Προβλέπουν υψηλότερο τελικό επιτόκιο από ΕΚΤ

Προβλέπουν υψηλότερο τελικό επιτόκιο από ΕΚΤ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενεργήσει πιο επιθετικά για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που παραμένει πενταπλάσιος του στόχου της, με την κορυφή για τα επιτόκια να είναι πλέον πιθανό να είναι υψηλότερη. Επειτα και από την επιθετική ρητορική της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε ότι «τα επιτόκια θα αυξηθούν σημαντικά περαιτέρω, σε σταδιακό ρυθμό και σε περιοριστικά επίπεδα, ενώ θα παραμείνουν εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα», οι επενδυτικοί οίκοι άλλαξαν τις προβλέψεις τους εκτιμώντας ότι η «κορυφή» των επιτοκίων θα σημειωθεί στα μέσα του 2023 και θα ξεπεράσει το 3%. Πλέον το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 3,25% σύμφωνα με τις Goldman Sachs, J.P. Morgan, Morgan Stanley και Commerzbank, στο 3,5% σύμφωνα με τις Citigroup, Credit Suisse και ING, και στο 3,75% κατά τη Société Générale.

Μερική κάλυψη της ΑΜΚ από τη Lavipharm  

Κατά 67,3% καλύφθηκε η ΑΜΚ της Lavipharm μέσω της δημόσιας προσφοράς μετοχών αντλώντας 39,08 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία προχωρεί σε ΑΜΚ ύψους 58 εκατ. ευρώ. Μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και του δικαιώματος προεγγραφής αντλήθηκε ποσό ύψους 39.083.336,94 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 114.950.991 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ και τιμή 0,34 ευρώ. Ετσι, το Δ.Σ. θα ασκήσει τη δυνατότητά του και θα διαθέσει τις 55.637.244 μετοχές που έμειναν αδιάθετες κατά την κρίση του.  

560 επενδυτικά σχέδια για τουριστικές επενδύσεις

Για περισσότερα από 560 επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό, με προϋπολογισμό 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ, έχουν κατατεθεί, σε διάστημα τριών μηνών, αιτήσεις για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο. Πρόκειται για νέες ξενοδοχειακές μονάδες που σχεδιάζονται σε όλη τη χώρα, εκτός από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι τα κεφάλαια ύψους 150 εκατ. ευρώ του αναπτυξιακού δεν επαρκούν για να ενισχυθούν τα επενδυτικά έργα. Ετσι ζητούν την αύξησή τους.  

Αύξηση μισθών και παροχών

Σε αυξήσεις μισθών και επέκταση των πρόσθετων παροχών προς τους εργαζομένους προχωρεί η «ΑΒ Βασιλόπουλος», πρακτική που η μία μετά την άλλη ακολουθούν μέχρι στιγμής σχεδόν όλες οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση αποδοχών κατά 7,5% στον βασικό μισθό, ο οποίος θα διαμορφωθεί στα 806 ευρώ από 750 ευρώ σήμερα. Επίσης συνεχίζει την πρόσθετη μηνιαία ενίσχυση των 50 ευρώ προς κάθε εργαζόμενο, ενώ αυξάνει και το ποσοστό έκπτωσης για τις αγορές που πραγματοποιεί το προσωπικό από τα καταστήματα της αλυσίδας σε 7%, από 5,5% που είναι σήμερα. Το κόστος όλων των παραπάνω κινήσεων υπολογίζεται σε 12 εκατ. ευρώ ετησίως.  

Σε επίπεδα-ρεκόρ η κατανάλωση άνθρακα

Η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα πρόκειται να αυξηθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2022 και να παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα τα επόμενα χρόνια, εάν δεν καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την ενεργειακή μετάβαση, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες διαταραχές στον εφοδιασμό οδήγησαν ορισμένες χώρες να στραφούν φέτος στον σχετικά φθηνότερο άνθρακα. Οπως προβλέπει η ετήσια έκθεση του ΙΕΑ για τον άνθρακα, η παγκόσμια χρήση θα αυξηθεί κατά 1,2% φέτος, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 8 δισ. τόνους σε μόνο ένα έτος. Προβλέπει επίσης ότι η κατανάλωση άνθρακα θα παραμείνει αμετάβλητη έως το 2025, καθώς οι μειώσεις στις ώριμες αγορές αντισταθμίζονται από τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση στις αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες. Η μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση άνθρακα αναμένεται να σημειωθεί στην Ινδία με 7%, ακολουθούμενη από την Ε.Ε. με 6% και την Κίνα με 0,4%.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT