Θετική απόφαση για HELLENiQ ENERGY

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική για την HELLENiQ ENERGY είναι σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου για την υπόθεση της ΟΚΤΑ. Το διαιτητικό δικαστήριο φέρεται να επιδίκασε στην HELLENiQ ENERGY το 80% της απαίτησης των 32 εκατ. ευρώ που διεκδικούσε η ελληνική εταιρεία για την αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με την εξαγορά τουλάχιστον 500.000 τόνων πετρελαίου σε ετήσια βάση, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς του διυλιστηρίου της ΟΚΤΑ. Η υπόθεση της διαιτησίας συνδέεται εμμέσως και με το σχέδιο επαναλειτουργίας του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι μέρος της απαίτησης της HELLENiQ ENERGY αναμένεται να συμψηφιστεί με το κόστος της αναβάθμισης του αγωγού, προκειμένου να λειτουργήσει ως ο πρώτος μεγάλος αγωγός μεταφοράς προϊόντων. Αίτημα για επαναλειτουργία του αγωγού έχει υποβάλει η Vardax S.A. που ελέγχει τον αγωγό (80% HELLENiQ ENERGY – 20% Naftovod Dooel Skopjie).

Αποδίδει μέρισμα 4,5 εκατ. η Επιτροπή Ανταγωνισμού   

Μέρισμα ύψους 4.530.541,20 ευρώ, το οποίο προέκυψε από το πλεόνασμα της οικονομικής χρήσης 2021, απέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στον κρατικό προϋπολογισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη συνεχή χρονιά κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Ι. Λιανού, ως προέδρου της Ε.Α., που αυτή αποδίδει μέρισμα στον κρατικό προϋπολογισμό και η τρίτη μετά το 2016. Το αντίστοιχο ποσό για το 2020 ανήλθε σε 1.860.603,02 ευρώ. Επίσης έχει εγγραφεί στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2023 το ποσό των 2 εκατ. ευρώ ως μέρισμα για τη χρήση 2022.  

Τζίρο 40 εκατ. ευρώ αναμένει για το 2022 η Folli Follie 

Από 30 έως 40 εκατ. ευρώ τοποθετεί τον κύκλο εργασιών για τη φετινή χρονιά η Folli Follie. Βέβαια, το ζητούμενο για την εταιρεία, που απασχολεί περίπου 1.000 εργαζομένους, είναι να πετύχει την άρση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της, ακινήτων και μετρητών, με συνολική αξία 30 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτόν τον σκοπό τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει αίτημα στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών για την άρση της δέσμευσης των assets της.  

Deal για νέα μονάδα στην Κομοτηνή 

Με τη συμμετοχή της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ θα υλοποιηθεί η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα φυσικού αερίου του ομίλου Κοπελούζου στην Κομοτηνή. Η σχετική συμφωνία, κατά πληροφορίες, έκλεισε χθες και αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.  Η ΔΕΗ θα συμμετέχει στη νέα μονάδα, που πρόκειται να κατασκευαστεί στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, με ποσοστό 51% και η ΔΕΠΑ με ποσοστό 29%, ενώ το μερίδιο του ομίλου Κοπελούζου μέσω της Damco Energy θα περιοριστεί στο 20%. Η εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας θα είναι 840 MW και σύμφωνα με πληροφορίες έχει επιλεγεί ο αεριοστρόβιλος της General Electric, o oποίος έχει δυνατότητα καύσης και μείγματος φυσικού αερίου με υδρογόνο σε ποσοστό έως και 50% κατ’ όγκο.

Τιμή-στόχος 31,2 ευρώ για τη Mytilineos

Tιμή στόχο στα 31,2 ευρώ, με το upside να φθάνει στο 62%, δίνει για τη Mytilineos η NBG στο νέο της report. Η Mytilineos, με τον μετασχηματισμό και τη νέα στρατηγική που παρουσίασε πρόσφατα, σύμφωνα με την NRG επιτυγχάνει την απλοποίηση του Equity story, ξεκλειδώνοντας την κρυμμένη αξία της, με την έμφαση να δίνεται τόσο στις ΑΠΕ και τη βιωσιμότητα όσο και στον διεθνή χαρακτήρα της εταιρείας, καθώς και στην περαιτέρω βελτίωση τόσο της εσωτερικής λειτουργίας της όσο και των συνεργειών μεταξύ των τμημάτων για την καλύτερη αξιοποίηση ευκαιριών. Η NBG χαρακτηρίζει τη Mytilineos τον ιδανικό εκπρόσωπο όσον αφορά την ενέργεια, τη μετάβαση στη βιωσιμότητα και κυρίως τις πράσινες επενδύσεις.  Για το 2022 αναμένει EBITDA και καθαρά κέρδη 786 εκατ. και 474 εκατ. αντίστοιχα, ενώ για το 2023 και το 2024 αυτά αυξάνονται σε 950 εκατ. και 1,053 εκατ. (σε επίπεδο EBITDA), και 577 εκατ. και 644 εκατ. (σε επίπεδο καθαρών κερδών).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT