Οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

Οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές δυνατότητες πιστωτικής επέκτασης εμφανίζει το τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας έως ότου φθάσει τα επίπεδα δανεισμού σε παρόμοιες χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος της Eurobank μιλώντας στο συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ότι σήμερα τα εξυπηρετούμενα δάνεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ανέρχονται σε 105 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 55% περίπου του ΑΕΠ. Ο κ. Ζανιάς εκτίμησε ότι παρά την υψηλή αβεβαιότητα, τον υψηλό πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια η επίπτωση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών θα είναι περιορισμένη. Οι ελληνικές τράπεζες, όπως είπε, έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, οι ισολογισμοί τους έχουν «καθαρίσει» από οριακές περιπτώσεις δανειοληπτών, η τρέχουσα κερδοφορία αναπληρώνει ενδεχόμενες απώλειες κεφαλαίων, ενώ συγχρόνως υπάρχει στη χώρα ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και δημοσιονομική στήριξη.

Εταιρεία ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση ακινήτων

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση από τον ΕΦΚΑ τουλάχιστον 400 ακινήτων που χαρακτηρίζονται «φιλέτα» και η αντικειμενική αξία τους ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Ηδη εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Φορέα το καταστατικό της νέας εταιρείας ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Στόχος είναι εντός των επόμενων δύο μηνών να έχει ολοκληρωθεί η σύστασή της και η τοποθέτηση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου. Η λειτουργία της εταιρείας αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Βελτιωμένες επιδόσεις για τον όμιλο Αλουμύλ

Βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα εμφάνισε στο εννεάμηνο ο όμιλος Αλουμύλ. Ενίσχυσε, δηλαδή, τον τζίρο κατά 38,4%, σε περίπου 305 εκατ. ευρώ, με την ανοδική μεταβολή να σχετίζεται με την αύξηση του όγκου πωλήσεων επώνυμων προϊόντων για αρχιτεκτονική χρήση και την επέκταση σε νέες αγορές. Ο εισηγμένος όμιλος αύξησε τα λειτουργικά κέρδη κατά 51% και αντίστοιχα τα κέρδη προ φόρων και τόκων (Ebit) ενισχύθηκαν κατά 65%, σε 44 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική σημαία στη Wall Street

Ειδική εκδήλωση προς τιμήν της Ελλάδας, την «Ημέρα Ελλάδας – Αμερικής», διοργάνωσε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Capital Link, στo πλαίσιο του 24ου ετήσιου συνεδρίου Invest in Greece. O δρ Νίκος Τσάκος, πρόεδρος και CEO της TEN Ltd, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος χτύπησαν το καμπανάκι της λήξης των εργασιών της συνεδρίασης της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με την ελληνική σημαία να αναρτάται στη Wall Street, ενώ η τελετή αναμεταδόθηκε ζωντανά από όλα τα μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα των HΠΑ.

Μειώνεται το ενδιαφέρον για τα έργα ΣΔΙΤ

Λιγοστεύουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι που συμμετέχουν στη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος των νέων διαγωνισμών έργων ΣΔΙΤ που προκηρύσσονται. Μέχρι πρότινος σε κάθε διαγωνισμό ΣΔΙΤ συμμετείχαν σχεδόν πάντα όλοι οι μεγάλοι τεχνικοί όμιλοι ή ακόμη και μερικοί μικρότερου μεγέθους, σε κοινοπρακτικά σχήματα. Αυτό έχει πλέον αρχίσει να αλλάζει, καθώς οι ενδιαφερόμενοι λιγοστεύουν. Η εξήγηση είναι απλή και έγκειται στη μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού, που είναι πιθανό να καταστήσει κάποια από τα έργα που έχουν προκηρυχθεί μη χρηματοδοτήσιμα. Αν δηλαδή το χρηματοπιστωτικό κόστος είναι τέτοιο, ώστε να επηρεάζει αρνητικά τη βιωσιμότητα του εκάστοτε έργου (βάσει της απόδοσης που μπορεί να αποφέρει κατά την περίοδο λειτουργίας), είναι πολύ πιθανό κάποια έργα να μην έχουν καν «μνηστήρες». Ενας ακόμη λόγος έγκειται στην ανάγκη των εταιρειών να θέσουν προτεραιότητες, καθώς δεν είναι εύκολο να καλύψουν την ίδια χρηματοδότηση πολλών έργων ΣΔΙΤ ταυτόχρονα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT