Ο πληθωρισμός απειλεί τα ψηφιακά έργα

Ο πληθωρισμός απειλεί τα ψηφιακά έργα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συμβάσεις του Δημοσίου με αντικείμενο την υλοποίηση έργων πληροφορικής και τεχνολογίας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν την αναπροσαρμογή του πληθωρισμού για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος. Αυτό πρότεινε κατά το χθεσινό συνέδριο του ΣΕΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Netcompany-Intrasoft Αλ. Μάνος, προκειμένου τα έργα που χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να υλοποιούνται πιο αποτελεσματικά. Ειδάλλως, ο κίνδυνος, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, τα έργα να καταστούν μη βιώσιμα και οι εταιρείες να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας ελλοχεύει. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει και η ενσωμάτωση, κατά τη διαμόρφωση των συμβάσεων, του κόστους των ανθρώπινων πόρων. Στην έγκαιρη υλοποίηση των έργων θα μπορούσε να διαδραματίσει καίριο ρόλο και η χρήση λύσεων και προϊόντων που έχουν ήδη δοκιμαστεί εντός ή εκτός Ελλάδας, όπως ανέφερε ο κ. Μάνος.

Χρηματοδότηση 12 εκατ. εξασφάλισε η «Παπουτσάνης»    

Δάνειο ύψους 12 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης εξασφάλισε η «Παπουτσάνης», δάνειο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση των συστημάτων παραγωγής και τη μείωση των ενεργειακών αναγκών της εταιρείας. Με αυτό το δάνειο, επίσης, θα ενισχυθεί το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας. Τα 8,9 εκατ. ευρώ των κεφαλαίων του δανείου που θα χορηγηθούν στην «Παπουτσάνης» προέρχονται από ιδίους πόρους της τράπεζας και τα 3,1 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. 

Λήγει σήμερα η προθεσμία για απογραφή στο «Εργάνη»

Με τη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να έχει απογραφεί, το υπουργείο Εργασίας κλείνει την πόρτα σε πιθανή νέα παράταση. Με ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει ότι σήμερα τα μεσάνυχτα λήγει η νέα προθεσμία για την ολοκλήρωση της ψηφιακής  απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης, στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη ΙΙ», από όλες τις επιχειρήσεις για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Υπεγράφη η σύμβαση για τον Flyover

Η σύμβαση για την αναβάθμιση της ανατολικής εσωτερικής περιφερειακής Θεσσαλονίκης (Flyover) υπεγράφη χθες στη συμπρωτεύουσα, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών. Το έργο, που θα κατασκευαστεί σε σύμπραξη του Δημοσίου με την κοινοπραξία ΑΒΑΞ – Μυτιληναίος, έχει προϋπολογισμό 373,2 εκατ. ευρώ και αφορά την κατασκευή δρόμου 13 χλμ., μέρος του οποίου (4 χλμ.) θα είναι υπερυψωμένο. Στόχος του έργου είναι να αποσυμφορήσει την υφιστάμενη περιφερειακή οδό της πόλης από τις υπεραστικές μετακινήσεις. Από τεχνική άποψη, το έργο περιλαμβάνει 9 ανισόπεδους κόμβους, 10 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες.   

«Καμπανάκι» Citi για την Ιταλία

Κίνδυνο αναζωπύρωσης της αντιευρωπαϊκής ρητορικής στην Ιταλία «βλέπει» η Citigroup, έπειτα και από τη «συντονισμένη» επίθεση υπουργών της χώρας κατά των ανακοινώσεων της ΕΚΤ της περασμένης Πέμπτης. «Ο πιστωτικός περιορισμός αυτή τη στιγμή είναι μια πολύ βαριά απόφαση», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Γκουίντο Κροζέτο σε συνέντευξή του στη La Stampa. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε «αμηχανία» για τις αποφάσεις της ΕΚΤ, ενώ ο Ματέο Σαλβίνι επέκρινε την ανακοίνωση της ΕΚΤ, καθώς προκάλεσε απότομη διεύρυνση των spreads των κρατικών ομολόγων και πτώση στις αγορές μετοχών. Η νέα δεξιά ιταλική κυβέρνηση ήταν επιφυλακτική στις δημοσιονομικές πολιτικές της μέχρι στιγμής, αλλά η αύξηση των αποδόσεων θα έθετε σε κίνδυνο την ικανότητα της Ιταλίας να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της το 2023-24, τονίζει η Citi, με τον κύριο κίνδυνο πλέον να είναι η αναζωπύρωση του ευρωσκεπτικισμού.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT