Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας αρχές του 2023

Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας αρχές του 2023

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφικτή θεωρεί η Goldman Sachs την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα ακόμη και στις αρχές του 2023 – ίσως η πιο αισιόδοξη εκτίμηση που έχουμε διαβάσει το τελευταίο διάστημα, καθώς η πλειονότητα των αναλυτών προβλέπει πως το ορόσημο αυτό είναι πιθανό μετά τις εκλογές και προς το β΄ εξάμηνο του επόμενου έτους. Η αμερικανική τράπεζα βασίζει την εκτίμησή της στο ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να έχει καλύτερη επίδοση έναντι της Ευρωζώνης –η οποία θα εισέλθει σε ύφεση– και το 2023. Αυτό, τονίζει, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υποαπόδοση που γνώρισε από την κρίση χρέους έως την ύφεση λόγω της COVID-19. «Οι επενδυτές έχουν προσαρμοστεί γρήγορα σε αυτή την εποικοδομητική προοπτική, με αποτέλεσμα τα ελληνικά ομόλογα να διαπραγματεύονται σχεδόν σταθερά έναντι των ιταλικών από το 2021», όπως υπογραμμίζει.

Προς πώληση νέο πακέτο δανείων από την Intrum

Τριάντα περίπου μικρά οινοποιεία σε όλη τη χώρα, με συνολικές οφειλές 30-40 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσουν την περίμετρο του νέου χαρτοφυλακίου δανείων που θα βγάλει προς πώληση ο όμιλος Intrum εντός των προσεχών ημερών, με στόχο να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον επενδυτών που θέλουν να τοποθετηθούν στον χώρο του κρασιού. Στον σχεδιασμό του ομίλου είναι επίσης η διάθεση ενός μεγάλου πακέτου δανείων, ύψους έως και 1 δισ. ευρώ, από περίπου 100 επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων, που αναμένεται να βγει προς πώληση το β΄ εξάμηνο του 2023.

Το κόστος καθυστερήσεων στα Στενά του Βοσπόρου

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα τουρκικά Στενά εξαιτίας της αντιπαράθεσης των ασφαλιστικών ενώσεων με τους πλοιοκτήτες και όλων μαζί με τις τουρκικές αρχές, έχει αρχίσει να γίνεται εκρηκτική, καθώς οι ημέρες καθυστέρησης έχουν αρχίσει να κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το Bloomberg, με βάση τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις των δεξαμενοπλοίων στα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων, τα πλοία έχουν επιβαρυνθεί με περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον κόστος.

Προκήρυξη 24 θέσεων γενικών διευθυντών 

Ανοιξε τελικά ο δρόμος για την πρόσληψη των πρώτων 24 θέσεων γενικών διευθυντών στον ΕΦΚΑ, με τη νέα διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα πρόσληψης και στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα. Οι ενστάσεις που υπήρξαν κατά το προηγούμενο Δ.Σ. του φορέα κάμφθηκαν. Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται ο ΕΦΚΑ να προχωρήσει στην προκήρυξη 12 θέσεων γενικών διευθυντών στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού, ανοικτές τόσο για στελέχη του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, 4 θέσεις γενικών διευθυντών Συντάξεων και 1 θέση γενικού διευθυντή Εισφορών που λόγω της ιδιαίτερης φύσης του αντικειμένου, δυνατότητα πρόσληψης θα έχουν μόνο υπάλληλοι του ΕΦΚΑ καθώς και του υπόλοιπου δημόσιου τομέα, καθώς και 7 θέσεις σε Γενικές Διευθύνσεις. Στόχος είναι οι νέοι γενικοί διευθυντές να βρίσκονται στο πόστο τους έως τον Μάρτιο.

Πρόσληψη συμβούλου για τα 22 αεροδρόμια

Δημοσιεύθηκε από το Υπερταμείο πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υποβολής προσφορών για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε σχέση με την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων στους 22 περιφερειακούς αερολιμένες. Πρόκειται για τα αεροδρόμια Καρπάθου, Χίου, Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Λήμνου, Ιωαννίνων, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Ικαρίας, Κυθήρων, Λέρου, Σητείας, Νέας Αγχιάλου, Καλύμνου, Σκύρου, Σύρου, Αστυπάλαιας, Καστελλορίζου, Καστοριάς, Κάσου και Κοζάνης. Τα περισσότερα εξ αυτών χρειάζονται εκτεταμένες επενδύσεις. Ωστόσο το οικονομικό αντικείμενο πολλών  θεωρείται αμελητέο και δύσκολο, για τον λόγο αυτό θα προσελκυσθούν επενδυτές. Αν εξαιρεθούν τα αεροδρόμια στην Πάρο, στη Νάξο και την Αλεξανδρούπολη, για τα υπόλοιπα υπάρχουν επιφυλάξεις κατά πόσο ακόμη και σε πλήρη ανάπτυξη μπορούν να στηρίξουν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα. Για τον λόγο αυτό ο σύμβουλος που θα προσλάβει το Υπερταμείο θα εισηγηθεί το μοντέλο βέλτιστης αξιοποίησης, αν δηλαδή θα παραχωρηθούν όλα μαζί en bloc ή σε επιμέρους ομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT