Aνάπτυξη 2,5% το 2023 βλέπει η UBS

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ισχυρή ανάπτυξη της Ελλάδας το 2022 θα ακολουθηθεί από επιβράδυνση το 2023, ενώ η δημοσιονομική υπεραπόδοση συνεχίζεται, όπως εκτιμά η UBS, τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε ύφεση. Ειδικότερα, η ελβετική τράπεζα αναμένει αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,5% το 2023 από 6,4% το 2022. Οπως τονίζει, η Ελλάδα θα βρει στήριξη από δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες: 1) Η χώρα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης. 2) Τα οικονομικά των νοικοκυριών ενισχύονται από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική στήριξη, την αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού, και τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις στις καταθέσεις. Αλλωστε, οι δημοσιονομικές υπεραποδόσεις της χώρας συνεχίζονται, όπως τονίζει, με το πρωτογενές έλλειμμα να διαμορφώνεται στα 0,3 δισ. ευρώ μόλις το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες υπεραπόδοσης έναντι του στόχου για έλλειμμα στο 1,7% του ΑΕΠ το 2022.

Αλλαγές στη σύνθεση του Δ.Σ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Επιβεβαιώθηκε ο «Δήκτης», που ανέφερε προ ημερών ότι η «μεταγραφή» του κ. Πέτρου Σουρέτη από την Intrakat στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα έπρεπε να θεωρείται «τελειωμένη υπόθεση». Οπως ανακοίνωσε χθες η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο κ. Σουρέτης αναλαμβάνει τη θέση του εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου, που μέχρι πρότινος κατείχε ο κ. Γεώργιος Περδικάρης. Ο τελευταίος θα αναλάβει πλέον τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου στην ΤΕΡΝΑ Α.Ε., ενώ θα παραμείνει ως ανώτατο διευθυντικό στέλεχος και σύμβουλος διοίκησης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ξεκινούν διαπραγματεύσεις για συγχώνευση

Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε η Παγκρήτια Τράπεζα, με σκοπό τη διερεύνηση της δυνατότητας συγχώνευσής τους με απορρόφηση της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας από την Παγκρήτια ή με όποιον άλλο τρόπο κριθεί κατάλληλος. Τα μέρη, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «θα προσέλθουν σε διαπραγμάτευση και θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να έλθουν σε δεσμευτική συμφωνία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2023».

«Σήμα» για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων

Για ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων, πιθανώς από τον Δεκέμβριο κιόλας, προϊδέασε χθες την αγορά ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να υπογραμμίσει ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει περιοριστική μέχρις ότου καταγραφούν σαφείς ενδείξεις πως υπάρχει πρόοδος στη μάχη κατά του πληθωρισμού. Οπως διευκρίνισε, μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες έχει προχωρήσει η Fed, τα επιτόκια πλησιάζουν προς το επίπεδο που μπορεί να ανακόψει τον πληθωρισμό στην υπερδύναμη και, ως εκ τούτου, αρκούν ηπιότερες κινήσεις.

Νέα προθεσμία για απογραφή μισθωτών 

Παράταση έως την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου έδωσε τελικά το υπουργείο Εργασίας στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να προχωρήσουν στην ψηφιακή απογραφή του ωραρίου απασχόλησης στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη ΙΙ», θεωρώντας ότι είναι υπεραρκετή για την ολοκλήρωση της διαδικασίας από το σύνολο των επιχειρήσεων και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δοθεί άλλη. Και αυτό γιατί διαπιστώθηκε ότι ενώ η διαδικασία άνοιξε την 1η Νοεμβρίου, οι επιχειρήσεις – λογιστές έτρεξαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία την τελευταία στιγμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου είχαν γίνει εγγραφές που αντιστοιχούσαν σε περίπου 500.000 εργαζομένους, επί συνόλου 2.410.134. Εως το βράδυ της Τρίτης 29 Νοεμβρίου –μία ημέρα πριν από την εκπνοή της αρχικής προθεσμίας– οι εγγραφές αντιστοιχούσαν σε 974.000 εργαζομένους και χθες έως τις 6.00 το απόγευμα είχαν γίνει εγγραφές για 1.346.205 εργαζομένους (55,8%) από 195.967 επιχειρήσεις επί συνόλου 289.334 επιχειρήσεων (67%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT