προϋπόθεση ότι η αξία τους  δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 6 ευρώ ανά εργάσιμη μέρα, αλλά και ότι θα ανταλλάσσονται μόνο με γεύματα, έτοιμα φαγητά, τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση, ροφήματα σε συμβεβλημένο δίκτυο καταστημάτων, στη βάση συμβάσεων μεταξύ του εργοδότη και των καταστημάτων. Μπαίνει έτσι τέλος στην αβεβαιότητα που κυριαρχούσε στους κόλπους των επιχειρήσεων, ως προς τη φορολογική και ασφαλιστική αντιμετώπισή τους.

Οι μεταβιβάσεις είχαν δρομολογηθεί καιρό

Μπορεί ο χρόνος που έγινε η σχετική κίνηση να φαντάζει «ύποπτος», ωστόσο η εξαγορά δύο θυγατρικών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής δεν σχετίζεται με τη δρομολογούμενη πώληση της πρώτης στον αυστραλιανό όμιλο First Sentier. Εντός της εβδομάδας η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχώρησε στην πώληση των θυγατρικών Terna Energy Overseas και Terna Energy Trading προς την Ηρων ΙΙ Βοιωτίας, μια 100% θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η μεταβίβασή τους στην Ηρων ήταν δρομολογημένη εδώ και αρκετούς μήνες.

Το «καλάθι» των Χριστουγέννων

Το αργότερο έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το λεγόμενο «εορταστικό καλάθι του νοικοκυριού». Με άλλα λόγια πρόκειται για το «καλάθι» με προϊόντα σε χαμηλές τιμές για τα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση την περίοδο των Χριστουγέννων, όπως υλικά ζαχαροπλαστικής, γαλοπούλα, χοιρινό. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, το υπουργείο έχει συμφωνήσει περίπου με τις αλυσίδες ποιες κατηγορίες προϊόντων θα περιληφθούν στο «καλάθι». Θα πρέπει, ωστόσο, πριν γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις να έχει διασφαλισθεί ότι θα υπάρχουν επαρκή αποθέματα σε αυτά τα προϊόντα.

Ο γρίφος της αύξησης των επιτοκίων

Τα τελευταία σχόλια αξιω-ματούχων της ΕΚΤ υποδηλώνουν ότι η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, από 75 μονάδες βάσης σε 50 μ.β., εξακολουθεί να φαίνεται πιθανή τον Δεκέμβριο, σημειώνει η Capital Economics. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο πρόεδρος της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας, Μ. Σεντένο, συμμερίστηκε σε μεγάλο βαθμό αυτή την άποψη. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι ορισμένα από τα «γεράκια» του Δ.Σ., συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Bundesbank Χ. Νάγκελ και του προέδρου της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κ. Κνοτ, αρνήθηκαν να εκφράσουν την προτίμησή τους για το μέγεθος της αύξησης του Δεκεμβρίου και έδειξαν «άνετοι» με το ενδεχόμενο των 50 μ.β. Αλλά τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο, τονίζει η Capital Economics, με ορισμένους αξιωματούχους να προτιμούν μια αύξηση 75 μ.β. Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, ένα από τα μέλη του Δ.Σ. με τη μεγαλύτερη επιρροή, είπε ότι το περιθώριο για επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων «παραμένει περιορισμένο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT