Oι δημοσιονομικοί κίνδυνοι για το 2023

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι από την ενεργειακή κρίση θα επιμείνουν και το 2023 στις χώρες της Ευρωζώνης, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Τα ανανεωμένα μέτρα ενεργειακής στήριξης αποτελούν ευρέως διαδεδομένο χαρακτηριστικό των προϋπολογισμών του 2023 και θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα, όπως σημειώνει. Παράλληλα αναφέρει πως τα δημοσιονομικά οφέλη του πληθωρισμού –υψηλότερα έσοδα και χαμηλότερο χρέος/ΑΕΠ– πιθανότατα θα αντισταθμιστούν από την αύξηση του κόστους και τις υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες. Επιπλέον, ο παγκόσμιος κύκλος νομισματικής σύσφιγξης θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις οικονομίες, ενώ η πρόσφατη κρίση του μίνι προϋπολογισμού του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί την απόλυτη απόδειξη ότι οι πολιτικές που δεν προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες ανάπτυξης και χρηματοδότησης θα αμφισβητηθούν από τις αγορές. Τέλος, η Fitch προειδοποιεί πως οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα επιδεινώσουν τη δυναμική του χρέους.

Διάσωση εταιρείας στον χώρο των κρυπτονομισμάτων

Συνεχίζεται, αν και σχετικά αθόρυβα, το ντόμινο πτωχεύσεων που προκάλεσε στον χώρο των κρυπτονομισμάτων η κατάρρευση του χρηματιστηρίου FTX, δίνοντας λαβή σε εκτιμήσεις για επικείμενη συνολική πτώση ή ακόμη και εξαφάνιση του κλάδου. Χθες διέρρευσε ότι η επενδυτική V Ventures, θυγατρική της Thoresen Thai Agencies Plc, θα εξαγοράσει το ασιατικό χρηματιστήριο κρυπτογραφημένων αξιών Zipmex Asia, έναντι 100 εκατ. δολ. Πρόκειται για την πρώτη «διάσωση» εταιρείας του είδους. Το τίμημα, πάντως, θα καταβληθεί όχι μόνο σε μετρητά αλλά και σε ψηφιακά νομίσματα.

Τέσσερις δράσεις στήριξης των ατόμων με αναπηρία

Τέσσερις νέες δράσεις με στόχο τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα ειδικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Αυτές είναι η γενίκευση της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας, η προώθηση του Προσωπικού Βοηθού, η ενίσχυση των πολιτικών αποϊδρυματοποίησης, καθώς και η διεύρυνση των πολιτικών της ΔΥΠΑ, με την ένταξη όσων αναπήρων το επιθυμούν στην αγορά εργασίας.

Οι προβλέψεις Ryanair για τις κρατήσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της ιρλανδικής εταιρείας χαμηλών ναύλων Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, εμφανίστηκε συγκρατημένος όταν κλήθηκε να μιλήσει σχετικά με τις προοπτικές του πρώτου τριμήνου του 2023. Αναφερόμενος στις κρατήσεις για την περίοδο εκείνη, έδειξε συγκρατημένος διότι θα έχει παρέλθει η υψηλή ζήτηση των εορτών και πλέον οι άνθρωποι θα έχουν να συνεκτιμήσουν τον πληθωρισμό, την ύφεση και τις υψηλές τιμές καυσίμων, ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης. «Αναμένουμε να είναι πιο ασθενικές οι κρατήσεις την τριμηνία Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2023, αλλά μετά σκεφτόμαστε το καλοκαίρι και διαβλέπουμε πως θα είναι πολύ δυναμικό. Η ύφεση θα μας ευνοήσει μεν, θα δημιουργήσει όμως πιέσεις στις τιμές μας», είπε.

Η υπερψήφιση της ΑΜΚ στην Intrakat

Ζήτημα «επιβίωσης» της Intrakat φαίνεται πως ήταν η υπερψήφιση της απόφασης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 100 εκατ. ευρώ, κάτι που αποτυπώθηκε και στη συγκινησιακή φόρτιση του κ. Αλ. Εξάρχου, αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Λίγο πριν από την εξασφάλιση του «ναι» των μετόχων, ο κ. Εξάρχου είχε επισημάνει ότι «είχαμε υποαπόδοση κατά το πρώτο εξάμηνο και ζημίες που θα δημιουργήσουν ζήτημα για την υλοποίηση των έργων που έχουμε αναλάβει. Η αύξηση είναι επίσης απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε την αύξηση των υλικών κατασκευής και των επιτοκίων. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την ύπαρξή μας, ούτε να μας χρηματοδοτούν οι υπεργολάβοι και οι προμηθευτές μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, «κλείνοντας το μάτι» στις ημέρες που ηγούνταν της Ακτωρ και είχε κληθεί να διαχειριστεί παρόμοιες καταστάσεις.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT