Εντός του 2023 στο Χ.Α. το «Ελ. Βενιζέλος»

Εντός του 2023 στο Χ.Α. το «Ελ. Βενιζέλος»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του 2023 η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα θα εισαγάγει ποσοστό του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, από το Λονδίνο όπου βρέθηκε για το roadshow του Χ.Α. σε συνεργασία με τη Morgan Stanley. «Μια τέτοια κίνηση θα συγκέντρωνε μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον», όπως τόνισε, κάνοντας λόγο για μια εισαγωγή η οποία μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ πρόσθεσε πως πρόκειται και για μια καλή επένδυση για τους Ελληνες ιδιώτες επενδυτές. Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος και για την εισαγωγή μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών στο Χ.Α. «Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα εισέλθουν και οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες στο Χρηματιστήριο. Είναι ένας από τους στόχους μου», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καμπάνια εξοικονόμησης ενέργειας από τη ΡΑΕ 

Καμπάνια εξοικονόμησης αναμένεται να βγάλει στον αέρα η ΡΑΕ θέτοντας στη διάθεση των καταναλωτών ένα εργαλείο υπολογισμού του κόστους κατανάλωσης ενεργοβόρων συσκευών σε μηνιαία βάση, χρήσιμο καθώς οι τιμές ενέργειας πήραν ξανά την ανηφόρα στη χονδρεμπορική αγορά. Η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται για σήμερα στην Ελλάδα στα 377 ευρώ/μεγαβατώρα ακολουθώντας μια ανάλογη, ανοδική τάση στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου η υψηλή ζήτηση έχει οδηγήσει εκ νέου τις τιμές κοντά στα 400 ευρώ/μεγαβατώρα.

«Πράσινο φως» στην απόσχιση του τομέα ΑΠΕ της Ελλάκτωρ

Προχωρεί η διαδικασία για τη μεταβίβαση της δραστηριότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) του ομίλου Ελλάκτωρ. Χθες, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου ενέκρινε τη διάσπαση της εταιρείας με απόσχιση του τομέα των ΑΠΕ και την εισφορά του σε ένα νέο σχήμα, κυριότητας της Motor Oil, σε ποσοστό 75%. Η τελική αξία της συναλλαγής ορίστηκε σε 994,1 εκατ. ευρώ. Πριν από μερικές ημέρες η σχετική κίνηση είχε λάβει και το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σε 24 δόσεις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών

Σε 24 από 12 αυξάνονται οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 ευρώ. Η διαδικασία των αιτήσεων ρύθμισης έχει ανοίξει ήδη και γίνεται ηλεκτρονικά για τους οφειλέτες που επιθυμούν να ρυθμίσουν για πρώτη φορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Προϋπόθεση είναι η πιστοποίηση των οφειλετών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΑΟ. Οσον αφορά τους οφειλέτες που έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων και οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στις 24, μπορούν να το πράξουν στην αρμόδια υπηρεσία ΚΕΑΟ, με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να σημειώνει πως ηλεκτρονικά θα μπορεί να γίνεται το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Η επένδυση από fund του Aμπου Ντάμπι

Πανηγυρικές ανακοινώσεις για την επένδυση του κρατικού fund ADQ του Αμπου Ντάμπι στην Blueground έγιναν χθες, είδηση που αναπαράχθηκε και συνδέθηκε από πολλούς με τη συμφωνία που υπέγραψαν τον Μάιο του 2022 η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με το ADQ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων αξίας 4 δισ. ευρώ. «Τον Μάιο υπογράψαμε μέσω της ΕΑΤΕ διμερή συμφωνία με την ADQ, για να επενδύσουν 4 δισ. ευρώ στη χώρα. Χθες η ADQ επένδυσε στην Blueground. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στη διοίκηση της ΕΑΤΕ για τη συμβολή της στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας», ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γ. Τσακίρης. Βέβαια, η χρηματοδότηση του ADQ στην ελληνική εταιρεία εκμίσθωσης επιπλωμένων κατοικιών φαίνεται να προηγήθηκε χρονικά της συμφωνίας. Οπως διευκρινίζει η εταιρεία, η επένδυση έγινε στο πλαίσιο του τελευταίου γύρου χρηματοδότησής της ύψους 180 εκατ. δολ., ο οποίος ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT