Ενημέρωση ζητάει ο SSM από τις τράπεζες

Ενημέρωση ζητάει ο SSM από τις τράπεζες

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O SSM δεν σχεδιάζει να προτείνει στις ευρωπαϊκές τράπεζες να αναστείλουν τις πληρωμές μερισμάτων και την επαναγορά μετοχών, όπως συνέβη στην περίπτωση της πανδημίας, ωστόσο θα εξετάσει κάθε τράπεζα ξεχωριστά, όπως δήλωσε σε συνέντευξή της σε ιταλική εφημερίδα το μέλος του εποπτικού συμβουλίου του μηχανισμού, Κέρστιν Γιόκνικ. Οπως σημείωσε, οι τράπεζες είναι γενικά καλά κεφαλαιοποιημένες, οι θέσεις ρευστότητας είναι καλές και τα επίπεδα NPLs είναι χαμηλά. Ωστόσο, οι οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί σημαντικά στην Ευρώπη και διεθνώς τους τελευταίους μήνες. Και για τον λόγο αυτό o SSM ζήτησε ενημέρωση για την κεφαλαιακή επάρκειά τους σε ένα πιθανό περιβάλλον ύφεσης. «Θέλουμε πραγματικά να δούμε, με τη βοήθεια διμερών συζητήσεων με τις τράπεζες, ότι έχουν καλή εικόνα για τις δικές τους κεφαλαιακές θέσεις και ότι θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ένα δυσμενές σενάριο», πρόσθεσε.

Παραίτηση Κοτσώλη από Ελληνικό Κτηματολόγιο

Την παραίτησή του από τη θέση του γενικού διευθυντή του Ελληνικού Κτηματολογίου υπέβαλε ο Στέφανος Κοτσώλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτσώλης «πήρε μεταγραφή» για τη Lamda Development και συγκεκριμένα για το project του Ελληνικού. Μέχρι την αντικατάσταση του κ. Κοτσώλη, που είχε αναλάβει το κομμάτι της λειτουργίας του οργανισμού, τα καθήκοντά του θα ασκεί ο πρόεδρος της εταιρείας, Δημήτρης Σταθάκης. 
Η θέση του γενικού διευθυντή θα επαναπροκηρυχθεί τις επόμενες ημέρες από το διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Εταιρεία παραχωρήσεων συστήνει ο όμιλος Αβαξ  

Προχωρεί ο σχεδιασμός για τη λειτουργία της νέας θυγατρικής του ομίλου Αβαξ στον τομέα των παραχωρήσεων. Η Αβαξ Παραχωρήσεις, όπως θα ονομάζεται η νέα εταιρεία, έχει ήδη «προικιστεί» με τη συμμετοχή του ομίλου στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (24%), ενώ μέχρι τις αρχές του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί και η μεταβίβαση στη νέα εταιρεία του ποσοστού 19% που ελέγχει ο όμιλος στην παραχωρησιούχο εταιρεία της Ολυμπίας Οδού.

Οι επόμενες αυξήσεις επιτοκίων

Η ΕΚΤ θα αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς ανησυχεί ότι ο υψηλός πληθωρισμός εδραιώνεται, παρά το γεγονός ότι η Eυρωζώνη θα εισέλθει σχεδόν σίγουρα σε ύφεση, εκτιμούν οικονομολόγοι επενδυτικών οίκων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Eτσι, το επιτόκιο της ΕΚΤ θα αγγίξει το 2% στα τέλη του έτους, έπειτα και από τις αυξήσεις ύψους 200 μ.β. συνολικά που είχαν προηγηθεί από τον Ιούλιο. Αυτό υποστηρίζουν 45 από τους 62 οικονομολόγους, ενώ 14 εκτιμούν πως η αύξηση του Δεκεμβρίου θα είναι μεγαλύτερη, της τάξεως των 75 μ.β. Η κίνηση του Δεκεμβρίου θα ακολουθηθεί από άλλη μία αύξηση 50 μ.β. το επόμενο τρίμηνο, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,5%.

Στη σκιά των εκλογών η επενδυτική βαθμίδα

Η αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές του 2023 είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα επηρεάσουν την πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου καθώς και των τραπεζών το επόμενο διάστημα, όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η Alpha Finance. Οπως εκτιμά, οι εκλογές θα χρειαστεί πιθανότατα να διεξαχθούν σε δύο γύρους και υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη και οι δεύτερες κάλπες να μην οδηγήσουν στον σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης (με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις) ή ακόμη και μιας κυβέρνησης συνασπισμού. Συνεπώς αυτό θα επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα και θα προκαλέσει αβεβαιότητα, καθώς θα χρειαστεί χρόνος ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση στη χώρα. Παράλληλα, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, οι εξελίξεις γύρω από τις εκλογές –μαζί με το μακροοικονομικό περιβάλλον γενικότερα– μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμες για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που δεν αναμένει να επιτευχθεί πριν από το β΄ εξάμηνο του 2023 ή και αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT