Κρίσιμη συνάντηση ΥΠΟΙΚ – τραπεζών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πράσινο φως φέρεται να έδωσε χθες ο SSM για το πρόγραμμα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών που υπέβαλαν οι τράπεζες, ενόψει και της σημερινής κρίσιμης συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών κατά την οποία θα συζητηθεί το πακέτο των μέτρων που προτείνουν οι τράπεζες για τα δάνεια, τις καταθέσεις και τις τραπεζικές χρεώσεις. Ο επόπτης, όπως εξηγούν πηγές κοντά στη διαδικασία, δεν συναίνεσε στην άνευ όρων υλοποίηση του μέτρου που προβλέπει επιδότηση από τις τράπεζες του 50% της αύξησης της δόσης των δανείων λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Αντίθετα, όπως έκανε σαφές, τα δάνεια αυτά θα ταξινομηθούν διαφορετικά και θα παρακολουθούνται στενά ως προς τη συμπεριφορά τους, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν έκρυψε και την ενόχλησή του για τις διαστάσεις που πήρε το θέμα και την αντιπαράθεση που αναπτύχθηκε μεταξύ τραπεζών και υπουργείου Οικονομικών, η οποία μένει να δούμε εάν θα εκτονωθεί.

Προσφυγή της «Μπλε Κέδρος» για ακύρωση προστίμου  

Σε προσφυγή στις αρμόδιες αρχές για την ακύρωση της απόφασης επιβολής προστίμου, συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ, από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων θα προχωρήσει η διοίκηση της «Μπλε Κέδρος» ΑΕΕΑΠ. Παράλληλα, όπως ενημέρωσε η εταιρεία, είναι πιθανή και η αξίωση αποζημίωσης σε περίπτωση που προκύψει ζημία της από τις πράξεις των εμπλεκομένων αρχών. Σημειώνεται ότι ήταν η ίδια Υπηρεσία Δόμησης του Δ. Αθηναίων που ενέκρινε την έκδοση οικοδομικής άδειας, με βάση την οποία κατασκευάστηκε το ξενοδοχείο Coco-Mat Athens BC στο Κουκάκι, η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε από το ΣτΕ.   

Η Aegean διατηρεί τα νέα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Aegean στη Θεσσαλονίκη, με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» να αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο κόμβο του δικτύου της, έχοντας μεταφέρει μέχρι αυτή τη στιγμή περισσότερους από 2 εκατ. επιβάτες. Τον φετινό χειμώνα η αεροπορική διατηρεί και τα έξι νέα επιπλέον διεθνή δρομολόγια προς το Αμβούργο, το Βερολίνο, τη Ζυρίχη, τις Βρυξέλλες, το Μιλάνο και τη Ρώμη, που εγκαινίασε το περασμένο καλοκαίρι.

Υψηλή πληρότητα για τις εορτές

Καλά φαίνεται ότι είναι τα νέα για τον τουρισμό την περίοδο των Χριστουγέννων. Η μέση πληρότητα στα καταλύματα για το δεκαπενθήμερο των εορτών ανέρχεται σε 75%-80%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιο, ενώ για τα τριήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι πολύ μεγαλύτερη. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιοχές και συγκεκριμένα στα Γιάννενα, στην Καβάλα, στην Αλεξανδρούπολη και στη Θεσσαλονίκη αναμένονται και τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες, κάτι που σημαίνει ότι ο οδικός τουρισμός καλά κρατεί και κατά τη χειμερινή περίοδο. 

Εκτιμήσεις για αύξηση των πωλήσεων

Ουκ ολίγες φορές ο Απόστολος Βακάκης, ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Jumbo, έχει «γκρινιάξει» για τον πληθωρισμό, για όσα συμβαίνουν στην εφοδιαστική αλυσίδα και κατά καιρούς για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, για τον ανταγωνισμό που δέχεται από τα σούπερ μάρκετ. Με βάση τα στοιχεία, πάντως, που δημοσιοποιεί η ίδια η Jumbo, μάλλον δεν έχει κανέναν λόγο να δυσανασχετεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης από τη μέχρι τώρα πορεία των πωλήσεων για τον Δεκέμβριο, τον πλέον κρίσιμο μήνα για την κατηγορία καταστημάτων όπως τα Jumbo, οι πωλήσεις αναμένεται να υπερβούν ακόμη και αυτές του Δεκεμβρίου 2019, προ πανδημίας δηλαδή. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε εκτιμάται πως οι πωλήσεις του ομίλου για το σύνολο του 2022 θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 13%, περίπου, σε σύγκριση με το 2021 ή κατά 10%, περίπου, έναντι του 2019. Την ίδια ώρα, το «ταμείο» της Jumbo παραμένει ισχυρό, με 439 εκατ. ευρώ περισσότερα από τις δανειακές υποχρεώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT