Μέτρα ελάφρυνσης του χρέους κατά 6 δισ.

Μέτρα ελάφρυνσης του χρέους κατά 6 δισ.

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ήταν καθόλου αδιάφορο το χθεσινό Eurogroup για την Αθήνα, αφού ενέκρινε μέτρα που ελαφρύνουν κατά 6 δισ. ευρώ το χρέος. Υστερα από εισήγηση της Κομισιόν, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (τα γνωστά ANFA/SMP), η οποία εκκρεμούσε από το πρώτο εξάμηνο του 2019, και τον μηδενισμό τόσο για το β΄ εξάμηνο του 2022 όσο και από 2023 και μετά του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin) που έμπαινε πάνω στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα. Το σημαντικότερο είναι ότι το Eurogroup αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί, τις καλές προοπτικές, παρά τις δυσμενείς διεθνείς συνθήκες. Το στοίχημα για την κυβέρνηση πάντως θα είναι να μη χαλάσει αυτή την εικόνα και το καλό κλίμα τους επόμενους μήνες της προεκλογικής περιόδου.

Τo πρώτο διοικητικό συμβούλιο του ΤΕΚΑ

Δουλειά πιάνει το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, ΤΕΚΑ, καθώς χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου υπέγραψε τη σχετική υπουργική απόφαση. Πρόεδρος για μια πενταετία αναλαμβάνει ο Νικόλαος Τεσσαρομάτης, καθηγητής Χρηματοοικονομικής. Μέλη τοποθετούνται για πέντε έτη οι Γεώργιος Αλλαμανής, διαχειριστής επενδύσεων και η Μαρίκα Λάμπρου, σύμβουλος επιχειρήσεων, για τέσσερα έτη, ο Γεώργιος – Αγις Δήγκας, σύμβουλος επιχειρήσεων και ο Πλάτων Τήνιος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και για τρία έτη, ο Μίνος – Αβραάμ Μωυσής, μαθηματικός και η Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εξαγορά βιομηχανικού κτιρίου από την Premia

Ενα ακόμη ακίνητο πρόσθεσε στη «φαρέτρα» της η Premia Properties ΑΕΕΑΠ, καθώς ήρθε σε συμφωνία για την αγορά βιομηχανικού κτιρίου επιφάνειας 5.236 τ.μ. στο Κρυονέρι Αττικής, αντί 2,1 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο βρίσκεται επί της λεωφόρου Κρυονερίου 114 και είναι μισθωμένο στο σύνολό του στη «Ματσούκης Γραφικές Τέχνες Α.Ε.» μέχρι και το έτος 2030. 

Ηλεκτρονικές αιτήσεις για τη ρύθμιση 24 δόσεων

Και ηλεκτρονικά μπορούν να υποβάλουν αίτημα για ένταξη στις 24 μηνιαίες δόσεις οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί και εξυπηρετούν την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, καθώς η σχετική διαδικασία ενεργοποιήθηκε μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ΚΕΑΟ. Ηδη η διαδικασία των αιτήσεων ρύθμισης είχε ανοίξει και γινόταν ηλεκτρονικά για τους οφειλέτες που επιθυμούν να ρυθμίσουν για πρώτη φορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, με τα στοιχεία να δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον, αφού μέσα στις πρώτες 48 ώρες υποβλήθηκαν 16.500 αιτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η νέα πάγια ρύθμιση διευκολύνει τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών να τηρήσουν τη ρύθμιση που έχουν αποδεχθεί, με επιτόκιο όμως που αγγίζει πλέον το 7%.

Επένδυση Orasis στη Lavipharm

Το ενδιαφέρον του επενδυτικού σχήματος του Τζορτζ Ελιοτ, Orasis Capital, προσείλκυσε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 58 εκατ. ευρώ της Lavipharm. Ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην απόκτηση αδιάθετων δικαιωμάτων από τους υφιστάμενους μετόχους που δεν θα συμμετέχουν και σε ποσοστό αναμένεται να μην ξεπερνάει το 5% των δικαιωμάτων ψήφου μετά την αύξηση κεφαλαίου της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Η τελευταία δημόσια συναλλαγή του Orasis ήταν η συμμετοχή του στη δημόσια εγγραφή της Dimand, ενώ θέσεις μικρότερες του 5% κατέχει και σε άλλες εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες. Υπενθυμίζεται πως αδιάθετα δικαιώματα της Lavipharm έχει δεσμευθεί να αποκτήσει έως του ποσού του 1 εκατ. σε μετρητά και η οικογένεια Λαβίδα, που θα εισφέρει επίσης 34 εκατ. σε αξία στην αύξηση. Στο μεταξύ, η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων λήγει στις 9/12 και στόχος της Lavipharm και της αναδόχου Ambrosia Capital είναι η αύξηση να έχει ολοκληρωθεί και οι νέες μετοχές να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση στο Χ.Α. την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT