Κατεβάζουν τον πήχυ της ανάπτυξης

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σημαντική υποβάθμιση της ανάπτυξης της Ελλάδας φέτος αλλά και το 2023 προχώρησε η HSBC, προβλέποντας πως φέτος η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς της τάξης του 5% από 6,5% που προέβλεπε πριν, ενώ στο 1,2% κατεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης για το 2023 (από 2,1% πριν). Σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2023 προβλέπει και η BNP Paribas, τοποθετώντας την στο 1% από 6% το 2022, τονίζοντας πως το νέο έτος αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός –στο 6% από 10% φέτος–, ενώ τα επιτόκια της ΕΚΤ θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Οπως αναφέρει η γαλλική τράπεζα, αν και η ελληνική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται ταχύτατα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ωστόσο το πραγματικό ΑΕΠ υποχώρησε το τρίτο τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι η τουριστική δραστηριότητα διατηρείται καλά και η αγορά εργασίας ήταν ανθεκτική.

Τιμητική πολιτογράφηση της οικογένειας Χόλτερμαν  

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έπειτα από πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ενέκρινε την τιμητική πολιτογράφηση ως Ελλήνων πολιτών του Ολλανδού επενδυτή Χένρι Χόλτερμαν, της συζύγου του Χερίτα Βέσελς-Χόλτερμαν και του γιου τους Τομ. Στην απόφαση, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εχθές, αναφέρεται ως σκεπτικό της πολιτογράφησης μεταξύ άλλων το ότι «διατηρούν ιδιαίτερους προσωπικούς δεσμούς με τη χώρα, έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην Ελλάδα έχοντας υλοποιήσει σειρά σημαντικών επενδύσεων και έχουν προβεί σε δωρεές προς το ελληνικό Δημόσιο και προς μη κερδοσκοπικούς φορείς για την υλοποίηση κοινωφελών σκοπών».   

Αυξήθηκαν σε ένα μήνα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

Kατά 119.255 άτομα αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων της ΔΥΠΑ άνεργοι μέσα σε ένα μήνα, φθάνοντας τον Νοέμβριο το 1.061.419. Με το κλείσιμο της θερινής τουριστικής περιόδου τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας δείχνουν επίσης ότι σε ετήσια βάση υπήρξε μείωση κατά 30.199 άτομα, καθώς τον Νοέμβριο του 2021 οι άνεργοι του τότε ΟΑΕΔ ήταν 1.091.618 άτομα. 

Σε επενδυτικό σχήμα μετατρέπεται η Intracom

Σε επενδυτικό «άρμα» με στόχο τη διείσδυση σε νέες αγορές και την εξασφάλιση σημαντικών αποδόσεων μετατρέπεται η Intracom Holdings, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου Σωκράτης Κόκκαλης στη χθεσινή γενική συνέλευση. Μέσω ενός συνδυασμού ταμειακών διαθεσίμων και μόχλευσης, η Intracom διαθέτει επενδυτική ικανότητα της τάξεως του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι θα κατευθυνθεί σε βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες επενδύσεις εντός ή εκτός Ελλάδας. Ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι η παρουσία του ομίλου στον χώρο της παραγωγής δεν είναι η πιο επωφελής λύση και πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για την πώληση της Intracom Defense, του αμυντικού βραχίονα της Intracom. 

Ειδική εφαρμογή για το έκτακτο επίδομα

Ειδική πλατφόρμα, προκειμένου οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν έλαβαν χθες την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ να διαπιστώσουν τον λόγο, έθεσε σε λειτουργία ο ΕΦΚΑ καθώς ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές στους ευάλωτους συνταξιούχους. Πλέον, μέσω της διεύθυνσης https://www.efka.gov.gr/elegxosdikaiomatos.php οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης για τον λόγο απόρριψης – ως αποτέλεσμα του ελέγχου που έχει πραγματοποιήσει η ΑΑΔΕ. Εκεί, οι συνταξιούχοι με τη χρήση κωδικών Τaxis και σε πραγματικό χρόνο θα μπορούν να δουν τους βασικούς λόγους απόρριψης που είναι, για παράδειγμα, ότι το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ, ή το ετήσιο οικογενειακό τις 16.800 ευρώ, ότι η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ ή ακόμη και ότι δεν βρέθηκε εκκαθαρισμένη δήλωση έως τις 30/11/2022. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT